ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων (Αποτελέσματα)

25 Φεβρουάριος, 2013

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων (Αποτελέσματα)

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά. (Παρουσίαση διακρίσεων)


Στην επικύρωση του Αποτελέσματος του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη μετατροπή του παλαιού SILO στο Κεντρικό Λιμάνι του ΟΛΠ Α.Ε. σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος χώρου του σε ελεύθερο ανοιχτό χώρο υπαίθριας ψυχαγωγίας, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, κατά την ειδική σημερινή Συνεδρίαση του, βάσει της Απόφασης της θεσμικής Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Όπως είναι γνωστό στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη υπό διαμόρφωση αστική ανάπλαση στην Αττική σήμερα, προκηρύχθηκε διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το SILO, στον οποίο έλαβαν μέρος

Οι συμμετοχή στον διαγωνισμό με τίτλο «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη μετατροπή του παλαιού SILO στο Κεντρικό Λιμάνι του ΟΛΠ Α.Ε. σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος χώρου του σε ελεύθερο ανοιχτό χώρο υπαίθριας ψυχαγωγίας» συμμετείχαν 89 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν προσωπικότητες της αρχιτεκτονικής κοινότητας, πρόεδρος της επιτροπής ήταν  ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Δημήτρης Φατούρος και τακτικά μέλη οι αρχιτέκτονες Γ. Αραχωβίτης (ΟΛΠ), Ευγενία Γατοπούλου (ΥΠ.ΠΟ), Γ. Μαδεμοχωρίτης (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), Ευάγγελος Ραβανός (ΣΑΔΑ - ΠΕΑ), Φώτης Καλουδιώτης (ΣΑΔΑ - ΠΕΑ) και Αλέξιος Βικέλας (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ).

Αναπληρωματικά μέλη τους επίσης αρχιτέκτονες καθ. Ηλία Κωνσταντόπουλο (αν. Πρόεδρο), Ευάγγελο Λυρούδια, Α. Δημητριάδη, Γ. Καραγιάννη και Ανδ. Δαμαλά.

Η επιτροπή συνεδρίασε 16 φορές και έδωσε τα 5 βραβεία στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο πέραν των βραβείων και της εξαγοράς των 5 διακριθεισών μελετών βάσει της προκήρυξης ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για περαιτέρω εξαγορά 4 ακόμα μελετών.

 

1ο βραβείο
Μελέτη-συμμετοχή με κωδικό αριθμό 318531
Αντωνόπουλος Ευάγγελος αρχιτέκτων, Βέττα Θάλεια αρχιτέκτων, Γαβαλάς Γεώργιος αρχιτέκτων, Ρήγα Μαρία - Κυριακή αρχιτέκτων, Σταμούλη Αναστασία αρχιτέκτων, Πυλαρινού Μαρία αρχιτέκτων.

 

 

 

2ο βραβείο
Μελέτη-συμμετοχή με κωδικό αριθμό 181004
Uleia Andrei αρχιτέκτων.

 

 

 

3ο βραβείο (αναλυτικά στο gra >>> )
Μελέτη-συμμετοχή με κωδικό αριθμό 012465
Κίζης Ιωάννης αρχιτέκτων, Κίζης Κωνσταντίνος αρχιτέκτων, Μπελαβίλας Νικόλαος αρχιτέκτον, Τροβά Βασιλεία αρχιτέκτων.

 

 

4ο βραβείο
Μελέτη-συμμετοχή με κωδικό αριθμό 141619
Σακελλαρίδου Ειρήνη αρχιτέκτων, Παπανικολάου Μόρφω αρχιτέκτων, Μαύρου Χρυσοκώνα αρχιτέκτων.

 

 

 

5ο βραβείο
Μελέτη-συμμετοχή με κωδικό αριθμό 000835
Joao Maria Ventura Trindade αρχιτέκτων, Patricia Marques Costa αρχιτέκτων.

 

 

Δείτε το σύνολο των συμμετοχών ΕΔΩ

Όπως είναι γνωστό στον χώρο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά δημιουργούνται 3 Μουσεία (Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Θεματικό Αρχαιολογικό Λιμένος και Μουσείο Μετανάστευσης) καθώς και Θεματικά Πάρκα με κτίρια και ελεύθερους χώρους (πάρκα και πλατείες), συνδέοντας έτσι την Πόλη και το Λιμάνι, σε μία περιοχή στην οποία σήμερα δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση.

Σημειώνεται ότι για το σύνολο των έργων πέραν από τους Φορείς του Πειραιά υπάρχει θεσμική συνεργασία και συναντίληψη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΛΠ Α.Ε. ως κύριου των χερσαίων χώρων και Προϊσταμένης Αρχής, καθώς και των όμορων Δήμων.

Όπως δήλωσε μετά την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης:
"Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα στην πορεία μετατροπής του Λιμένα σε Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Πόλης. Το 2013 θα είναι το έτος ολοκλήρωσης όλων των μελετών και προκηρύξεων για όσα συμφωνήσαμε κατά τη συγκρότηση της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά. Ο μετασχηματισμός της συνολικής έκτασης 180.000τ.μ. σε ένα ζωντανό Παραθαλάσσιο Πάρκο Πολιτισμού και Ανάπαυσης, θα είναι ένας χώρος ο οποίος θα συνδέει όλες τις περιοχές του Πειραιά καθώς και το Λιμένα Κρουαζιέρας με υποθαλάσσια σήραγγα πεζών και υπερυψωμένους δρόμους περιπάτου προς τη μεριά της Δραπετσώνας. Με την ολοκλήρωση του έργου ένα μεγάλο μέρος του παραθαλάσσιου χώρου θα παραδοθεί στους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο καθηγητή Δημήτρη Φατούρο και όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για το υπεύθυνο και σημαντικό έργο το οποίο επετέλεσαν".

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς διοργανώνει ανοιχτή έκθεση με όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, στην Πέτρινη Αποθήκη - μελλοντικό Μουσείο Μεταναστών Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ- εντός της ζώνης της Πολιτιστικής Ακτής.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου 2013.
Μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων και των εξαγορών στον χώρο της Πέτρινης Αποθήκης.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital