ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

22 Δεκέμβριος, 2010

Trans Europe Express

Ένα ποιητικό αφήγημα του Ζήση Κοτιώνη.

Σε μια εποχή κυριαρχίας του πλανητικού εξωτισμού, κάποιος επιμένει να ταξιδεύει εντός των περιορισμένων ορίων της Ευρώπης. Ποιος είναι ο επίμονος και αμετανόητος ταξιδιώτης της ευρωπαϊκής χερσονήσου; Μήπως είναι ένας καθημερινός ταξιδιώτης της δουλειάς; Μήπως είναι ένα πουλί; Μήπως είναι μόνο η σκέψη που πετά από μέρος σε μέρος; Και ποιο είναι το μέσον του, το αεροπλάνο, το τρένο, το πλοίο, ο κέρσορας ;


Το ποιητικό αφήγημα του Ζήση Κοτιώνη παίρνει τον τίτλο "Trans Europe Express" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ) από το ομώνυμο, καταργημένο πια, δίκτυο σιδηροδρομικών δρομολογίων στην Κεντρική Ευρώπη κατά τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80. Διαδοχές τόπων, γεωγραφικές διαδρομές μεγάλης κλίμακας, φιλοξενούν την εκτύλιξη μικρών σεναρίων και συμβάντων κατοίκησης. Τα συμβάντα γίνονται δυνατά μόνο επειδή υπάρχουν οι τόποι και η απόσταση μεταξύ τους. Οι τόποι αναφαίνονται, γίνονται υπαρκτοί μέσω των συμβάντων, αποκτούν νόημα μέσα από την απόσταση που τους χωρίζει και καταβυθίζονται τελικά στην λησμονιά της γεωγραφικής τους ενδελέχειας. Σε αυτές τις ευρωπαϊκές διαδρομές, ο ελλαδικός χώρος είναι ο πιο συχνός διαμεσολαβητής ή προορισμός. Καθόλου τυχαίο, αν σκεφτούμε την αφήγηση σαν να προέρχεται από έναν περιηγητή εσωτερικού χώρου που κοιτάει σταθερά προς τη θάλασσα.

 

Ο Ζήσης Κοτιώνης είναι διδάκτωρ αρχιτέκτων, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων θεωρίας και ερμηνείας του τοπίου και της αρχιτεκτονικής και μιας συλλογής διηγημάτων. Διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών στην Αθήνα και το Βόλο. Αρχιτεκτονικές μελέτες και έργα του έχουν δημοσιευτεί και έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις αρχιτεκτονικές του πρακτικές περιλαμβάνονται δράσεις μέσα στην πόλη, εγκαταστάσεις και performances. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 2010, μαζί με την Φ. Γιαννίση, ήταν Εθνικός Επίτροπος στην 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με το πρότζεκτ Κιβωτός.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO