ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ανάπλαση οδού Κυναιγείου στο Μεταξουργείο, Αθήνα

13 Ιούλιος, 2015

Ανάπλαση οδού Κυναιγείου στο Μεταξουργείο, Αθήνα

Ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου της οδού Κυναιγείρου, στο Μεταξουργείο.

Φοιτήτριες :  Ζαβιτσάνου Μαρινέττα, Νίτσο Αΐντα Θωμαΐς
Επιβλέπων Καθηγητής : Ρουμπιέν Διονύσιος
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Πρώην Τμήματος : Ανακαίνισης &  Αποκατάστασης Κτιρίων)
Πτυχιακή Εργασία
Ημερομηνία παρουσίασης : 10/12/2014

Περιεχόμενο της μελέτης είναι η αποτύπωση των κτιρίων της οδού Κυναιγείρου, η αναγνώριση της υφιστάμενης κατάστασης και έπειτα η πρόταση ανάπλασης της οδού, με την αλλαγή χρήσης δύο κτιρίων σε εκθεσιακό κέντρο και βιβλιοθήκη.

Tα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των πόλεων περνά σε μία καινούρια αναβίωση των κεντρικών περιοχών. Οι αλλαγές στην οικονομία και στον πολιτισμό, αναγκάζουν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να στρέφεται ξανά σε αυτές. Μία τέτοια περιοχή κατοικίας είναι και  το Μεταξουργείο.

Μία περιοχή υποβαθμισμένη,  κουβαλώντας το βάρος  τόσο της  πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας  όσο και των προβλημάτων της. Αυτό όμως που κεντρίζει το ενδιαφέρον στο Μεταξουργείο, είναι οι  δραστηριότητες αναβάθμισης της περιοχής τα τελευταία χρόνια, κυρίως, γύρω από τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Με βάση αυτές τις δραστηριότητες θα δημιουργηθεί και η πρόταση ανάπλασης της οδού Κυναιγείρου, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Μια πρόταση που έχει ως στόχο να ακολουθήσει τα καινούρια  δρώμενα  του Μεταξουργείου, στην αξιοποίηση δηλαδή των εγκαταλελειμμένων  κτιρίων σε :  εκθεσιακά κέντρα ,θέατρα, πινακοθήκες και άλλων παρόμοιων κέντρων τέχνης, με σκοπό  την προσέγγιση της από όλες τις περιοχές και τις κοινωνικές ομάδες.

Η οδός Κυναιγείρου.
Η οδός Κυναιγείρου βρίσκεται  σχεδόν στο κέντρο του Μεταξουργείου. Συγκεκριμένα, βρίσκετε κάθετα στην οδό Γερμανικού και Λεωνίδου. Η ονομασία της έχει προέλθει από το όνομα του αδερφού του Αισχύλου. Κατηφορίζοντας την οδό Γερμανικού συναντάμε την οδό Κυναιγείρου στην αριστερή πλευρά του δρόμου με πλάτος  2.50 m.

Τα κτίρια στην οδό Κυναιγείρου , είναι 10 σε αριθμό και χρονολογούνται περίπου γύρω στο 1961-1970 . Τα χαρακτηριστικά τους γνωστά για την περιοχή. Σπίτια παρόμοια  μεταξύ τους το ένα κοντά στο άλλο με χαρακτηριστικό τους γνώριμα την  κοινή αυλόπορτα, η οποία οδηγεί σε εσωτερική αυλή. Άλλα πάλι κτίρια είναι διώροφα και διαθέτουν μικρό εξώστη στην πρόσοψη. Η φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης είναι φανερή στις  περισσότερες όψεις των κτιρίων, κυρίως στην δεξιά πλευρά της οδού.

 

 

Η πρόταση ανάπλαση μας στηρίζεται σε τρείς βασικές αλλαγές:
1. Πεζοδρόμηση της οδού Κυναιγείρου.
2. Αποκατάσταση των όψεων 8 κτιρίων.
3. Αλλαγή χρήσης  δυο κατοικιών σε εκθεσιακό κέντρο και βιβλιοθήκη.

 

 

Με τις δύο πρώτες αλλαγές,  η οδός Κυναιγείρου αποκτά τον χαρακτήρα  ενός γραφικού πεζόδρομου. Η  παρουσία των ανακαινισμένων  νεοκλασικών βελτιώνει αμέσως την εικόνα της σημερινής οδού. Οι επόμενες αλλαγές αφορούν την αλλαγή χρήσης  δύο κτιρίων. Η επιλογή τους  έγινε λόγο του γεγονός ότι είναι εγκαταλελειμμένα, έχουν εύκολη πρόσβαση αλλά και μεγάλο εσωτερικό - εξωτερικό χώρο προς εκμετάλλευση.

Φωτορεαλισμοί της οδού Κυναιγείρου. (Πρόταση ανάπλασης.)

 

 

Το κτίριο επί των οδών Γερμανικού και Κυναιγείρου θα αλλάξει χρήση σε εκθεσιακό χώρο και το κτίριο επί των οδών Λεωνίδου και Κυναιγείρου, θα έχει χρήση βιβλιοθήκης με την διαμόρφωση του εξωτερικού του χώρου σε κήπο-αναγνωστήριο.

Project Αναγνωστήριο βιβλιοθήκης

 

 

Από την πρόταση ανάπλασης  της οδού Κυναιγείρου, με σκοπό να αποκτήσει ύφος και χαρακτήρα γύρω από την εκπαίδευση και την τέχνη, επωφελείται τελικά όλη η περιοχή του Μεταξουργείου. Μια περιοχή, που σήμερα λόγο της προσέλευσης  κοινωνικών ομάδων με ενδιαφέρων για την τέχνη, έχει δώσει την δυνατότητα, μέσα από υποδομές (γκαλερί, μουσεία), να διαμορφώσει η περιοχή ένα διαφορετικό χαρακτήρα από αυτό που είχε στο παρελθόν.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital