ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2015

181.15 Κίνηση, Αναγκαιότητα, Εφαρμογή

19 Αύγουστος, 2016

181.15 Κίνηση, Αναγκαιότητα, Εφαρμογή

Μεταφερόμενες μονάδες για τον εναλλακτικό τουρισμό.

English version

Φοιτητική ομάδα: Μαλιώκας Λεωνίδας, Μπαλασάς Τρύφων, Σάγγος Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής: Πρόεδρος Τμήματος Αρχ. Μηχανικών | Καθηγητής, κ. Καλογήρου Νίκος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2016

 

 

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά μεταφερόμενες μονάδες νέου τύπου για τον εναλλακτικό τουρισμό οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να απολαύσει προνόμια ξενοδοχείου σε περιοχές όπου η κατασκευή ενός συμβατικού ξενοδοχείου είναι αδύνατη ή αντιδεοντολογική.

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά μεταφερόμενες μονάδες νέου τύπου για τον εναλλακτικό τουρισμό οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να απολαύσει προνόμια ξενοδοχείου σε περιοχές όπου η κατασκευή ενός συμβατικού ξενοδοχείου είναι αδύνατη ή αντιδεοντολογική.

Παρατηρώντας τις τουριστικές περιοχές, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πολλές από αυτές έχουν δομηθεί τόσο πολύ που η εικόνα τους πλέον θυμίζει αστικό περιβάλλον. Η φύση έχει σταματήσει πλέον να είναι μέρος χαλάρωσης καθώς δε διαφέρει από την πολύβουη ζωή στην πόλη. Προσπαθώντας λοιπόν να κάνουμε κάτι όσο γίνεται πιο ρεαλιστικό το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απ αιτήσεις του χρήστη αλλά συγχρόνως δεν θα επηρεάζει τα φυσικά τοπία καταλήξαμε στη δημιουργία μιας μονάδας. Η μονάδα αυτή διέπεται από αρχές όπως η αντιστρεψιμότητα της επέμβασης, η τυποποίηση, η ανακυκλωσιμότητα ή επανάχρηση των υλικών της και η δυνατότητα μεταφοράς. Είναι σχεδιασμένη με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και έχει τη δυνατότητα να αυξάνεται και να μειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Τόσο η ίδια όσο και το ξενοδοχειακό σύνολο που δημιουργείται βασίζονται σε ένα κλιμακούμενο και δυναμικό μοντέλο που επηρεάζεται από τις ανάγκες και την ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα η μονάδα είναι στη λογική της μερικής προκατασκευής. Είναι υπερυψωμένη από το έδαφος και πατάει πάνω σε δύο μεταλλικά πλαίσια τα οποία είναι πακτωμένα στο έδαφος πάνω σε μικρά τσιμεντένια θεμέλια. Μέσα στα πλαίσια αγκυρώνεται ο μεταλλικός σκελετός του πατώματος, της οροφής και της υπερυψωμένης στέγης. Στη συνέχεια τοποθετούνται προκατασκευασμένα ξύλινα πανέλα με θερμομόνωση (τύπου ''σαντουιτς'') στο πάτωμα, στην ορο φή ενώ στην ίδια λογική είναι και τα κατακόρυφα στοιχεία που αποτελούν τους τοίχους και τα κουφώματα της κατασκευής. Τα υλικά των πανέλων παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και επιλέγονται ανάλογα με το τοπίο κι τις κλιματικές συνθήκες. Ο μεταλλικός σκελετός της οροφής μπορεί να δεχτεί διάφορα υλικά (όπως καραβόπανο, λαμαρίνα κ.α.) σαν στέγη, τα οποία επιλέγονται ανάλογα με την περίοδο χρήσης του καταλύματος.

Τέλος επιλέξαμε τρεις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς αποτελούν προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού, με πληθώρα δραστηριοτήτων και όμορφων τοπίων γύρω τους. Την ίδια στιγμή αποτελούν και τις χαρακτηριστικότερες και αντιπροσωπευτικότερες μορφές τοπίων της Ελλάδας (δηλαδή πεδινά, ορεινά και νησιωτικά) στις οποίες η οποιαδήποτε μόνιμη επέμβαση κρίνεται αντιδεοντολογική και σε πολλές περιπτώσεις και παράνομη. Η ευελιξία που παρέχει ο τρόπος κατασκευής δίνει στις διατάξεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τον προσανατολισμό και τη θέα κάθε τοπίου καθώς τα μόνα όρια που μπορεί να μπουν είναι αυτά που προκύπτουν από τα φυσικά τοπία όπως για παράδειγμα το ανάγλυφο εδάφους ή τα κατακόρυφα στοιχεία (δέντρα) σε αυτά.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital