ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αρχιτεκτονικα Σχολια

Σχόλια για την αρχιτεκτονική (Επεισόδιο 01)

10 Δεκέμβριος, 2016

Σχόλια για την αρχιτεκτονική (Επεισόδιο 01)

Ανεπίκαιρες αρχιτεκτονικές προτεραιότητες Ι.Έξι θεμελιώδη ζητήματα στην αρχιτεκτονική που παραμένουν σημαντικά έστω και σε περίοδο κρίσης.  Cry

Του Α. Μ. Κωτσιόπουλου

Στη στήλη - εκπομπή αυτή, ο Α.Μ. Κωτσιόπουλος σχολιάζει ελεύθερα την αρχιτεκτονική, επίκαιρη και μη, είτε με ανεξάρτητες παρουσιάσεις είτε συνομιλώντας με συναδέλφους του.

Ενότητα: Ανεπίκαιρες αρχιτεκτονικές προτεραιότητες (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,ΙV)

Στην ενότητα των τεσσάρων πρώτων παρουσιάσεων με τον γενικό τίτλο «Ανεπίκαιρες αρχιτεκτονικές προτεραιότητες» σχολιάζεται κριτικά η τρέχουσα αρχιτεκτονική ιδίως όταν ασκείται σε καθεστώς κρίσης, είτε μερικής , όπως συμβαίνει διεθνώς, είτε εκτεταμένης, όπως στη χώρα μας. Αυτό που επιδιώκει να καταδείξει ο γενικός τίτλος είναι ότι, ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες, ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα στην αρχιτεκτονική παραμένουν σημαντικά, έστω και αν εκ πρώτης όψεως μοιάζουν, λόγω της κρίσης, να έχουν απωλέσει την επικαιρότητά τους. Οι περίπου ημίωρες 4 παρουσιάσεις επιχειρούν να αναδείξουν τέτοια ζητήματα, σχολιάζοντας την εξέχουσα διεθνή αρχιτεκτονική των τελευταίων δεκαετιών.
Οι παρουσιάσεις αυτές αντλούν τα επιχειρήματα και τα παραδείγματά τους, κυρίως από δύο πρόσφατες διαλέξεις του ομιλητή στις Σχολές Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. («Η αρχιτεκτονική αστάθεια του κατοικείν», 4-4-2013, στο πλαίσιο κύκλου παρουσιάσεων για θέματα κατοίκησης) και του Α.Π.Θ. («Ανεπίκαιρες αρχιτεκτονικές προτεραιότητες», 12-11-2013, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων προς τιμήν των αφυπηρετούντων καθηγητών).

Επεισόδιο 02 Ανεπίκαιρες αρχιτεκτονικές προτεραιότητες Ι: (Δείτε άλλα επεισόδια ΕΔΩ)
Σχολιάζονται οι γενικότερες συνθήκες της εποχής για την άσκηση της αρχιτεκτονικής, στη διεθνή σκηνή και την Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εντοπίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το, κατά Jencks, «δικομματικό σύστημα» με τον υπερ-εξπρεσιονισμό και το λεγόμενο νεο-μοντέρνο και σχολιάζεται η τύχη των παραινέσεων περί αυτοσυγκράτησης. Εντοπίζονται έξι θεμελιώδη ζητήματα στην αρχιτεκτονική που παραμένουν σημαντικά έστω και σε περίοδο κρίσης. Τα ζητήματα αυτά αναλύονται ανά ζεύγη, στις επόμενες τρεις παρουσιάσεις.

 

Οι χρήστες μπορούν πατώντας την ένδειξη H.D. στον player να ενεργοποιήσουν ή απενεργοποιήσουν την υψηλή ποιότητα προβολής Η εκπομπή αρχειοθετείται και στο GRATV (www.gratv.gr) στην ενότητα εκπομπές / Αρχιτεκτονικά Σχόλια. greekarchitects.gr © 2014

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital