ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«αντι∙Αρχιτεκτονική: Αρχιτεκτονικοί Μονόλογοι»

09 Ιούνιος, 2008

«αντι∙Αρχιτεκτονική: Αρχιτεκτονικοί Μονόλογοι»

Το βιβλίο του αρχιτέκτονα Μιχάλη Α. Βιδάλη επιχειρεί να ανασυνθέσει την αρχιτεκτονική, κομμάτι - κομμάτι, ολοκληρώνοντας το παζλ που έχει ξεχαστεί προ πολλού.

English version

Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής άλλοτε αφηγηματικός, άλλοτε σαγηνευτικός, άλλοτε θεραπευτικός, άλλοτε συμβολικός και άλλοτε ανατρεπτικός... Μέσα από έναν κριτικό λόγο συνυφασμένο με μία παιδαγωγική προσέγγιση, το ταξίδι στο μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής καταλήγει να προτείνει ή μάλλον να προβλέψει την πορεία της αρχιτεκτονικής στον 21ο Αιώνα, όπως αυτή διαφαίνεται από την παραπάνω θεώρηση.

Για πρώτη φορά ορίζεται η οριακή τέχνη, όπως και για πρώτη φορά συσχετίζονται στοιχεία της βραχείας ψυχοθεραπείας με την πρωτοπορία ή το αστικό περιβάλλον, στην περίπτωση του δεύτερου, αποσκοπώντας σε μία προληπτική αστική αρχιτεκτονική.

Είναι ένα εγχείρημα που στόχο έχει να φέρει την αρχιτεκτονική κοντά στο ευρύ κοινό, να αναδείξει την πολυπλοκότητα μα και τη γοητεία της, την ποιητική μορφοπλαστική και την ευαισθησία της, και να στοιχειοθετήσει την άμεση σχέση της με την ποιότητα ζωής.  Να διαφανεί η ουσία της αρχιτεκτονικής, να προβληματίσει, και να άρει τα όποια πέπλα παρανόησης αυτής της χρηστικής, κοινωνικής και ιστορικής τέχνης.

 

«Σκοπός του αρχιτέκτονα είναι να πάει πάρα πέρα από το εδώ θέλουμε μία πόρτα, εκεί δύο παράθυρα, και να βοηθήσει τον πελάτη του να ανακαλύψει τους κρυφούς πόθους του... Η αρχιτεκτονική διευκολύνει την καθημερινότητα...»

(Claude Parent, Γάλος αρχιτέκτων)


«Να  ζητάς  να  δώσεις  στον  άνθρωπο  ακόμη  μεγαλύτερη  τη  χαρά  της  ζωής.  Να  τι  είναι  η  αρχιτεκτονική». 

(Άρης  Κωνσταντινίδης).

Εκδόσεις Ίων, 2005. Δίγλωσσο

 

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΒΙΔΑΛΗΣ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχάλης Βιδάλης είναι κάτοχος του πτυχίου Master Αρχιτεκτονικής του Ohio State University, ΗΠΑ, και του Bachelor Πολιτικού Μηχανικού του Cleveland State University – Fenn College of Engineering, ΗΠΑ. Στο Ohio State University είχε ως Καθηγητή πέμπτου έτους design τον Peter Eisenman. Έχει εξειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό, στον οικολογικό / βιοκλιματικό σχεδιασμό,  καθώς και στην αρχιτεκτονική υψηλών κτιρίων («ουρανοξύστες»).  

Διετέλεσε Λέκτωρ στο Virginia Marti College, ΗΠΑ (1988-1989), όπου δίδαξε τα μαθήματα του design, της οικοδομικής, του σχεδίου, και της έρευνας (independent studies). Διδάσκει στην ΑΚΤΟ / Middlesex University.

Ήταν συνυπεύθυνος για τη συγγραφή των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών κανονισμών της πόλης Hudson στο Ohio των ΗΠΑ, όπου το 1993 τιμήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και δεξίωση. Επίσης, δέχτηκε την αναγνώριση Who’s Who in Interior Design (Baron’s, International Edition, 1994-5). Μετά από εμπειρία σχεδόν δέκα χρόνων στις ΗΠΑ, ίδρυσε το 1996 γραφείο στην Πλάκα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε μία ευρεία κτιριακή τυπολογία, όπως, κατοικίες, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, κ.α.

Διετέλεσε Πραγματογνώμων των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, Πραγματογνώμων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), μέλος της «Μόνιμης Επιτροπής Οικολογίας και Περιβάλλοντος» του ΤΕΕ (2002-2004), και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Αρχιτέκτονες. Επίσης, είναι Μέλος του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ. Υπήρξε Associate Member του American Institute of Architects (AIA), Allied Practitioner Member του American Society of Interior Designers (ASID), Design Associate του National Trust for Historic Preservation, Associate Member του American Society of Civil Engineers (ASCE) και Member του The Order of the Engineer.

Είναι σύμβουλος του υπουργείου Απασχόλησης και του ΕΚΕΠΙΣ.  Έχει μιλήσει σε συνέδρια και ημερίδες, έχει δώσει δημόσιες ομιλίες καθώς και συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Το έργο του και οι απόψεις του έχουν παρουσιαστεί στις εφημερίδες ΒΡΑΔΥΝΗ και ΕΞΠΡΕΣ, στα περιοδικά Αρχιτέκτονες, Ελληνικές Κατασκευές, Οικοτοπία και Μορφολόγος Διακοσμητής. Τον ενδιαφέρει η ψυχοκοινωνική και οικολογική διάσταση του design. Ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική μέσα από ένα αρχιτεκτονικό πρίσμα. Το βιβλίο του «αντι•Αρχιτεκτονική: Αρχιτεκτονικοί Μονόλογοι» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΙΩΝ (2005). Το προλόγισε ο Καθηγητής Γιώργος Σαρηγιάννης.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital