ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

209.14 Βρυξέλλες: οκτώ εγκαταστάσεις εδάφους

21 Μάιος, 2015

209.14 Βρυξέλλες: οκτώ εγκαταστάσεις εδάφους

Μια αισθητηριακή ανάγνωση της πόλης μέσω του βαδίσματος.

English version

Φοιτήτρια: Τσαγκάτου Ιλένια
Επιβλέπων καθηγητής: Δραγώνας Πάνος
Πανεπιστήμιο Πατρών| Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 27 Φεβρουαρίου 2014

H Διπλωματική εργασία, αφορά στον δημόσιο χώρο της πόλης των Βρυξελλών και πραγματεύεται την κατασκευή 8 εγκαταστάσεων εδάφους, οι οποίες έχουν ως σκοπό μια αισθητηριακή ανάγνωση της πόλης μέσω του βαδίσματος. Αφετηρία αποτέλεσε το ανθρώπινο σώμα και η αίσθηση της κίνησης μέσα απο διαφορετικές εδαφικές ποιότητες και μεταβάσεις.

Η άντληση της πρώτης ύλης έγινε από τον ίδιο τον τόπο. Η μέθοδος της αναγνώρισης προέκυψε μέσα απο τη βιωματική εμπειρία του περιπάτου και  τα 8 σημεία των επεμβάσεων προέκυψαν μέσα απο χαρτογραφήσεις που συνθέτουν έναν νέο χάρτη πόλης.

 

 

Kαταλήγω σε 8 σημεία πάνω σε συγκεκριμένη πορεία , διάσπαρτα στην πόλη και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Κοινό χαρακτηριστικό στην επιλογή υπήρξε η μεταβολή των εκάστοτε εδαφικών συνθηκών και των ορίων τους.

Οι αισθήσεις βαδίσματος εναλλάσσονται ανάμεσα σε υδάτινα, αέρινα ή σταθερά περάσματα, μέσω της αντίστοιχης κατάστασης του σώματος σε ισορροπία, όπως είναι η αναρρίχηση, το σκαρφάλωμα, η αναπήδηση, η κύλιση και η προσαρμογή του βαδίσματος στις κλίσεις και στην αστάθεια της επιφάνειας του εδάφους.

 

 

Οι εγκαταστάσεις που προτείνω δημιουργούν αισθητηριακές εμπειρίες, οι οποίες εμπεριέχουν την απτική του εδάφους, την κίνηση του σώματος και την ισορροπία. Η κίνηση δεν επηρεάζεται από το χρόνο, αλλά από την αίσθηση που προκαλεί το έδαφος.

Κοινά χαρακτηριστικά των κατασκευών είναι το υλικό τους, η γραμμικότητα της κίνησης και η προσαρμογή τους στις διαστάσεις ενός σώματος.

Στόχος των επεμβάσεων είναι η δημιουργία 8 δαπέδων, κατασκευασμένων από ξύλο, με διαφορετική αίσθηση βαδίσματος, προσαρμοσμένα στις διαστάσεις των σημείων που επιλέγω. Μέσα από αυτή τη μελέτη, προσπαθώ να δημιουργήσω εδάφη πόλης, τα οποία άλλοτε μετασχηματίζω και άλλοτε ενισχύω.

Πρόκειται δηλαδή για επεμβάσεις οι οποίες διαταράσσουν την αίσθηση της συμβατικής χωρικής μετακίνησης μέσα στην πόλη.

1. αναρρίχηση
Προχωράω μέσα σε ένα πάρκο που περιβάλλεται από πολύ ψηλά κτίρια. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται από μια περιμετρική υπερυψωμένη κατά 3 μέτρα διαδρομή. Εκμεταλλεύομαι το κάθετο στοιχείο, που στην περίπτωση αυτή είναι ο 3 μέτρων τοίχος, και προτείνω μία κατακόρυφη κίνηση μέσω μίας εγκατάστασης αναρρίχησης. Η κατασκευή αποτελείται από 6 ξύλινα στοιχεία (δοκοί αναρρίχησης) παράλληλα τοποθετημένα στον τοίχο.

 

 

2. ταλάντευση
Βρίσκομαι σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών. Κάθετα στις παράλληλες οδούς που διαχωρίζουν τα επιμέρους συγκροτήματα υπάρχουν αψιδωτές στοές που οδηγούν σε διαφορετικά κατά 1 μέτρο επίπεδα. Η μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο γίνεται μέσω μίας ραμπόσκαλας. Προτείνω μία κατασκευή, η οποία λειτουργεί με τη λογική της τραμπάλας, που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος για τη μετατόπιση γύρω από οριζόντιο άξονα.

 

 

3. κλίση
Κινούμαι ανάμεσα στους τοίχους δύο ψηλών κτιρίων, σε ένα στενό πέρασμα, πλάτους 1 μέτρου, που καταλήγει σε μία σκάλα μετάβασης σε ένα αστικό κενό. Στόχος ήταν να δώσω μία συνέχεια στην κίνηση. Έτσι προτείνω μία ράμπα ομαλής κλίσης που καλύπτει τη σκάλα. Το πλάτος της κατασκευής περιορίζεται στο πλάτος και το μήκος του περάσματος.

 

 

4. ανάβαση
Μέσα στο κεντρικό πάρκο της πόλης συναντώ ένα περιφραγμένο, αδιαμόρφωτο τμήμα του πάρκου, με έντονο χωμάτινο ανάγλυφο. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω δύο εισόδων, οι οποίες λειτουργούν σαν έντονα όρια μετάβασης στη νέα κατάσταση (δηλαδή από το επίπεδο στο έντονο ανάγλυφο). Σε αυτό το σημείο, στις έντονες κλίσεις του εδάφους επιλέγω να τοποθετήσω μια ξύλινη σκάλα, εναλλασσόμενου πέλματος, η οποία πακτώνεται στο έδαφος, εκμεταλλευόμενη την κλίση του. Αυτή η ιδέα προήλθε από τα αποτυπώματα που αφήνει κάποιος στο φυσικό έδαφος κατά το βάδισμά του.

 

 

5. αναπήδηση
Βρίσκομαι σε έναν σχεδιασμένο κήπο με γεωμετρική φύτευση. Εδώ υπάρχουν κεντρικές πορείες κίνησης και κάθετα σε αυτές μεταξύ χαμηλών θάμνων υπάρχουν μικρά περάσματα πλάτους 1 μέτρου που ορίζουν την περιοχή επέμβασης. Σε αυτά τα σημεία προτείνω εγκατάσταση βατήρων αναπήδησης πάνω σε ελατήρια. Η μεταξύ τους απόσταση ορίστηκε από τον μέσο δρασκελισμού ενός ανθρώπου.

 

 

6. κύλιση
Προχωράω στην πλατεία έξω από τον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης. Συναντάω έναν κυκλικό κόμβο με ελεύθερες ροές κίνησης. Η εγκατάσταση αφορά μια ρόδα κύλισης  όπου περπατώντας ο άνθρωπος σε αυτήν, την κινεί.

 

 

7. ισορροπία
Περπατώ σε έναν  πεζόδρομο, όπου η συνέχεια της κίνησής μου διακόπτεται από άδειες δεξαμενές νερού, υποβαθμισμένες κατά 70εκατοστά από τη στάθμη του εδάφους. Η πρόθεσή μου είναι να γεφυρώσω την κατά πλάτος απόστασή τους. Προτείνω μια κατασκευή από ξύλινες σανίδες ενωμένες με ελαστικό ιμάντα δίνοντας μια αίσθηση ισορροπίας κατά το βάδισμα πάνω σε αυτήν.

 

 

8. πλεύση
Κινούμαι στο δρόμο παράλληλα με το κανάλι. Μέσω μίας σκάλας κατεβαίνω στο επίπεδο του νερού, προχωρώντας σε ένα στενό πέρασμα, κάτω από μία γέφυρα, τα όρια του οποίου ορίζονται από τον πλευρικό τοίχο και το νερό. Στην περίπτωση αυτή, αξιοποιώ το υδάτινο στοιχείο και τοποθετώ ξύλινες πλατφόρμες πάνω σε βαρέλια που επιπλέουν στο νερό, δίνοντας έτσι την αίσθηση της αστάθειας κατά το βάδισμα πάνω σε αυτές.

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital