ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

199.14 Οδός Σταδίου, Αριθμός 0

06 Μάιος, 2015

199.14 Οδός Σταδίου, Αριθμός 0

Αφορμή για την εργασία αυτή στάθηκε το ενδιαφέρον μας για την πόλη, καθώς και μια σειρά συζητήσεων που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με αυτό μέσω διαγωνισμών ή προτάσεων.

Φοιτήτριες: Πάτκα Θένια, Τσιρίμπη Νίκη
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Τσιράκη Σοφία
Σύμβουλος Καθηγητής: Καραδήμας Κώστας
Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Ημερομηνία παρουσίασης: 11 Νοεμβρίου 2014

Αφορμή της εργασίας αυτής στάθηκε το ενδιαφέρον μας για την πόλη, καθώς και μια σειρά συζητήσεων που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με αυτό μέσω διαγωνισμών ή προτάσεων, όπως είναι η πεζοδρόμηση κεντρικών αξόνων, η ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων στα εσωτερικά των τετραγώνων και οι αναπλάσεις κεντρικών πλατειών. Εμείς θεωρήσαμε πως οι συζητήσεις αυτές θα έπρεπε να θέτουν ως βασική παράμετρο την κατοικία, προκειμένου να αναφέρονται στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο στους επισκέπτες της.

Έτσι προέκυψε η επιλογή του θέματός μας, ένα συγκρότημα κατοικιών συνδυαζόμενο με άλλες χρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Εξαιτίας της πυκνής δόμησης του κέντρου αλλά και της απουσίας κενών οικοπέδων, αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε ένα υπάρχον κέλυφος στην οδό Σταδίου.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-Η ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ-ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Χαρακτηριστικά εμπορικού τριγώνου:

- Μεγάλη συρροή κόσμου τις πρωινές ώρες και ερήμωση τις βραδινές
- Επικράτηση εμπορικών, γραφειακών και διοικητικών χρήσεων, καθώς και έλλειψη ελεύθερων χώρων
- Πλήθος κενών κτιρίων και χώρων
- Σταδιακή υποβάθμιση κτιριακού δυναμικού

Η επιλογή της τοποθεσίας μας προβλημάτισε ιδιαίτερα στην αρχή της έρευνάς μας. Εξ αρχής η σκέψη μας ήταν να δοκιμάσουμε πώς το ζήτημα της κατοικίας μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν κεντρικό άξονα της πόλης. Έχοντας ως δεδομένο πως κτίρια κατοικιών δεν υπάρχουν σε κεντρικούς δρόμους όπως η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Αθηνάς, επιλέξαμε έναν από αυτούς τους δρόμους για να τοποθετήσουμε το πείραμά μας. Βασικά κριτήρια επιλογής ήταν αφενός η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει το μεγάλο πλάτος του δρόμου, αφετέρου η ύπαρξη μεγαλύτερων κτιρίων.

Η οδός Σταδίου επιλέχθηκε διότι είναι ένας δρόμος που έχει χάσει την ταυτότητά του τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η εικόνα αντίφασης που παρουσιάζει κατά μήκος της. Στην περιοχή προς το Σύνταγμα συναντάμε ακριβά καταστήματα, κοσμηματοπωλεία και θέατρα ενώ όσο προχωράμε προς Ομόνοια τη θέση τους παίρνουν πλήθος κλειστών καταστημάτων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Θεωρήσαμε, λοιπόν, πως εφόσον οι εμπορικές χρήσεις στο δρόμο φθίνουν , υπάρχει κενό ώστε να εισαχθεί η κατοικία σε αυτόν.

Οικοδομικό τετράγωνο

- Περιβάλλεται από τις οδούς Σταδίου, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σοφοκλέους και Πεσμαζόγλου
- Έχει αυστηρό περίκλειστο όριο χωρίς δυνατότητα εισόδου στο εσωτερικό
- Έχει ακανόνιστου σχήματος ακάλυπτο χώρο ο οποίος δεν έχει σχεδιαστεί αλλά έχει προκύψει ως αποτέλεσμα εξάντλησης των επιτρεπτών ορίων δόμησης και δεν έχει αξιοποιηθεί
- Συναντάμε στοές, οι οποίες ενώνουν εσωτερικά τους δρόμους χωρίς να προσφέρουν θέαση στο εσωτερικό του τετραγώνου

Η δική μας πρόθεση ήταν να αξιοποιήσουμε το εσωτερικό του τετραγώνου, προσφέροντάς το στο κοινό, ενισχύοντας το πράσινο σε αυτό και να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα διαμπερότητας σε αυτό.

ΚΕΛΥΦΟΣ
Το κέλυφος, το οποίο επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι αυτό στο οποίο παλιότερα στεγαζόταν το πολυκατάστημα Athenee , το οποίο κάηκε το καλοκαίρι του 1981. Οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή ήταν πως είναι χρόνια εγκαταλελειμμένο αλλά και για το λιγότερο προσωπικό χαρακτήρα του. Βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου αποτελούν η στοά στην πρόσοψη του ισογείου ενώ εσωτερικά περιτριγυρίζει ένα αίθριο. Πρόκειται για ένα 7ώροφο κτίριο με ρετιρέ, το οποίο παρά την αυστηρή μορφή της πρόσοψης παρουσιάζει ακανόνιστο σχήμα στο πίσω μέρος του.

Προκειμένου να αξιοποιήσουμε το υπάρχον κέλυφος κάναμε ορισμένες επεμβάσεις:

- Με τη μέθοδο της αδιατάρακτης κοπής κατεδαφίζουμε τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε χαμηλότερο ύψος ενώ η ανομοιομορφία του υποδείκνυε πως πρόκειται για προσθήκη
- Διατηρούμε και ενισχύουμε το φέροντα οργανισμό του και προσθέτουμε τοιχία

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Βασικός μας στόχος ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου μεικτών χρήσεων. Έτσι σε συνδυασμό με τις κατοικίες:

- Στο ισόγειο τοποθετήσαμε εμπορικές χρήσεις
- Για να ενισχύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του στεγάζουμε έναν ελεύθερο χώρο εργασίας
- Ενώ στον υπαίθριο τοποθετούμε ένα υπαίθριο σινεμά

Παράλληλα με το υπάρχον κέλυφος αποφασίσαμε να εντάξουμε στη λύση μας και το κενό οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα του και να το μετατρέψουμε σε χώρους γραφείων εξαιτίας του μικρού μεγέθους της κάτοψης.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

- Διατήρηση στοάς στην όψη του κτιρίου
- Διαδοχή υπαίθριων-ημιυπαίθριων - κλειστών χώρων
- Υπάρχον κέλυφος- συμπαγές κουτί/ νέο κτίριο -πύργος, ελαφριά μορφή
- Το νέο κτίριο επεκτείνεται στον υπαίθριο και παραλαμβάνει δημόσιες χρήσεις
- Τα δύο κτίρια ενοποιούνται κάτω από τη στέγη του νέου με ένα στοιχείο «γάμα»

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital