ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Folding BusStop - International competition in Utah U.S.A.

25 Νοέμβριος, 2009

Folding BusStop - International competition in Utah U.S.A.

Επανάληψη, παραλλαγή, διαφοροποίηση

English version

Ο διαγωνισμός ήταν μια συνεργασία μεταξύ των Department of City & Metropolitan Planning, του Department of Communication του Πανεπιστημίου της Utah και της Utah Transit Authority. Το project υποστηρίζεται από το  U.S. Federal Transit Administration grant 2008-DOT-FTA-PTPP: Innovative Small Research Projects to Advance Public Participation Related Public Transportation Planning. Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα το 2009 και το Folding BusStop ήταν πρώτο ανάμεσα σε 260 συμμετοχές.

 

Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να σχεδιάσουν μια στάση λεωφορείου σε συγκεκριμένη τοποθεσία  κοντά στο πανεπιστήμιο της Utah, αλλά υπήρχε η σκέψη να αγοραστούν περισσότερα γήπεδα στην πόλη και να δημιουργηθούν κι άλλες στάσεις με το ίδιο σκεπτικό. Η  ιδέα μου ήταν να σχεδιαστεί κάτι “φρέσκο”, πρωτότυπο και να έχει την δυνατότητα να επαναληφθεί ανάλογα με τις ανάγκες άλλων γηπέδων.

Η ιδέα

Έξι λωρίδες ίδιου μεγέθους σε πλάτος και μήκος,  τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη, αποκτούν διαφορετικές φόρμες και μορφοποιούν την στάση του λεωφορείου. Οι λωρίδες αυτές δεν επαναλαμβάνονται και παραλλάσσονται απλώς. Έχοντας την ίδια περίμετρο όταν οι άκρες τους ενωθούν, οι λωρίδες αποτελούν ένα σύστημα. Οι λωρίδες αντιδρούν όταν προσπαθήσει κανείς να τις τεντώσει ή να  αλλάξει την μορφή τους και το ίδιο και όλο το σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα καταφύγιο (κατασκευασμένο με συγκεκριμένους κανόνες) απλά με το δίπλωμα του υλικού των έξι λωρίδων.


Η στάση είναι προκατασκευασμένη και έρχεται στο γήπεδο σε έτοιμα κομμάτια τα οποία απλά πρέπει να συναρμολογηθούν για να είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Το υλικό το οποίο έχει προταθεί είναι το fiberglass.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η στάση φωτίζεται σε μια προσπάθεια να παραμείνει ασφαλής, να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη αλλά και να δημιουργήσει ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον από μόνη της. Το απαραίτητο διακριτικό Bus stop είναι επίσης φωτισμένο έτσι ώστε ο  επιβάτης να την αναγνωρίζει εύκολα και γρήγορα.

Νικόλας Πλαστήρας

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital