ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

binb (building in building)

05 Οκτώβριος, 2009

binb (building in building)

Το πρόσφατο έργο της Ελένης Κωστίκα, binb είναι μέσα στους φιναλίστ στην κατηγορία Future Projects – Competition Entries, των βραβείων του World Architecture Festival που γίνεται κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη.

English version

Αρχιτέκτονική Μελέτη: Ελένη Κωστίκα

Συνεργάτες αρχιτέκτονες:
Γιάννης Βογιατζής, Χρύσα Μαρούδα

Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός:
Γιάννης Τσοπανάκης, ΥΨΙΛΟΝ

Σύμβουλος Μηχανολόγος:
Νικόλαος Νάκος & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί


binb  (building in building)  /  πολυώροφο κτίριο της Benetton στο κέντρο της Τεχεράνης

Η συμμετοχή επιλέχθηκε ανάμεσα από 600 περίπου συμμετοχές απο όλο τον κόσμο και είναι η μόνη συμμετοχή από την Ελλάδα που μπήκε στους φιναλίστ των βραβείων για το 2009.

Το binb σχεδιάστηκε ως συμμετοχή στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών “Designing in Tehran” που οργανώθηκε από την  Benetton Group στις αρχές του 2009 και πρόκειται για ένα 12-ώροφο κτίριο (12.000 τ.μ.) με πολλαπλές χρήσεις: εμπορικούς, γραφειακούς χώρους και διαμερίσματα.

 

Η βασική ιδέα του κτιρίου  binb  βασίζεται στην αναλογία ενός σώματος που περιβάλλεται από ένα ένδυμα, ένα πέπλο. 
Το ένδυμα αυτό αποκτά μια δική του οντότητα εξίσου σημαντική με το σώμα που περιβάλλει. Έχει μια σχέση προστασίας λειτουργική και αισθητική.

Και τα δύο βρίσκονται σε μια διαδραστική σχέση μεταξύ τους, συνεχώς.

Το εξωτερικό ένδυμα του κτιρίου διπλώνει προς τα μέσα σ’ ένα μοναδικό σημείο εισόδου, δημιουργώντας μια συμπαγή όψη που σχηματίζεται από δύο καμπύλες επιφάνειες.

Έτσι ελευθερώνεται χώρος στο επίπεδο του δρόμου ο οποίος δημιουργεί ένα είδος ανοιχτού δημόσιου lobby.

Στενά ανοίγματα σκίζουν κατα μήκος την σκούρα συμπαγή τσιμεντένια επιφάνεια του διπλωμένου αυτού τοίχου της κύρια όψης.
Τα ανοίγματα αυτά είναι κρυφά βλέμματα προς την πόλη από μέσα προς τα έξω, που φέρνουν λίγες ακτίδες φωτός προς το εσωτερικό αποκαλύπτοντας διακριτικά την ύπαρξη μιας άλλης δραστηριότητας.
Η κύρια πρόσοψη από το συμπαγές, συνεχίζει να ξετυλίγεται στις άλλες τρείς πλευρές ως ένα πιο ελαφρύ ημιδιάφανο μοτίβο. Ένα πέπλο ανάγλυφου τζαμιού.
Οι επιφάνειες αυτές περιβάλλουν το κύριο σώμα ενός άλλου οργανισμού που βρίσκεται στο εσωτερικό. Το κτίριο φαίνεται ως ένα ενιαίο αντικείμενο απ’ έξω.

Ένα περίεργο, μυστηριώδες και σαγηνευτικό αντικείμενο στην πόλη της Τεχεράνης.

Με πρόσβαση από ένα και μονάδικό σημείο εισόδου για τον επισκέπτη, το εσωτερικό γίνεται πιο αποσπασματικό και διαχωρισμένο, γεμάτο ζωή: Ένας εσωτερικός χώρος γεμάτος από μικρότερους όγκους, λειτουργίες, και κίνηση.
Τα μικρότερα στοιχεία που συνθέτουν το εσωτερικό αναλύονται είτε σαν όγκοι ή σαν επίπεδα με διαφορετικές λειτουργίες (εμπορικές, γραφειακές και κατοικίας) που είτε παραμένουν αυτόνομες όπου απαιτείται, ή αλληλοσχετίζονται μεταξύ τους.

Το εξωτερικό του κτιρίου αποκαλύπτει μόνον ότι είναι απαραίτητο: σημεία εισόδου για πεζούς και αυτοκίνητα που διεισδύουν στο εσωτερικό του σε συγκεκριμένα σημεία.
Μια μικρή  ανόρθωση της κύριας όψης επιτρέπει την οπτική επαφή μέσα στους εμπορικούς χώρους, στο επίπεδο του δρόμου.

 

Οι γραφειακοί χώροι συγκεντρώνονται σε δύο βασικούς οργανικούς όγκους, στο εσωτερικό, και ποικίλουν σε μέγεθος σε κάθε επίπεδο.

 

  

Το περίγραμμα του γραφειακού χώρου σχηματίζει σε επανάληψη στον τελευταίο όροφο ένα κενό που γίνεται εσωτερικός κήπος για τα διαμερίσματα.

 

 

Στο δώμα του κτιρίου που προστατεύεται περιμετρικά δημιουργείται ένας δεύτερος κήπος για κοινή χρήση.Η σύγχρονη πόλη της Τεχεράνης ανήκει σε ένα ευρύτερο πλούσιο, αλλά και πολύπλοκο και καλλυμένο πολιτισμικό τοπίο που βρίσκεται σε διαδικασία εξωτερίκευσης.

Η αφανής πτυχή του εσωτερικού κόσμου, το πως παρουσιάζεται εξωτερικά και πως εμφανίζεται εσωτερικά, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτό το μέσα, η έννοια της «πρόσβασης» όπως και η αμφίσημη σχέση μεταξύ της πρόσοψης, του όγκου και της λειτουργίας ήταν κυρίαρχες ιδέες που διερευνήθηκαν μέσα από αυτό το κτίριο, και αντλήθηκαν από τον τόπο προορισμού του.

 


Το binb θα είναι μέρος της έκθεσης του World Architecture Festival 2009 (4-6 Νοεμβρίου), και θα παρουσιαστεί στην κριτική επιτροπή και στο κοινό στις 05.11.2009 για την τελική επιλογή και βράβευση που θα γίνει στις 6.11.2009, στο Centro de Convenciones Internacionales de Barcelona (έργο του διεθνούς φήμης  Ισπανού αρχιτέκτονα José Luis Mateo). 


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, τα διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής  WAF, και την λίστα των φιναλίστ, στην ιστοσελίδα: http://www.worldarchitecturefestival.com/shortlist.cfm

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2018. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO