ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

40.715 οφειλέτες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ

22 Δεκέμβριος, 2014

40.715 οφειλέτες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ

Λίστα με τους 40.715 οφειλέτες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ απέστειλε στις εφορίες η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συμψηφισμού οφειλών με επιστροφές φόρων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μηχανικών.

Οι μηχανικοί - εργολήπτες καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΕΤΑΑ παρέδωσε πλαστές λίστες, καθώς οι οφειλές έχουν υπολογιστεί με τις αυξημένες εισφορές που προβλέπει ο νόμος 3983, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2011. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας τις αυξήσεις αυτές άδικες και παράνομες, και οι μηχανικοί, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση, δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους, καθώς αμφισβητούν τον τρόπο υπολογισμού τους.

Οι μηχανικοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ασφαλιστικού τους Ταμείου ΕΤΑΑ να αποστείλει στις εφορίες τα στοιχεία για οφειλές, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται το «πράσινο φως» να κινηθεί η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών αυτών με επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η «Κ», από το 1,343 δισ. ευρώ οφειλών προς το ΕΤΑΑ, τα 905,351 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, από 40.715 οφειλέτες. Αλλα 331,007 εκατ. ευρώ οφείλουν στο Ταμείο 32.764 ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί - φαρμακοποιοί) ενώ 106,972 εκατ. ευρώ οφείλουν 10.000 ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΝ (Ταμείο Νομικών).

Με μια σκληρή ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κάνει λόγο για «εισπρακτικό πραξικόπημα, μαζικής οικονομικής εξόντωσης των διπλωματούχων μηχανικών» καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ Αντώνη Σελλιανάκη. Η εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη προς το ΤΕΕ, τους επιστημονικούς φορείς και τους συλλόγους των μηχανικών είναι να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μηχανικών, η διοίκηση του ΕΤΑΑ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχει λάβει η διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ, παρέδωσε μέσω του τμήματος μηχανογράφησης του Ταμείου και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στις οικονομικές εφορίες λίστα ασφαλιστικών οφειλών «αναξιόπιστη και παραπλανητική» που οδηγεί σε «γιγαντιαία και μαζική εξοντωτική εισπρακτική επιχείρηση σε βάρος των μηχανικών».

Το ΤΕΕ ζητεί αφενός να απομακρυνθεί αμέσως ο κ. Σελλιανάκης από τη θέση του, καθώς έχει ανακηρυχθεί από το ΤΕΕ και το σύνολο των επιστημονικών φορέων «ανεπιθύμητο πρόσωπο», αφετέρου να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις του.

Οριστικές αποφάσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις θα ληφθούν κατά την τριήμερη συνεδρίαση στην Αθήνα, από σήμερα έως και την Κυριακή, της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Οι μηχανικοί σχεδιάζουν παράλληλα και κατάληψη του ΕΤΑΑ.

kathimerini.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital