ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Οι έλληνες αρχιτέκτονες του γραφείου Zaha Hadid Architects μιλάνε για τη Zaha

04 Απρίλιος, 2016

Οι έλληνες αρχιτέκτονες του γραφείου Zaha Hadid Architects μιλάνε για τη Zaha

Tο κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ένα συμβολικό φόρο τιμής από την ελληνική οικογένεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects στο Λονδίνο.

 

Το αστείρευτο ταλέντο της Zaha Hadid ήδη από τα φοιτητικά χρόνια στην Architectural Association υπήρξε μία υπόσχεση για το μέλλον της αρχιτεκτονικής. Η έμφυτη εξαιρετική ικανότητα να εμπνέει με τα σκίτσα , τα σχέδια και τους πίνακες της συνέχισε και είναι ενσαρκωμένη με τα κτίρια της διεθνώς. Αλλά το μεγαλύτερο ταλέντο υπήρξε η αυθεντικότητα σου ως Zaha Hadid.

Αφοσιωμένη στην αρχιτεκτονική, καλόκαρδος άνθρωπος και σκληροτράχηλη επαγγελματίας με την ανεξάντλητη ένεργεια σου μας ενέπνευσες. Μας ενέπνευσες με το πάθος σου για μία αρχιτεκτονική άνευ όρων, για ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες.

Η ενέργειά σου συνεχίζει ανεξίτηλα να μας εμπνέει.

Αλέξανδρος Καλλέγιας, Senior Architect, BIM Coordinator at Zaha Hadid Architects

 

Η Ζάχα Χαντίντ αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η παρουσία της απέπνεε μία ιδιαίτερη αύρα, πράγμα το οποίο πιστεύω πως νιώσαμε όλοι όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε έστω και για λίγο κοντά της. Και ήταν αυτή ακριβώς η παρουσία της που αφόπλιζε με τρόπο δυναμικό και συγκρουσιακό, αλλά πάντα ενέπνεε με τη γνησιότητα και το έντονο ταμπεραμέντο της τους αρχιτέκτονες που δούλευαν για αυτήν. Το κλίμα που η αύρα της αυτή καλλιέργησε στο γραφείο ήταν πάντα ιδιαίτερα δημιουργικό, αλλά χωρίς συγκεκριμένες "ασφαλείς και σαφείς" οδηγίες: μονάχα με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα μπορούσε να επιτευχθεί μία δυναμική αρχιτεκτονική μορφολογία εφάμιλλη της διανοητικής οξύτητας της Χαντίντ. Ακριβώς αυτήν την δημιουργική της οξύτητα θα πρέπει από εδώ και στο εξής να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Σπύρος Καπρίνης, Lead Architect at Zaha Hadid Architects

 

Μου δόθηκε πρώτη φορά η ευκαιρία να εργαστώ στο γραφείο της Zaha Hadid το 2002 μετά την αποφοίτησή μου από την ΑΑ. Όταν μου πρότειναν να συμμετέχω στην ομάδα του διαγωνισμού της ΒΜW, ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος που δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο, δεν μπορούσα να περιμένω! Ακόμα θυμάμαι πόση ικανοποίηση νιώσαμε όταν μας έβγαλε να γιορτάσουμε τη νίκη στο διαγωνισμό. Το γραφείο αποτελούνταν τότε από 50 άτομα και ένιωθα μέρος μιας μικρής προνομιούχας ομάδας, που δούλευε δίπλα σε μια μοναδική, εμπνευσμένη αρχιτέκτονα, που έβλεπε τον κόσμο από μια τελείως διαφορετική οπτική, που προκαλούσε τα στερεότυπα και σχεδίαζε για το μέλλον. Η επιρροή του έργου της και της προσωπικότητάς της σε εμένα υπήρξε ανεκτίμητη.

Μετά από χρόνια όταν επέστρεψα να εργαστώ και πάλι μαζί της το γραφείο είχε μεγαλώσει σημαντικά. Η παρουσία της ήταν εξίσου κυρίαρχη, το όραμα και η δυναμικότητά της ήταν οι κοινές κινητήριες δυνάμεις. Μπορεί να μη βρίσκεται πια στο γραφείο, αλλά η έμπνευση είναι δυνατή και το κίνητρο ακόμα πιο δυνατό, να διατηρήσουμε την ταυτότητα και το όραμα της δουλειάς της.

Ζέττα Κοτσιώνη, Senior Architect at Zaha Hadid Architects

 

Η Zaha Hadid διαμόρφωσε ένα αυθεντικό design βασισμένο στην ιδιαίτερη προσωπικότητά της και τη διαφορετική αντίληψη του κόσμου στον οποίο ζούμε. Η επίδρασή της στη διαμόρφωση της προσωπικής μου εξέλιξης ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια όταν με μεγάλη περιέργεια προσπαθούσα να εξερευνήσω το σχεδιασμό του IBA Housing και του Landscape Formation One.

Η απουσία της Zaha Hadid από το γραφείο θα είναι πολύ σημαντική. Tο ίδιο όμως σημαντική θα παραμείνει η παρουσία της μέσα από το έργο της που μαζί εργαστήκαμε για να υλοποιήσουμε. Η Zaha Hadid, ως σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης, μάζεψε γύρω της ένα μεγάλο αριθμό εξαιρετικών σχεδιαστών. Για όσους δουλέψαμε σε αυτό το περιβάλλον η καθημερινότητα υπήρξε πολύ δημιουργική, προκλητική και διδακτική. Σε αυτή τη στιγμή πρέπει να αποδείξουμε τι μάθαμε από αυτή και να μεγαλώσουμε πέρα από αυτή.

Δημήτρης Κολώνης, Lead Architect at Zaha Hadid Architects

 

Η Ζάχα Χαντίντ δεν μας έμαθε απλά ένα νέο είδος αρχιτεκτονικής αλλά μας έκανε να ανακαλύψουμε ξανά  τί πραγματικά είναι αρχιτεκτονική. Σ'έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται  επέμενε πάντα για το καινούριο και το καινοτόμο, για μια αρχιτεκτονική  ''εν _κινίσει''. Αποτέλεσμα, αρχιτεκτονικές μορφές  ελεύθερες, που ''συν_κινούν '' και  ''παρα_κινούν'',την ίδια ώρα που υποτάσσονται  στις ανάγκες του χώρου, της κατασκευαστικής  δομής αλλά και της ανθρώπινης διάδρασης. Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία ,της ελευθερίας της έκφρασης , της εξέλιξης και της συνέχειας  ήταν και είναι βαθιά  αποτυπωμένη καί στη διαδικασία σχεδιασμού στο γραφείο της Χαντίντ.Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το έργο της μπορεί να συνεχιστεί , επειδή μας έμαθε πολύ καλά τί σημαίνει ''συνέχεια''.

Κωνσταντίνος Ψωμάς, Senior Architect at Zaha Hadid Architects

 

O αρχιτεκτονικός κόσμος έχασε μια από της πoιό σημαντικές και οραματίστριες αρχιτεκτόνισσες και μέντορες του καιρού μας. Η Ζάχα, πηγή έμπνευσης για όλους τους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής, αλλάξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε το design.  Οταν είδα τα σχέδια της για το Κάρντιφ όπερα House και τον διαγωνισμο του Peak στο Hong Kong, την βούληση και το θάρρος που έδειξε στο να μην συμβιβάσει το στυλ ή τις αρχιτεκτονικές της μορφές, με έκαναν να θέλω να γίνω μέλος του γραφείου της. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ηταν ο αρχιτεκτονικός μας κόσμος αν δεν είχε την επιρροή της! Το να δουλέψω στο γραφείο της Zaha για 7 χρόνια ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία που θα θυμάμαι πάντα. Zaha θα μας λείψεις!

Ηλεκτρα Μικελίδου, Lead Architect at Zaha Hadid Architects

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital