ΕΡΓΟ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

Οινοποιείο	Quintessa

14 Ιανουάριος, 2016

Οινοποιείο Quintessa

Κατακόρυφη παραγωγή στη κοιλάδα Napa.

English version

"Η ιστορία του κτήματος Quintessa και η φιλοσοφία της οικογένειας Huneeus έχει να κάνει με τη γη και τον ενθουσιασμό για το τόπο (terroir)" περιγράφουν οι αρχιτέκτονες Greg Warner και Michael McCabe. "Σύμφωνα με το όραμα των ιδιοκτητών, οποιαδήποτε κατασκευή έπρεπε να εντάσσεται στο προϋπάρχον περιβάλλον με το ελάχιστο αποτύπωμα σε αυτό."

Το οινοποιείο βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη Rutherford στη καρδιά της φημισμένης κοιλάδας Napa (ΗΠΑ) και σχεδιάστηκε βάσει των αρχών βαρυτικής οινοποίησης. Η ελλειπτική μορφή του έχει ανατολικό προσανατολισμό και ενσωματώνεται στις υψομετρικές καμπύλες του λόφου St.Helena, χωρίς να διαταράσσει το φυσικό τοπίο του κτήματος. Η όψη του οινοποιείου επεκτείνεται μέχρι το επίπεδο των αμπελιών, διαμορφωμένη με τοπική πέτρα. Το καμπυλόμορφο δώμα προσφέρει πανοραμική θέα του αμπελώνα 688στρ. και εξυπηρετεί την άμεση πρόσβαση με όχημα από το δρόμο. Μέρος αυτού φυτεύθηκε, ενώ κεντρικά υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη επιφάνεια ασφάλτου για τη συγκέντρωση των σταφυλλιών και προετοιμασία για τη κατακόρυφη ρίξη εντός του ισόγειου χώρου ζύμωσης.

Ο γλυπτικός τοίχος έχει μέγιστο ύψος 10,6μ., εσωτερικά διπλό για ημιόροφο και εγκατάσταση υπερυψωμένων διαδρόμων επί των δεξαμενών που βρίσκονται κατά μήκος του πέτρινου τοίχου. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό είναι χάλυβας και εμφανές σκυρόδεμα. Το χώρο ζύμωσης ακολουθεί υπόσκαφο δίκτυο έκτασης 350χλμ. σε χρήση κελαριού χωρητικότητας 3.000 βαρελιών. Οι σήραγγες οδηγούν σε υπόγεια ροτόντα
με κεντρική εγκατάσταση γλυπτού, ως χώρος συγκέντρωσης για ξενάγηση και γευσιγνωσία. Υπάρχουν τέσσερις συνολικά είσοδοι από το οινοποιείο προς τις σπηλιές. Ο αρχιτέκτονας Greg Warner σημειώνει την ατμόσφαιρα μυστηρίου: "Δεν μπορείς να δεις από το ένα άκρο στο άλλο, πράγμα το οποίο ενθαρρύνει την αναζήτηση. Οι χαράξεις σχεδιάστηκαν σε επανάληψη της ημισελήνου της όψης."

Όντας πρωταρχικά εργοστάσιο, στόχος του σχεδιασμού ήταν η ειλικρινής έκφραση της λειτουργίας του στον επισκέπτη. "Όλα τα στάδια παραγωγής του οίνου είναι ορατά. Αυτή η διαφάνεια ήταν βασική απαίτηση. Ανάλογα με την εποχή, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος". Οι καρποί διαχωρίζονται επί του δώματος, περνάνε από τον αποβοστρυχωτή, ρίχνονται από τους προεξέχοντες φεγγίτες στον εσωτερικό ημιόροφο και από εκεί στις δεξαμενές και στα βαρέλια. Στη καρδιά του οινοποιείου βρίσκονται ισόγεια δύο πρέσσες παραλαβής του μούστου και στον ημιόροφο το εργαστήριο χημικής παρακολούθησης με γυάλινο κέλυφος. Στη περιβαλλοντική μέριμνα του έργου, μαζί με τη πρόβλεψη τάπητα στο δώμα, προστίθεται η χρήση νυκτερινού αερισμού αντί μηχανικού στους χώρους εμφιάλωσης και αποθήκευσης.

Στο συγκρότημα προστίθονται τρία περίπτερα γευσιγνωσίας. Το πρώτο βρίσκεται κεντρικά επί του δώματος του οινοποιείου. "Όπως το κύριο οινοποιείο, ομοίως και η αρχιτεκτονική αυτών των χώρων είναι απλή και ειλικρινής." λέει ο Gr. Warner. "Η κατασκευή του κεντρικού περιπτέρου γίνεται με εμφανή χαλύβδινο φέρων οργανισμό, δάπεδο από σκυρόδεμα, οροφή από φελλό και συνεχή υαλοστάσια σαν τελειώματα για ομοιόμορφο φωτισμό." Δύο ανοίγματα οδηγούν σε υπόσκαφη επέκταση αυτού. Εκατέρωθεν του περιπτέρου αποκρύπτονται τα γραφεία διοίκησης μέσω ξύλινων περσίδων, οι οποίες μαζί με τη προεξέχουσα στέγαση προστατεύουν τους χώρους από τον ήλιο.

Τα άλλα δύο περίπτερα είναι όμοια και βρίσκονται σε σειρά πάνω από τη μικρή λίμνη, ψηλότερα από το επίπεδο του οινοποιείου. Η σύνθεση των επιφανειών ξύλου, φυσικής πέτρας και εμφανούς σκυροδέματος -σε θύμιση του οινοποιείου-, προσφέρει προστασία από τον ήλιο και τον άνεμο χωρίς να μεσολαβεί ανάμεσα στον επισκέπτη και τον αμπελώνα. Κατά τους αρχιτέκτονες "οι καθαρές χαράξεις και η απλότητα των περιπτέρων αυτών λειτουργεί ως σκηνικό φόντο για τη γευστική εμπειρία, καδράροντας το τοπίο."

* Ο Agustin Huneeus είναι ιδιοκτήτης κτημάτων στη Χιλή και στις Η.Π.Α. Το κτήμα Quintessa διακρίνεται για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, το εύρος ποικιλιών, τη καταλληλότητα των κλόνων για το έδαφος, και την ειδική επιμέλεια του ηλιασμού του αμπελώνα. Περιλαμβάνει οινοποιείο, περίπτερο-lobby, κατοικία και σειρά περιπτέρων γευσιγνωσίας.

 


Εσωτερική άποψη του κεντρικού χώρου του οινοποιείου.

 


Υπόσκαφο δίκτυο για αποθήκευση και παλαίωση, με κεντρική ροτόντα.

 


Το πρώτο περίπτερο γευσιγνωσίας στο δώμα του οινοποιείου. Εκατέρωθεν οι διοικητικοί χώροι.

 


Επέκταση του πρώτου περιπτέρου προς υπόσκαφο χώρο.

 


Υπό τη κάλυψη βελανιδιών βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο δύο όμοια περίπτερα γευσιγνωσίας.

 


(α) Κάτοψη ισογείου με ημιόροφο. Κεντρικά η αίθουσα τύπου με τους χώρως ζύμωσης (σε ημιόροφο το εργαστήριο). Στα δύο άκρα της έλλειψης αποθηκευτικοί χώροι και εμφιάλωση. Πίσω, υπόσκαφο δίκτυο κάβας με κεντρική ροτόντα. (δ) Κάτοψη χώρων επί του δώματος. Κεντρικά το περίπτερο γευσιγνωσίας με επέκταση σε υπόσκαφο χώρο. Εκατέρωθεν αυτού διοικητικά γραφεία. Με ανοικτό γκρι χρώμα ο δρόμος και ο χώρος στάθμευσης. Με σκούρο γκρι χρώμα ο χλωροτάπητας και στο κέντρο ο χώρος ριψης των σταφυλλιών.


Εγκάρσια τομή. Από αριστερά: Χώρος ζύμωσης, ημιόροφος εργαστηρίου, περίπτερο οινογνωσίας με υπόσκαφη επέκταση, σήραγγα-κελάρι, κεντρική υπόγεια ροτόντα.

 Τίτλος: Οινοποιείο Quintessa
Αρχιτέκτονες: Walker Warner Architects
Σχεδιαστική ομάδα: Pete Albertson, Michael Boes, Sandrine Carmantrand, Kevin Casey, Klara Kevane, Kevin Killen, Michael McCabe, Marshall Schneider, Kathy Scott, David Shutt, Brooks Walker, Chris Wagner, Gregory Warner Χρονολογία: 2002
Ιδιοκτήτες: Valeria and Agustin Huneeus
Τοποθεσία: Rutherford, Napa Valley, CA
Συνολική έκταση: 2.500στρ.
Εσωτερική διακόσμηση: Stacey Stone (Stone Interiors) (οινοποιείο), Maca Huneeus Design (περίπτερα), Owner (κατοικία)
Αρχιτεκτονική τοπίου: Lutsko Associates Δομοτεχνική μελέτη: Riechers & Spence Associates Φωτισμός: Eric Johnson Lighting Φωτογραφία: Richard Barnes, Matthew Reier, Mark Defeo, Cesar Rubio, Matthew Williams

Επιμέλεια παρουσίασης: Εύα Καπαδουκάκη

Αναφορές
https://www.quintessa.com/estate/winery.cfm
http://www.walker-warner.com/projLoad.php?pid=QUW
http://www.napawineproject.com/quintessa-winery/
http://thearchitectstake.com/interviews/brooks-walker-respectful-designs/
http://www.dwell.com/we-recommend/article/modern-wine-tasting-pavilions-artfullyattuned-landscape

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO