ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ GRA

Architectural Journalism by GRA

08 Φεβρουάριος, 2017

Architectural Journalism by GRA

Νέος εκπαιδευτικός "κύκλος"  με θέμα τη δημοσιογραφία της αρχιτεκτονικής από το GreekArchitects.gr (Δήλωση συμμετοχής έως 28/2/2017)


Το e-περιοδικό GreekArchitects.gr, συνεχίζοντας για 6η χρονιά την εκπαιδευτική διαδικασία στον τομέα της δημοσιογραφίας στην αρχιτεκτονική, προσκαλεί απόφοιτους αντίστοιχων σχολών (δεκτοί και τελειόφοιτοι φοιτητές), να συμμετέχουν στον νέο "κύκλο" πρακτικής άσκησης.Ρεπορτάζ: Μανώλης Αναστασάκης, Ζήσης Κοτοιώνης

Architectural Journalism - Λίγα λόγια
Η δημοσιογραφία στην αρχιτεκτονική (Architectural Journalism), ένας σχεδόν άγνωστος σε διεθνές επίπεδο όρος ειδίκευσης, κυρίως ασκείται από μη αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους - "σχολιαστές" ή ακόμα και "promoters".

Τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν στην αρχιτεκτονική και προβάλλονται από τα επονομαζόμενα "γενικού θεματικού χαρακτήρα μέσα επικοινωνίας", κυρίως αποτυπώνουν την "εμπορική διάσταση" της σχέσης του κτηρίου με τον κάτοικο, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, εκεί άλλωστε που υπάρχει "βαριά βιομηχανία". Η συγκεκριμένη τακτική, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχει ενεργοποιήσει ή ακόμα και συμβάλει στην εξέλιξη της σχέσης ανάμεσα στο ευρύ κοινό και τους αρχιτέκτονες. Η αρχιτεκτονική όμως ως αποτέλεσμα της σχέσης αυτής ακολουθεί μια ανάλογη εξελικτική διαδικασία ή τελικά οδηγείται σε "στάσιμες μανιέρες" μέσα από τη μόδα που σχηματίζεται.

Η συγκεκριμένη φιλοσοφία δημοσιογραφικής προσέγγισης της αρχιτεκτονικής, είναι ισχυρή. Τόσο ισχυρή, σε σημείο που και τα αμιγώς αρχιτεκτονικά - εμπορικά περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας (πλην φυσικά των ελάχιστων πια αρχιτεκτονικών - επιστημονικών που συνήθως λειτουργούν με μέλη) έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη λογική.

Όλα αυτά για εμάς στο GreekArchitects.gr , αποτελούν σημεία αναφοράς για συνεχή διάλογο και κυρίως επανεξέταση της σχέσης αυτής. Η δημοσιογραφία της αρχιτεκτονικής θεωρούμε ότι έχει απόλυτη ανάγκη τον αρχιτέκτονα και αντίστροφα. Όχι ως απλό σχολιαστή, αλλά με ρόλο ουσιαστικό που εντοπίζει, αναλύει και παρουσιάζει την αρχιτεκτονική σε ολοκληρωμένη βάση, ως επιστήμη και τέχνη.

Με βάση τα παραπάνω, προσκαλούμε νέους και νέες με έντονο ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο τομέα, να συμμετέχουν ενεργά στην αρχιτεκτονική ομάδα του GreekArchitects.gr και κυρίως στον καθημερινό διάλογο που προκύπτει μέσα από την παρουσίαση άρθρων για την αρχιτεκτονική.

 

 


Επιθυμητές προϋποθέσεις:

Γνώση αγγλικών
Photoshop
Γενικότερη ευχέρεια στους Η.Υ.
Απαραίτητη παρουσία, 3-4 ημέρες εβδομαδιαίως

Υπεύθυνοι προγράμματος: Βασίλης Μιστριώτης, Μανώλης Αναστασάκης

 

Αποστείλατε το βιογραφικό (έως 28/02/2017) σας με την ένδειξη "Πρακτική" στο anastasakis@greekarchitects.gr. Μαζί με το βιογραφικό σας, αποστείλατε μας και ένα κείμενο (μια παράγραφος λίγων λέξεων αρκεί) η οποία να περιγράφει τους λόγους (ή σκέψεις) που θα θέλατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη ενασχόληση.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και δεν χρηματοδοτείται από κανένα φορέα.

 

 


GreekArchitects Tv control Room - Athens

Δείτε ακόμη:
Πρακτική οπτικοακουστικών μέσων Ήχου και Εικόνας
- Λίγα λόγια

Στο πλαίσιο λειτουργίας του τηλεοπτικού μας σταθμού GreekArchitects Tv (gratv.gr) προσκαλούμε απόφοιτους (ή και τελειόφοιτους) τεχνικών σχολών οπτικοακουστικών μέσων (όλων των ειδικοτήτων) να συμμετέχουν στον νέο "κύκλο" πρακτικής άσκησης.

Ένας θεματικός σταθμός ενημέρωσης, εμπεριέχει ιδιαίτερες διαδικασίες στον τομέα της παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο target group τηλεθεατών ή ακροατών. Επίσης, οι σταθμοί που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου (webcasting), ενώ "ακολουθούν" τεχνικά σε σημαντικό βαθμό τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας (broadcast) διαφοροποιούνται ιδιαίτερα στον τρόπο παραγωγής και μετάδοσή τους.

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω αναφορές και έχοντας ως δεδομένη πλέον τη μετάβαση των μέσων ενημέρωσης στο διαδίκτυο, η εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει ένας νέος επαγγελματίας είναι αναγκαία.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital