ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο Κυπριακό Μουσείο

23 Σεπτέμβριος, 2016

Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο Κυπριακό Μουσείο

Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός δύο φάσεων. (συμμετοχή έως 9 Ιανουαρίου 2017)Embarassed

 

Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Το ολικό κατασκευαστικό κόστος του έργου, υπολογίζεται σε 75.000.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται σε 42.000.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει αίθουσες για τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, εργαστήρια, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάστημα, γραφεία διοίκησης του Μουσείου, υπόγειους χώρους στάθμευσης 100 οχημάτων και τοπιοτέχνηση εξωτερικών χώρων.   Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο - conference hall, τα γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης 200 οχημάτων, ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της κλινικής στηθικών νοσημάτων και τοπιοτέχνηση εξωτερικών χώρων.   Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο υποβάλλονται γενικά προκαταρκτικά προσχέδια - σκαριφήματα, από τα οποία η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει οκτώ ανώνυμες συμμετοχές. Οι οκτώ επιτυχόντες θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.   Ο αρχιτέκτονας που θα επιλεγεί και θα του απονεμηθεί το πρώτο βραβείο, θα κληθεί να αναπτύξει την μελέτη της αρχιτεκτονικής του πρότασης και να ετοιμάσει προδιαγραφές, ως μέρος των απαιτήσεων εργοδότη (employer´s requirements) που θα αποτελέσουν μέρος των εγγράφων διαγωνισμού για την επιλογή του ανάδοχου που θα μελετήσει, κατασκευάσει και συντηρήσει το κτήριο. Ο αρχιτέκτονας θα συνάψει σύμβαση με τον ανάδοχο ως υπεύθυνος της ομάδας του έργου, για την τελική μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του έργου.   Τα χρηματικά βραβεία για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και οι αμοιβές των οκτώ επιτυχόντων διαγωνιζομένων αρχιτεκτόνων στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, έχουν ως ακολούθως:   Πρώτο βραβείο 100.000 ευρώ.   Δεύτερο βραβείο 70.000 ευρώ.   Τρίτο βραβείο 40.000 ευρώ.   Την διεξαγωγή της διαδικασίας αξιολόγησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανέλαβε κριτική επιτροπή που έχει συσταθεί μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και η οποία θα κρίνει τα δύο στάδια του διαγωνισμού.   Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

- Αλέκο Μιχαηλίδη, πρόεδρο, γενικό διευθυντή υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
- Sir Peter Cook, αρχιτέκτονα διεθνούς φήμης.
- Elias Zenghelis, αρχιτέκτονα διεθνούς φήμης.
- Μαρίνα Ιερωνυμίδου, διευθύντρια τμήματος αρχαιοτήτων.
- Μιχάλη Παπαγεωργίου, αν. πρώτο αρχιτέκτονα, τμήμα δημοσίων έργων.
- Έλενα Σοφιανού, αρχιτέκτονα, τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως.
- Αθηνά Παπαδοπούλου, αρχιτέκτονα, δημαρχείο Λευκωσίας.
- Άγγελο Κτωρίδη, αρχιτέκτονα, εκπρόσωπο ΕΤΕΚ.
- Γρηγόρη Πατσαλοσαββή, εκπρόσωπο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Κριτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του έργου της θα διαθέτει συμβούλους:

- Δέσπω Πηλείδου, έφορος αρχαιοτήτων.
- Αίμιλη Σπανού, πολιτικό μηχανικό, τμήμα Δημοσίων Έργων.
- Χρίστο Ευθυβούλου, αν. πρώτο μηχανολόγο μηχανικό, τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.
- Χριστίνα Διονυσιάδου, επιμετρητή ποσοτήτων, τμήμα Δημοσίων Έργων.
- Έλενα Κυριάκου Γεωργίου, τεχνικό επιμετρήσεων, τμήμα Δημοσίων Έργων, ως γραμματέα της κριτικής επιτροπής.

Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, θα υποβληθούν στις 9 Ιανουαρίου 2017, θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή και στις 23 Ιανουαρίου 2017, θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού με τους οκτώ επιτυχόντες διαγωνιζόμενους. Η υποβολή του δευτέρου σταδίου θα γίνει στις 24 Απριλίου 2017 και στις 12 Μαΐου 2017 θα γίνει η ανακοίνωση των βραβείων.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital