ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αρχιτεκτονικα Σχολια

13 Ιούνιος, 2015

Σχόλια για την αρχιτεκτονική. (Επεισόδιο 14)

Παρακολουθείστε το 14o επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Σχόλια για την αρχιτεκτονική" που επιμελείται και παρουσιάζει ο ακαδημαϊκός Α. Κωτσιόπουλος. Ενότητα: ΒιβλιοθήκεςCry

Του Α. Μ. Κωτσιόπουλου

Στην ενότητα των παρουσιάσεων με τον γενικό τίτλο «Βιβλιοθήκες» σχολιάζεται κριτικά η αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών μέσω σύντομης ιστορικής αναφοράς και ανάλυσης της τρέχουσας εμπειρίας. Οι παρουσιάσεις εστιάζονται σε ενδεικτικά παραδείγματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας αλλά και σε έργα στο σχεδιασμό των οποίων συμμετείχε ο ομιλητής. Το σχετικό φωτογραφικό υλικό έχει αντληθεί από το αρχείο του, από εκδόσεις επισκόπησης πρόσφατου αρχιτεκτονικού έργου, από αρχιτεκτονικά περιοδικά και από το διαδίκτυο. Ο σχολιασμός των κτιρίων, ωστόσο, και η σχετική επιχειρηματολογία προέρχεται από τον ομιλητή.

Οι παρουσιάσεις αυτές στηρίζονται σε διαλέξεις του Α.Μ. Κωτσιόπουλου, που έγιναν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο τόσο προπτυχιακών μαθημάτων όσο και του Μεταπτυχιακού Διατμηματικού Προγράμματος «Προστασία, συντήρηση, και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού». Σημαντικό μέρος του υλικού αυτού παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2014 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε ημερίδα που οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νύχτες Πρεμιέρας» με τον τίτλο «Βιβλιοθήκες: η σχέση με το έδαφος». Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η αρχιτέκτων Άννα Σκιαδά και τον συντονισμό των ομιλητών η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη.

Στις παρουσιάσεις, μέσω της ανάλυσης των παραδειγμάτων, τονίζεται ο σημερινός ρόλος των βιβλιοθηκών, οι οποίες, μαζί με τα Μουσεία, έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους ναούς του πολιτισμού ασκώντας ένα ρόλο που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο των καθεδρικών ναών του παρελθόντος. Παράλληλα, αναλύεται η διευρυμένη, σήμερα, σημασία της περιβαλλοντικής οπτικής και, κατ' επέκταση, η πρόθεση των αρχιτεκτόνων να διερευνηθεί εκ νέου η σχέση των κτιρίων αυτών με το έδαφος.

 

© GreekArchitects.gr

Η εκπομπή αρχειοθετείται και στο GRATV (www.gratv.gr) στην ενότητα εκπομπές / Αρχιτεκτονικά Σχόλια. - © GreekArchitects.gr

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital