ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αρχιτεκτονικα Σχολια

Σχόλια για την αρχιτεκτονική. (Επεισόδιο 09)

15 Οκτώβριος, 2014

Σχόλια για την αρχιτεκτονική. (Επεισόδιο 09)

Παρακολουθείστε το 9ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Σχόλια για την αρχιτεκτονική" που επιμελείται και παρουσιάζει ο ακαδημαϊκός Α. Κωτσιόπουλος Ενότητα: Ενταξιακές διαδικασίες ΙI.

Ενότητα: Ενταξιακές διαδικασίες ΙI
Στην ενότητα των παρουσιάσεων με τον γενικό τίτλο «ενταξιακές διαδικασίες» σχολιάζεται κριτικά η νέα αρχιτεκτονική σε ιστορικό περιβάλλον, η σχέση παλαιού-νέου αλλά και, γενικότερα, η ένταξη νέων κτιρίων στο αστικό και φυσικό τοπίο. Οι παρουσιάσεις εστιάζονται σε ενδεικτικά παραδείγματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας, στη μεταπολεμική περίοδο. Το σχετικό φωτογραφικό υλικό έχει αντληθεί από το αρχείο του ομιλητή, από εκδόσεις επισκόπησης πρόσφατου αρχιτεκτονικού έργου, από αρχιτεκτονικά περιοδικά και από το διαδίκτυο. Ο σχολιασμός των κτιρίων, ωστόσο, και η σχετική επιχειρηματολογία προέρχεται από τον ομιλητή. Οι παρουσιάσεις αυτές στηρίζονται σε τέσσερεις διαλέξεις του Α.Μ. Κωτσιόπουλου, που έγιναν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. το 2013, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Διατμηματικού Προγράμματος «Προστασία, συντήρηση, και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού».

Στις παρουσιάσεις, μέσω της ανάλυσης των παραδειγμάτων, τονίζονται οι μετασχηματισμοί των αναπαραστατικών μέσων και των προτύπων τα τελευταία χρόνια όπως και οι νέες εκδοχές της σχέσης παλαιού-νέου. Σημειώνεται επίσης η προϊούσα ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις διαφορετικές θεωρήσεις της αρχιτεκτονικής και, κατ' επέκταση, η διάθεση για «ολιστικές» προσεγγίσεις του αρχιτεκτονικού έργου.

Παράλληλα, αναλύεται ο διευρυμένος, σήμερα, ρόλος της περιβαλλοντικής οπτικής και, κατ' επέκταση, η διάθεση να επανερμηνευθεί, μέσω και αυτής της οπτικής, η σχέση του νέου αρχιτεκτονήματος με το παρελθόν και με το προϋπάρχον. Τα παραπάνω σχολιάζονται λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα στοιχεία της εν εξελίξει κρίσης, την αμφισβήτηση του «πλεονάζοντος» ως αισθητικής αξίας αλλά και το αίτημα για αυτοδέσμευση των αρχιτεκτόνων, όπως αυτό αναπτύσσεται στην σημερινή περιρρέουσα «ατμόσφαιρα» της αρχιτεκτονικής.

 

Η εκπομπή αρχειοθετείται και στο GRATV (www.gratv.gr) στην ενότητα εκπομπές / Αρχιτεκτονικά Σχόλια. - © GreekArchitects.gr

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital