ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

Διπλωματικές εργασίες 2014 (Ανακοίνωση αποτελεσμάτων)

03 Δεκέμβριος, 2015

Διπλωματικές εργασίες 2014 (Ανακοίνωση αποτελεσμάτων)

Διαδικτυακή έκθεση ανάδειξης και ετήσιας Βράβευσης Διπλωματικών Εργασιών 2014 από το GreekArchitects.gr. Παρουσίαση όλων των διακριθεισών μελετών.

Διπλωματικές Εργασίες - Βραβεία 2014
Ανάδειξη και Ετήσια Βράβευση Διπλωματικών Εργασιών

Συνεχίζοντας για 5η χρονιά το θεσμό του GreekArchitects.gr, "Ανάδειξης και Ετήσιας Βράβευσης Διπλωματικών Εργασιών", με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για το 2014.
Για τα Βραβεία Διπλωματικών Εργασιών 2014, κατατέθηκαν συνολικά 133 έγκυρες εργασίες, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στο GreekArchitects.gr. Από τις 56 διπλωματικές που πέρασαν στο δεύτερο γύρο επιλέχτηκαν πέντε που έλαβαν ισότιμο βραβείο και πέντε που έλαβαν ισότιμο έπαινο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να στέλνετε τις εργασίες σας προς δημοσίευση, ανεξαρτήτως ημερομηνίας παρουσίασης, ενώ μπορείτε να μας αποστέλλετε και τις εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται το 2015 και θα συμμετέχουν στην αξιολόγηση της επόμενης χρονιάς.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας, αλλά και την εμπιστοσύνη που δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια στο GreekArchitects.gr

Οι πέντε βραβευθείσες διπλωματικές εργασίες, θα παραλάβουν δύο τεύχη σε pdf της επιλογής τους του περιοδικού GRA Review, προσφορά του GreekArchitects.gr.
Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες που διακρίθηκαν (βραβεία, έπαινοι, μνείες) θα παραλάβουν από μία δωρεάν συνδρομή στο Gold Membership του greekarchitects διάρκειας ενός έτους και έκπτωση 50% στην αγορά ενός αρχιτεκτονικού mystand.

Μετά τη παρουσίαση των διακριθεισών μελετών, ακολουθεί τηλεοπτική εκπομπή όπου τα μέλη της κριτικής επιτροπής (Μ.Αναστασάκης, Ν.Γεωργιάδης, Μ. Αθανασιάδου, Δ. Τραβασάρος, Μ. Οικονόμου θα μιλούν για τον ετήσιο θεσμό του greekarchitects.gr και θα σχολιάσουν τις συμμετοχές.

 

Διαδικτυακή Έκθεση

 

Ακολουθούν τα πέντε ισότιμα ΒΡΑΒΕΙΑ κατά αύξοντα αριθμό.
(Πατήστε στην κάθε εικόνα για να δείτε αναλυτικά την κάθε διπλωματική.)


150.14 Αθανασίου Αντώνης, Ακρίβου Μαρία - Χρυσούλα
Δείτε την εργασία ΕΔΩ



155.14 Μαυρομουστάκη Κυριακή, Τσόγκας Παναγιώτης
Δείτε την εργασία ΕΔΩ



168.14 Γεωργία Συριοπούλου
Δείτε την εργασία ΕΔΩ



190.14 Κουφίδης Χρήστος, Πίττας Κωνσταντίνος
Δείτε την εργασία ΕΔΩ



202.14 Κάρολος Μιχαηλίδης
Δείτε την εργασία ΕΔΩ

 

 

Ακολουθούν οι πέντε ισότιμοι ΕΠΑΙΝΟΙ κατά αύξοντα αριθμό
(Πατήστε στην κάθε εικόνα για να δείτε αναλυτικά την κάθε διπλωματική.)



106.14 Κωνσταντίνος Κοσμάς
Δείτε την εργασία ΕΔΩ



111.14 Κορακάκη Αντωνία, Μαυρικάκη Βασιλική
Δείτε την εργασία ΕΔΩ

 


151.14 Αλεξάκη Όλγα - Νατάσσα, Γούβαλη Όλγα
Δείτε την εργασία ΕΔΩ

 


210.14 Ελένη Βαγιανού, Κυριακή Παπαθανασοπούλου
Δείτε την εργασία ΕΔΩ

 


221.14 Λιάκος Φλωριαν, Μπέλλος Παναγιώτης
Δείτε την εργασία ΕΔΩ

 

 

 

Το GreekArchitects.gr, επιδίωξε η Κριτική Επιτροπή να αποτελείται από πρόσωπα που διασφαλίζουν με το έργο και την πορεία τους το ανοιχτό πνεύμα του θεσμού.
Τα ονόματα της κριτικής επιτροπής για το 2014 είναι:

Μανώλης Αναστασάκης >>>
Νίκος Γεωργιάδης  >>>
Μαριάννα Αθανασιάδου >>>
Δημήτρης Τραβασάρος >>>
Μανώλης Οικονόμου >>>

 

Μανώλης Αναστασάκης
Εν αρχή ήν το βλέμμα. Πες μου τη ματιά σου να σου πω για τη διπλωματική σου. Ένα πρωτότυπο θέμα μπορεί να λιμνάσει με μια συμβατική προσέγγιση κι ένα κοινότοπο θέμα μπορεί, ιδωμένο από μια νέα οπτική, να θέσει ενδιαφέροντες προβληματισμούς.
Η συνθήκη ώστε μια διπλωματική εργασία να ικανοποιεί από τη μια τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις, να ξεχωρίζει από την άλλη για την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα της, βασίζεται στον τρόπο προσέγγισης του θέματος. Αυτό το εξερευνητικό μονοπάτι χαράζεται στα φοιτητικά χρόνια με επιμονή, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μάθησης, προϋποθέτει ερευνητική στάση και ανήκει στη δικαιοδοσία και στην ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. όσο αξιολογότερη δε η Σχολή φοίτησης τόσο βαθύτερα χαραγμένη η πορεία.
Στη διάρκεια των σπουδών του ο φοιτητής αποκτά ικανότητες, κατακτά δεξιότητες, καλλιεργεί την κρίση του. Στη διπλωματική εργασία τού δίνεται η ευκαιρία, εκτός από το να ξεδιπλώσει σε μία συνεκτική πρόταση το κεκτημένο από τις σπουδές του σχεδιαστικό και νοητικό του οπλοστάσιο, να θέσει σε δοκιμασία εδραιωμένες και συμβατικές αντιλήψεις διερευνώντας λύσεις που ανοίγουν παράθυρα προς ένα σχεδιασμό τολμηρό και ευρηματικό. Τολμώντας ο φοιτητής να υπερβεί το τυπικό ακαδημαϊκό πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του και θέτοντας ερωτήματα καίρια όσο και επίκαιρα, μπορεί να επιτύχει η εργασία του να συμμετέχει στον αρχιτεκτονικό διάλογο της εποχής του. Ο στόχος της πρωτοβουλίας για τη βράβευση των διπλωματικών εργασιών είναι ακριβώς να εμπλουτιστεί ο αρχιτεκτονικός διάλογος και με τις εργασίες νέων αρχιτεκτόνων οι οποίες αμφισβητούν τη στερεότυπη λύση αναδεικνύοντας πρωτότυπα ερωτήματα για το σχεδιασμό και διερευνώντας τεκμηριωμένα συνθετικές κατευθύνσεις που εκπλήσσουν και εμπνέουν.

Νίκος Γεωργιάδης
H προσπάθεια ανάδειξης και επιβράβευσης διπλωματικών εργασιών αποτελεί μια πρόταση υποστήριξης ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού έργου που κινείται υβριδικά ανάμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά αποστασιοποιείται με κριτικές διαθέσεις, και τον επαγγελματικό χώρο που οραματίζεται να επαναπροσδιορίσει σε νέα βάση και με νέα δεδομένα.
Οι διπλωματικές εργασίες διακατέχονται από μιά διπλή αυτονομία, μοναξιά θα λέγαμε, λειτουργώντας ως ενεργό ασυνείδητο και προς τις δύο πλευρές, συνιστώντας έτσι μία συνθήκη επαναπροσδιορισμού και εξέλιξης και των δύο. Μέσα απο αυτές ο επαγγελματικός χώρος εκφέρεται ως ασυνείδητο της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και αντίστροφα.
Η αξιολόγηση και επιβράβευση των εργασιών αυτών δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει την ακαδημαϊκή διαδικασία, ούτε και να δημιουργήσει ένα ιδεολογικό μηχανισμό ανάδειξης νέων ταλέντων. Αντίθετα, προσπαθεί να καταγράψει και να αξιοποιήσει την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη αρχιτεκτονικού έργου και μέσα από αυτή να αποκαλύψει νέες διαδικασίες σχεδιασμού και διαλόγου.
Στόχος δεν είναι να επιβραβευθεί ούτε ο πρόωρος επαγγελματισμός ταλαντούχων σπουδαστών αλλά ούτε και το στυλ του επιβλέποντα καθηγητή που καμιά φορά αποτυπώνεται ανάγλυφα στο σπουδαστικό έργο. Ούτε βέβαια και η, συχνά καμουφλαρισμένη, έλλειψη επίβλεψης .... "δεν είναι κακό...συνέχισε.." (κοινότυπη οδηγία διδασκόντων προς διδασκομένους).
Στην σημερινή συγκαιρία, στην εποχή της μεγάλης κρίσης των εικόνων και των ιδεών, το ώριμο σπουδαστικό έργο δεν αποτελεί πλέον παράγωγο του επίσημου αρχιτεκτονικού λόγου (παιδεία ή επάγγελμα) ούτε καν συμπληρωματικό του. Απλώς στέκεται κριτικά προς αυτόν, ως μια νέα, μη-ελεγχόμενη συνθήκη αυτομόρφωσης και πολλαπλής αναζήτησης γνώσης, που αξίζει κανείς να αναδείξει και να επιβραβεύσει με τους όρους και τους προβληματισμούς που αυτή η ίδια θέτει.
Οι νέες μορφές οφείλουν να αναζητηθούν πέρα από κάθε στερεότυπο, προσγειωμένης ή φαντασιωτικής, αρχιτεκτονικής. Να εντοπισθούν σε προτάσεις που διευρύνουν τον σχεδιαστικό προβληματισμό προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε προτάσεις με πρωτότυπες κατασκευαστικές επινοήσεις και εμπεριστατωμένες εννοιολογικές προσεγγίσεις. Σε προτάσεις ιδιαίτερων σχεδιαστικών ικανοτήτων, με οξυδερκή σύλληψη σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.
Δεν είναι λοιπόν κακό.. είναι καλό!...Συνέχισε!

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital