ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αρχιτεκτονικα Σχολια

27 Μάιος, 2014

Σχόλια για την αρχιτεκτονική. (Επεισόδιο 05 και 06)

Το οικείο στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του μινωικού κόσμου: μια πρόδρομη μορφή νεωτερικότητας. Συζήτηση με την καθηγήτρια Κλαίρη Παλυβού.Cry

Του Α. Μ. Κωτσιόπουλου

A μέρος.

B μερος.

Οι χρήστες μπορούν πατώντας την ένδειξη H.D. στον player να ενεργοποιήσουν ή απενεργοποιήσουν την υψηλή ποιότητα προβολής Η εκπομπή αρχειοθετείται και στο GRATV (www.gratv.gr) στην ενότητα εκπομπές / Αρχιτεκτονικά Σχόλια. greekarchitects.gr © 2014

 

Το οικείο στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του μινωικού κόσμου: μια πρόδρομη μορφή νεωτερικότητας.
Τα θεαματικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Arthur Evans στην Κνωσό, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, έκαναν μεγάλη αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα. Σε μια εποχή που το Μοντέρνο Κίνημα αναζητούσε νέους τρόπους έκφρασης, μακριά από το ελληνο-ρωμαϊκό παρελθόν, η εικόνα της πληθωρικής, φυσιοκρατικής τέχνης των Μινωιτών και της ελεύθερης, ασύμμετρης ογκοπλασίας της αρχιτεκτονικής τους ήταν φυσικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της εποχής, η οποία έβλεπε στις δημιουργίες αυτές μια εικόνα εξαιρετικά οικεία.

Το ζήτημα της υποδοχής του Μινωικού πολιτισμού έχει δύο όψεις: η μία αφορά στις πιθανές επιρροές του στην διαμόρφωση των καλλιτεχνικών ρευμάτων των αρχών του 20ου αιώνα (Art Nouveau, Art Deco) και η άλλη στο ενδεχόμενο τα ρεύματα αυτά να επηρέασαν τόσο την ερμηνεία του Μινωικού τρόπου ζωής όσο και την 'ανασύνταξη' των μνημείων της Κνωσού. Υπάρχει όμως και μία τρίτη εκδοχή, αυτή της ύπαρξης κοινών χαρακτηριστικών χωρίς καμία άμεση διάδραση: δύο κόσμοι οικείοι σε ασύμπτωτες τροχιές.

Η καθηγήτρια Κλαίρη Παλυβού αναλύει και σχολιάζει τα ζητήματα αυτά συζητώντας με τον Τάσο Κωτσιόπουλο, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της σειράς με τίτλο «Αρχιτεκτονικά Σχόλια» που επιμελείται ο ίδιος.

Η Κλαίρη Παλυβού, είναι ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού και όπου διετέλεσε διευθύντρια του αντίστοιχου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, την περίοδο 2008-2010. Υπηρέτησε επί 15ετία στο Υπουργείο Πολιτισμού και, ως ελεύθερη επαγγελματίας, έχει εκπονήσει μελέτες αναστήλωσης και διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων στην Κνωσό, τις Μυκήνες, την Ολυμπία, τα Ίσθμια, τον Θορικό κ.α. Το 1998, σε σύμπραξη με τρία ακόμη αρχιτεκτονικά γραφεία, έλαβε το 1ο Βραβείο  στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου, στο πλαίσιο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, και την εκπόνηση της αντίστοιχης μελέτης. Ως εμπειρογνώμων σε θέματα διαχείρισης μνημείων πολιτισμού, συνεργάστηκε με την UNESCO στη Λωρίδα της Γάζας (UNDP/PAPP 1998) και με το Συμβούλιο της Ευρώπης στην διάσωση μνημείων της ΝΑ Ευρώπης (2004-5). Το ακαδημαϊκό της έργο αναφέρεται στη αρχιτεκτονική και την τέχνη των προϊστορικών χρόνων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, θέματα για τα οποία έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διακριθεί (Michael Ventris Award, υποτροφία Fulbright για μελέτη στο Princeton, S. H. Kress Lectureship). Έχει διατελέσει σύμβουλος σχετικών ντοκυμαντέρ για το History Channel, το Discovery και το BBC και έχει γράψει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες και 3 βιβλία - δύο εκ των οποίων για τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην  Tell el Dab'a  (αρχαία Άβαρις) της Αιγύπτου, όπου μελετά τις μινωικού  τύπου τοιχογραφίες που βρέθηκαν εκεί, ενώ από το 2006 συντονίζει διεπιστημονική έρευνα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θαλής», με θέμα: «Διαχρονικοί, νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της νήσου  Θηρασίας». Είναι, τέλος, ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας της Eταιρείας Mελέτης της Aρχαίας Eλληνικής Tεχνολογίας και έχει συμβάλει στην οργάνωση σχετικών συνεδρίων και εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital