951
Videos
256
Albums

"Αρτιμέλλων" Συζήτηση με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Καραχάλιο by GreekArchitects.gr

Livestream

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς του GRATV που επιμελείται και παρουσιάζει ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος (Επεισόδιο 10)

ΑΡΤΙΜΕΛΛΩΝ (±75) / ARTIPROSPECTS

Προσπαθώντας να ενεργήσει στο κενό άλλων οδών προβολής της νεώτερης γεννιάς αρχιτεκτόνων και να αναστρέψει το εντεινόμενο κλίμα εσωστρέφειας και μηρυκασμού, τα φαινόμενα ψυχολογικής άρνησης του νέου και του επερχόμενου, έως και γεροντολαγνείας - πάγιων πλέον χαρακτηριστικών της νεοελληνικής κοινωνίας και ενός επαγγελματικού κατεστημένου που άμεσα και απροκάλυπτα πορεύεται μέσα από προθέσεις ευνουχισμού των γόνων του - μια σειρά από συναντήσεις και συζητήσεις αρχιτεκτόνων εκκινεί το διάλογο και προβάλλει το λόγο της γεννιάς της μεταπολίτευσης, όσων γεννήθηκαν λίγα χρόνια πρίν ή μετά από τα μέσα της δεκαετίας του '70 (1971- 1979) και μεγάλωσαν βιώνοντας το νεοελληνικό "θαύμα της απομυθοποίησης".

Με κοινό χαρακτηριστικό τις έντονες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές αναζητήσεις στο εξωτερικό - περισσότερο από ποτέ πριν - η δημιουργική πορεία μιας χαρακτηριστικής υπο-ομάδας τη γεννιάς αυτής φαντάζει να κινείται αντίστροφα: από μεγαλειώδη έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα του σχεδιασμού προς το μοναχικό και μικρότερο κόσμο του "ελεύθερου" επιτηδευματία. Ταυτόχρονα μια δεύτερη ομάδα διαγράφει εντελώς διαφορετική πορεία, την αυτόνομη - κατά το δυνατό - δραστηριοποίηση στην εγχώρια επαγγελματική πραγματικότητα αμέσως μετά τη λήψη του πρώτου επαγγελματικού διπλώματος/πτυχίου. Κρίνεται σημαντικό να καταγραφεί το εύρος των επιλογών, των προθέσεων και των προσεγγίσεων στο αρχιτεκτονικό όνειρο ζωής και δημιουργίας.

Οι ελπίδες, τα επιτεύγματα, οι αναζητήσεις και οι προβληματισμοί αποτυπώνονται στις συζητήσεις αυτές μεταξύ νέων και στις καταθέσεις τους για το αρχιτεκτονικό μέλλον - για το οποίο δικαιούνται, αναμφίβολα, τουλάχιστον να εκφέρουν επιτέλους γνώμη, χωρίς φόρους υποτέλειας.

Ο τίτλος της σειράς εισάγει το νεολογισμό Άρτιμέλλων (ουσιαστικοποιημένη μετοχή) από τις λέξεις άρτιος και τη μετοχή μέλλων, παραπέμποντας έμμεσα στους προβληματισμούς της στήλης Αrtiphysis, το συσχετισμό του τεχνητού (artificial) και της φύσεως, του φυσικού και ζητήματων ιδιαίτερης "φύσεως".


Επεισόδιο 10 -  Συζήτηση με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Καραχάλιο

Ο Γιάννης Καραχάλιος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1977 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 2011. Το 2003 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Νέα Υόρκη στον τομέα του προωθημένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Εργάσθηκε στο γραφείο μελετών του Αντώνη Νουκάκη και της Μπούκης Μπαμπάλου από το 2005 ως το 2007.
Το 2007 ιδρύει το δικό του γραφείο.
Έχει ασχοληθεί με θέματα που καλύπτουν διαφορετικά λειτουργικά προγράμματα και πολλές κλίμακες, από γραφιστικό σχεδιασμό, ιδιωτικές κατοικίες και εκπαιδευτικά συγκροτήματα μέχρι έρευνα και διαγωνισμούς, μέσα από ένα σταθερό δίκτυο συνεργασιών.

 
 
 
 

Latest video

GreekArchitects Television

Copyright © 2002 - 2014. Alterative channel of transmission

Powered by SEO - Intrigue Digital