ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2015

115.15 Αστικός τουρισμός

30 Σεπτέμβριος, 2015

115.15 Αστικός τουρισμός

Η περίπτωση της Πάτρας.

Ομάδα: Αγγελική Καρύδη, Ιωάννης Καλαμιώτης
Επιβλέπων: Παππάς Βασίλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 02/07/2015

Πρόκειται για μία προσέγγισης του ζητήματος του Αστικού Τουρισμού για την Πάτρα, που θέτει προβληματισμούς σχετικά με τη στρατηγική που προτείνεται, από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η πόλη πέραν του φυσικού χώρου που καταλαμβάνει, οφείλει να ειδωθεί ως ένα σύνολο ιδιαζόντων χαρακτηριστικών, που συνθέτουν την πολυδιάστατη φύση της, τη μοναδική της ταυτότητα και τη συνολική αντίληψη που προσφέρει στους χρήστες της, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Η ταυτότητα του κατοίκου μίας πόλης και η αντίληψη για τον εαυτό του, επηρεάζεται, καθορίζεται και δημιουργείται από την πόλη στην οποία ζει. Η δηµιουργία μίας ισχυρής ταυτότητας πόλης, συνοδευόμενη από το κατάλληλο σύστηµα υποστήριξης και προώθησης, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για όλες τις τρέχουσες και επικείμενες «απειλές» περιθωριοποίησης, υποβάθμισης και απαξίωσης των πόλεων και προϋποθέτει την κατάρτιση ενός σχεδίου, το οποίο θα εγκολπώνει την πρακτική του city branding.

 

 

Ο Δήμος Πατρέων, με πληθυσμιακό μέγεθος 213.984 κατοίκων, ανήκει σε μία από τις ισχυρότερες περιφέρειες της Ελλάδας, με πολυλειτουργικό χαρακτήρα και διεθνή ρόλο. Η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της προοπτικής της Πάτρας ως πόλο έλξης ειδικών μορφών τουρισμού, αποτελεί σημαντική διέξοδο για την τουριστική της οικονομία και εξαρτάται από το λιμάνι της, αλλά και από παρεμβάσεις όπως η καλυτέρευση των υποδομών, η ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος, η αισθητική αναβάθμιση των εισόδων της πόλης, αλλά και η ενοποίηση του δικτύου πεζοδρόμων και του παραλιακού μετώπου.

 

 

Ο δημόσιος χώρος, στριμωγμένος στο αστικό τοπίο έχει τη δυνατότητα να ανακαταλάβει απαξιωμένα βιομηχανικά συγκροτήματα, ενισχύοντας τη δομή του αστικού ιστού και αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης. Οι πρώην βιομηχανικοί χώροι, μπορούν να αποτελέσουν νησίδες ανάσας στα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα, στεγάζοντας χρήσεις και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σύγχρονες ανάγκες και ζητήματα της πόλης όπως ο Αστικός Τουρισμός.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital