ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

214.14 Πίσω στο εν Πάρνηθι παράρτημα

27 Μάιος, 2015

214.14 Πίσω στο εν Πάρνηθι παράρτημα

Παρόντες μες στην πλήρη στιγμή μες στην αιωνιότητα.

English version

Φοιτήτριες : Βασιλική Παναγοπούλου, Ραλλού Τζωρμπατζάκη
Επιβλέποντες: Αριάδνη Βοζάνη, Ανδρέας Κούρκουλας
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία υποστήριξης: 08/04/2014

 

 

Χίλια μέτρα απ' τo επίπεδο της θάλασσας. Πάρνηθα. Έλατα και στάχτες. Σανατόριο. Φυματίωση- απομόνωση- αεροθεραπεία. Πέντε όροφοι πέτρα και μπετόν υπό κατάρρευση. Εκατό χρόνια ιστορίας, προς τη λήθη. In memoriam.

Εκατό χρόνια μετά την ανέγερσή του, επιστρέφουμε στο ερείπιο του Σανατορίου της Πάρνηθας, σε μια προσπάθεια να περισώσουμε τη μνήμη του τόπου, που φέρει ακόμα τα σημάδια της καταστροφικής φωτιάς του Ιουνίου του 2007. Επιλέγουμε ελάχιστα αρχιτεκτονικά στοιχεία- απομεινάρια του κτιρίου, καταγεγραμμένα στη συλλογική μνήμη ως "νοσοκομειακά".  Γύρω τους συγκροτούμε μια σειρά από χώρους που διατρέχονται από μια διαδρομή. Επιχειρούμε την ανασύνθεση της μνήμης του τόπου μέσα από την βιωματική εμπειρία του χώρου. Η χωρογραφία του σώματος, η πρόσβαση μέσω του βλέμματος, μαζί με τα φυσικά στοιχεία -ήλιο, νερό, αέρα-  αποτελούν συνιστώσες της σύνθεσης μιας υπαίθριας εμπειρίας σε διαδοχικά στάδια. Η σύνθεση επιχειρεί να ενσωματώσει  την Εαρινή Συμφωνία του Γιάννη Ρίτσου- που γράφτηκε όσο ο τελευταίος νοσηλευόταν εδώ με φυματίωση- και τη Νέκυια της Οδύσσειας. Ο χώρος ξεδιπλώνεται κινηματογραφικά, εστιάζοντας σε διαφορετικές πτυχές των θεμάτων της αρρώστιας, της φθοράς και της καταστροφής, ώστε τελικά να αποκαλυφθεί θεατρικά, προσφέροντας μια ακόμα ανάγνωση που ενισχύει την κατανόηση, συντηρώντας πέρα από το συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, τη μνήμη.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital