ΕΡΓΟ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

Οινοποιείο Su’entu, Σαρδηνία

13 Φεβρουάριος, 2019

Οινοποιείο Su’entu, Σαρδηνία

Μεσογειακή αισθητική και αγροτικό τοπίο.

English version

Η μικρή οινοποιητική μονάδα Su'entu βρίσκεται στη περιοχή Campidani της νότιας Σαρδηνίας, σε τοπίο παραδοσιακά γεωργικό. Το 2010, η οικογένεια Pilloni αποφάσισε να αναζωογονήσει προηγούμενη αμπελουργική έκταση και να αξιοποιήσει προϋπάρχον κτίριο ως οινοποιείο. Οι ιταλοί αρχιτέκτονες Mario Casciu και Francesca Rango αναδιοργάνωσαν το κέλυφος και σχεδιάσαν μικρές προσθήκες, με τρόπο τέτοιο ώστε να διατηρηθεί η βιομηχανική ταυτότητα του με όρους λειτουργικότητας, αλλά και να αποκτήσει σχέση διαλογική με το γεωργικό μεσογειακό τοπίο.

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του κτήματος υποδεικνύοντας μια οριζόντια ορθοκανονική σύνθεση επί του λόφου. Η κάτοψή του είναι τετραγωνική και οι επιμέρους χώροι οργανώνονται γύρω από εσωτερική αυλή, η οποία εξυπηρετεί για τη μεταφορά και διαλογή των καρπών αλλά και την είσοδο των επισκεπτών. Σε κάθε της πλευρά αντιστοιχεί διαφορετικός χώρος παραγωγής, με σημαντικότερη την ισόγεια αίθουσα διπλού εσωτερικού ύψους εξοπλισμένη με τις δεξαμενές ζύμωσης. Επίσης, χώρος γευσιγνωσίας στην ανατολική πλευρά επεκτείνεται υπαίθρια επί του ημιυπόγειου κελαριού, προσθήκη η οποία δεν ακολουθεί τον ορθοκανονικό χαρακτήρα του υπόλοιπου κτιρίου. Οι διοικητικοί χώροι και η αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκονται στο δεύτερο όροφο, στο νότιο τμήμα του κτηρίου δίπλα την κύρια είσοδο.

Ο προσανατολισμός των ανοικτών χώρων είναι κατάλληλος για τη προστασία τους από άνεμο και ήλιο, ενώ στη συμπαγή όψη διαμορφώνονται λίγα ανοίγματα προς το τοπίο, με εξαίρεση το συνεχές υαλοστάσιο την αίθουσα γευσιγνωσίας και το μεγάλο παράθυρο στην αίθουσα εκδηλώσεων. Πρόσθετα μέσα είναι η ξύλινη πέργκολα και το μεταλλικό σκίαστρο στην εσωτερική αυλή, ενώ στο κελάρι η θερμοκρασία διατηρείται δροσερή χωρίς την ανάγκη μηχανικών συστήματων.

Οι όψεις επενδύθηκαν με τοπική πέτρα -μελανόλιθος, σχιστόλιθος- και λευκό σοβά. Η επιλογή του χρώματος ήταν η κατάλληλη ώστε να αναδειχθούν τα μεταλλικά πλαίσια των κουφωμάτων και σκιάστρων, κυρίως στην εσωτερική αυλή, διαγράφοντας καθαρά τις σκιές τους. Εσωτερικά, ο φέρων οργανισμός είναι υβριδικός με σκυρόδεμα και ξύλινα υποστηλώματα. Η επιλογή και χρήση κεραμικών πλακιδίων για τα δάπεδα του κτιρίου (Marazzi SystemN, SystemT) βραβεύτηκε με το επαγγελματικό βραβείο "La Ceramica e il Progetto" στη κατηγορία έργων φιλοξενείας (Confindustria Ceramica, 2015) για την υποδειγματική χρήση και ανάδειξη του μεσογειακού χαρακτήρα των τοπικών υλών.

 

 

Τίτλος: Οινοποιείο Su'Entu
Αρχιτέκτονες: Mario Casciu, Francesca Rango
Τοποθεσία: Sanluri, Middle Campidano, Σαρδηνία, Ιταλία
Χρονολογία: 2012-2015
Συνεργάτες: Marco Basciu, Corrado Striano, Mediapolis, Pellegrini Ltd. (κατασκευή)
Φωτογραφία: Antonio Saba collaboration, SED+
Βραβεία: 1ο βραβείο στο 2015 Business Award "La Ceramica e il Progetto" (Confindustria Ceramica)

Επιμέλεια παρουσίασης: Εύα Καπαδουκάκη

Αναφορές
http://www.cantinesuentu.com/en/
http://divisare.com/projects/300663-francesca-rango-mario-casciu-winery-su-entu
http://www.laceramicaeilprogetto.it/index.php?mact=Gallery,mb9b8e,default,1&mb9b8edir =Archivio%2F2015%2Fcommerciale%2F&mb9b8ereturnid=75&page=75

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2022. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital