ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2015

138.15 Βοτανικοί κήποι

28 Ιανουάριος, 2016

138.15 Βοτανικοί κήποι

Ανάπλαση λατομείου Καραμπίνη στο Δήμο Νίκαιας.

English version

Φοιτήτρια : Γαλάνη Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής : Πάνος Δραγώνας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πάτρας
Ημερομηνία παρουσίασης : 5 Νοεμβρίου 2015

Θέμα της Διπλωματικής Εργασίας αποτέλεσε η 'Ανάπλαση του Λατομείου Καραμπίνη στο δήμο της Νίκαιας΄, ενός χώρου ο οποίος άρχισε να λατομείται κατά τη δεκαετία του '70 μέχρι και το 2004, με μία ενδιάμεση διακοπή. Πρόκειται για ένα χώρο των Δυτικών προαστίων της Αθήνας, τοποθετημένο στο Όρος Ποικίλο-Αιγάλεω. Το λατομείο είναι άμεσα προσβάσιμο από τις γραμμές των λεωφορείων 846,847,852 που καταλήγουν στον τερματικό σταθμό λίγα μέτρα μακριά του.

Αφού αναλύθηκαν: τα λατομικά στοιχεία, οι διαδρομές, οι φυτεύσεις, οι θέες, οι υφές και τα εμβαδά των επιφανειών,- επιλέχθηκε η δημιουργία Βοτανικών Κήπων στο λατομείο. Στόχος ήταν η διατήρηση των λατομικών μετώπων, η επίλυση των μεγάλων υψομετρικών διαφορών, -μέσα από πεζούλες-πλατώματα-, και η ανάδειξη της αξιόλογης φύτευσης του λατομείου. Μάλιστα απαραίτητη κρίθηκε η προσθήκη κι άλλων ειδών μεσογειακών και υποτροπικών, τα οποία υποστηρίζει το ελληνικό κλίμα.

Όσον αφορά τη στρατηγική σχεδίασης, ακολουθήθηκε μία λογική 'Layering'(Διαστρωμάτωσης). Τα τρία βασικά επίπεδα σχεδίασης ήταν: οι φυτεύσεις, οι κινήσεις και τα κτίρια με τις σημειακές τους διαμορφώσεις.

Οι ψηλές φυτεύσεις τοποθετήθηκαν περιφερειακά, ενώ οι δραστηριότητες κεντρικά. Ανάμεσά τους, προστέθηκαν χαμηλές φυτεύσεις και χωμάτινες επιφάνειες. Η θεματική της φύτευσης διαβαθμίζεται από το Νότιο επίπεδο προς το Βόρειο σε τοπική, μεσογειακή(3 κατηγορίες) και υποτροπική.

Όσον αφορά στις πορείες, δημιουργήθηκε μία κύρια διαδρομή ανάμεσα στα δύο άκρα με τις πιο σημαντικές θέες (από νότιο επίπεδο σε βόρειο και αντίστροφα). Παράλληλα, στο ενδιάμεσο και στο Βόρειο επίπεδο προστέθηκαν τέσσερις εγκάρσιες πορείες οι οποίες οριοθετούν και τις πέντε ζώνες φύτευσης. Τέλος, στις πορείες προστέθηκαν και δύο πιο λειτουργικές διαδρομές, εκ των οποίων η μία θα συνέδεε τα θερμοκήπια και η άλλη θα ένωνε τις απολήξεις των τριών εκ των τεσσάρων εγκάρσιων διαδρομών.

Αναφορικά με τα κτίρια και τις σημειακές διαμορφώσεις, σε κάθε ζώνη φύτευσης -του ενδιάμεσου και του Βόρειου επιπέδου- αντιστοιχεί κι ένα θερμοκήπιο. Σε καθένα από αυτά αντιστοιχεί κι ένας θεματικός κήπος. Στα άκρα με τις πιο σημαντικές θέες προστέθηκαν η καφετέρια και το εστιατόριο, ως δραστηριότητες αναψυχής. Το κτίριο εκδηλώσεων τοποθετήθηκε στο νότιο επίπεδο κι έχει άμεση πρόσβαση στην πλατεία. Η πλατεία είναι ο μεταβατικός χώρος που συνδέει την είσοδο με τις ραμπόσκαλες για το καφέ και τα θερμοκήπια. Διαθέτει ειδικές διαμορφώσεις για την ανάδειξη ορισμένων ειδών αγριολούλουδων και αποτελεί έναν ανοικτό χώρο στον οποίο μπορούν να διεξαχθούν μέχρι και λαϊκές αγορές, με την προσθήκη πρόχειρων πάγκων.

 

Συμπερασματικά, ο περιηγητής, μέσα από στυλιζαρισμένα μονοπάτια και ραμπόσκαλες θα εξερευνήσει τα είδη των φυτών ως μέρη μιας έκθεσης στο τοπίο. Θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του λατομείου στο κτίριο εκδηλώσεων, δίπλα στον ανοικτό χώρο της πλατείας. Τέλος, θα απολαύσει τον καφέ ή το γεύμα του, παρατηρώντας το συνολικό λατομείο μέσα από την καφετέρια ή το εστιατόριο αντίστοιχα.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital