About us

Συντελεστές

Σίμου Γερασιμίδη (Αμφίστυλο)

Σίμος Γερασιμίδης Υποψήφιος Διδάκτορας, Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, Α.Π.Θ.

Ο Σίμος Γερασιμίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλη του 1982. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 2005, λαμβάνοντας το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού. Συνέχισε τις σπουδές του στο M.I.T., στην Βοστώνη, όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές και δούλεψε σαν βοηθός καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο των μεταλλικών κατασκευών.
Έχει δουλέψει στο γραφείο του Santiago Calatrava με αντικείμενο μεταξύ άλλων το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και τον ευρύτερο χώρο του Ο.Α.Κ.Α. στην Αθήνα όπως και την γέφυρα στην οδό Κατεχάκη. Η επαγγελματική του εμπειρία συνεχίστηκε στην Νέα Υόρκη και στην εταιρία Thornton Tomasetti Engineers, σε έργα όπως το καινούργιο στάδιο των New York Yankees στο Bronx της Νέας Υόρκης καθώς και τον ουρανοξύστη Chicago Spire στο Chicago. Σήμερα, βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με απώτερο στόχο το διδακτορικό δίπλωμα με θέμα την έξυπνη γεωμετρία.

Αμφίστυλο, (Amfistilo)

«Η βασική ιδέα, όπως και όλα τα αληθινά μεγάλα πράγματα στα Μαθηματικά, είναι απλή σε βαθμό προφάνειας.»

E.T.Bell,
περιγράφοντας την γέννηση της σύγχρονης γεωμετρίας από τον Rene Descartes.

Η θεμελιώδης διαφορά ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών είναι ότι οι τελευταίες είναι το είδος της μάθησης που καθιστά ικανά τα ανθρώπινα όντα να ελέγξουν το περιβάλλον τους, να κατευθύνουν την τύχη τους και να αποσυνθέσουν αόριστες, φυσικογενείς φοβίες. Είναι η πειραματική φύση και η αποδεικτική συνοχή τους που ορίζουν ένα πλαίσιο αδιαπέραστο και συμπαγές αλλά ταυτόχρονα είναι και η εξελικτική τους δυνατότητα και η συνεχής τους απροσδιοριστία που οδηγούν στην γέννηση απρόσμενης μορφής και τέχνης.

Η πιο χειροπιαστή και άμεση σχέση των ανθρώπων με τα μαθηματικά μέχρι σήμερα είναι η γεωμετρία και η αρχιτεκτονική. Οι όροι του καθημερινού τρόπου ζωής, ακόμα και ο τρόπος σκέψης μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο ακολουθούν μία γεωμετρική-μαθηματική λογική που έμφυτα ενεργοποιείται χωρίς κανενός είδος απαραίτητης εκπαίδευσης.

Αλήθεια, πόσο κοντά σε αυτή την βάση βρίσκεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική; Πόσο κοντά σε καθαρές και βασικές αρχές γεωμετρικής ακολουθίας βάδισαν και βαδίζουν οι μηχανικοί, οι πολεοδόμοι και οι αρχιτέκτονες κάθε εποχής;
Είναι δύσκολο και περιοριστικό ο αρχιτέκτονας να σχεδιάζει με το φίλτρο του μαθηματικού ή απλά απαραίτητο; Ποιος ο ρόλος των μηχανικών σε αυτή τη διαδικασία; Στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού αυτής της σχέσης, είναι αναγκαία η περιπλάνηση στο συναρπαστικό μονοπάτι μαθηματικών-γεωμετρίας-μηχανικής-αρχιτεκτονικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αυτή η καινούργια στήλη θα επιχειρήσει να αναδείξει την συγγένεια τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και της μηχανικής με την μητέρα και των δύο επιστημών, τα μαθηματικά. Θα παρουσιάζονται πρωτοποριακά, αληθινά έργα και αυτοτελείς σχολές σχεδιασμού που βασίστηκαν σε φόρμες βγαλμένες από την μελέτη των μαθηματικών και της γεωμετρίας. Σε αντίθεση με την γενικότητα της αποδοχής οποιασδήποτε προσέγγισης ως τέχνης και ως νεωτερικότητας, η στήλη αυτή θα προσπαθήσει να επανασυνδέσει τον μηχανικό με τον αρχιτέκτονα, καταφεύγοντας στην κοινή θεωρία που τους εμπνέει, την γεωμετρία και τα μαθηματικά.

Η στήλη θα λέγεται: Αμφίστυλο, (Amfistilo) Εννοιολογικά : το τμήμα ενός οικοδομήματος που περικλείεται ανάμεσα σε δύο σειρές από κίονες. Με τον προφανή συμβολισμό ότι το οικοδόμημα της Επιστήμης της Αρχιτεκτονικής και της Μηχανικής βασίζεται πάνω στην μηχανική και την γεωμετρία από την μία και στην τέχνη και την καλλιτεχνική έμπνευση από την άλλη. Η στήλη αποτελεί δηλαδή την ομαλή μετάβαση και σύνδεση των δύο πρακτικών.

E-mail: sgerasim@civil.auth.gr

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital