ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΔΙΑΖΩΜΑ

11 Ιούλιος, 2013

Τα ξεχασμένα αρχαία θέατρα

Αρχαία θέατρα, ωδεία, στάδια, βουλευτήρια. Διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης, μέσα από τα οποία αντανακλάται το πνεύμα και η ψυχή των Ελλήνων.


 

Μια ομάδα φίλων βάλθηκε να αναζητά για μια δεκαετία τον καλύτερο τρόπο δημιουργικής συνεργασίας πολιτών και κοινωνικών φορέων για την ανάδειξη όλων των αρχαίων χώρων  θέασης και ακρόασης στην Ελλάδα. Η μέριμνά μας για τα μνημεία ήταν και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μας. Δεν μπορούσαμε να τα αντιμετωπίζουμε ως ερείπια, αλλά θέλαμε να τα αγκαλιάσουμε σαν ζωντανούς οργανισμούς, οντότητες που εκπέμπουν μηνύματα σοφίας, αισθητικής και αρμονίας.

Ξεκίνησε σαν μια ιδέα και εξελίχθηκε σε μια διαρκή και υπέροχη συνομιλία ανάμεσα στους ανθρώπους και τα μνημεία.

 

 

Έτσι γεννήθηκε το ΔΙΑΖΩΜΑ, τον Ιούλιο του 2008.

Από τότε μέχρι σήμερα το ΔΙΑΖΩΜΑ:

- Μετρά 769 μέλη ενεργά και ενθουσιώδη
- Διατηρεί συνεχή  συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο  με το Υπουργείο Πολιτισμού
- Αναπτύσσει συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με πολιτιστικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, πολίτες.

Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγονται επίσης:

- Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ των αρχαίων θεάτρων
- 72 επιστημονικά δελτία- επτά εκδόσεις
- τέσσερα ντοκιμαντέρ
- δύο  ψηφιακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου και της Μεσσήνης
- χρηματοδότηση ανάθεσης μελετών σε οκτώ αρχαία θέατρα
- δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών για κάθε αρχαίο θέατρο, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για τις εργασίες αποκατάστασής τους
- συνεργασία με 20 πολιτιστικούς φορείς, σχολεία και κινήσεις πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα

Συνδράμει σε:

- Γεωφυσικές έρευνες
- Απαλλοτριώσεις
- ανασκαφές
- εργασίες αποκατάστασης

Από την αρχή αυτής της συναρπαστικής πορείας δεσμευτήκαμε πως ποτέ δεν θα ζητήσουμε οικονομική ενίσχυση από το Κράτος. Μια δέσμευση που τηρείται απαρέγκλιτα έως σήμερα. Το ΔΙΑΖΩΜΑ υποστηρίζεται οικονομικά από δωρητές, οργανισμούς, τράπεζες, εταιρίες και η λειτουργία του χαρακτηρίζεται από αθωότητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Όμως, το πιο  δύσκολο, το πιο φιλόδοξο, το πιο σπουδαίο που επιδιώκουμε είναι να κάνουμε τους  πολίτες να αγαπήσουν τα μνημεία. Να φέρουμε κοντά τον άνθρωπο με το μνημείο. Χωρίς τη μεγάλη αγκαλιά των πολιτών, ποτέ δεν θα έχουμε καθολική προστασία των μνημείων. Αυτή είναι η μεγάλη φιλοδοξία μας αυτό είναι το μεγάλο μας όνειρο: η δημιουργία ενός κινήματος πολιτών που τελικά θα είναι η καλύτερη ασπίδα, η καλύτερη προστασία των μνημείων μας.

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital