ΕΡΓΟ

Δ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Tre Venti

09 Οκτώβριος, 2013

Tre Venti

Ένας χειροποίητος πειραματικός αποροφητήρας

Του Βασίλη Μιστριώτη

English version

Ο σχεδιασμός ενός χρηστικού αντικείμενου, απαραίτητου για τη λειτουργία μιας κατοικίας, αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για το μελετητή.

Ο συγκεκριμένος αποροφητήρας (κόστος κατασκεύης 250 euro) σχεδιάστηκε από το μελετητή και στη συνέχεια κατασκευάστηκε όχι μόνο εξετάζοντας νέες μορφολογικές συνθήκες - του αντικειμένου -, αλλά αναλύοντας ουσιαστικά τους κανόνες λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του.

 

 

Τρείς σωλήνες τοποθετούνται κάθετα και πάνω από κάθε εστία ξεχωριστά - πλην της μικρής (του "καφέ") - απορροφώντας έτσι άμεσα καπνούς και μυρωδιές. Η νοητή διάμετρος που σχηματίζουν και οι τρείς σωλήνες, αρκεί ώστε να απορροφώνται και οι μικρές εκροές της μικρής εστίας, δεδομένο που προέκυψε  ύστερα και από πειραματισμό. Οι σωλήνες καταλήγουν σε μια κοινή βάση, όπου η εξαγωγή πλέον "ενοποιείται" και με τη βοήθεια ενός εξωτερικού μοτέρ αποβάλλεται.

Ο αποροφητήρας έχει σχεδιαστεί λαμβανομένου υπόψη 2 βασικές αρχές εξόδου και απορρόφησης εκροών, ενώ διατηρεί τη δυνατότητα τοποθέτησης του μοτέρ εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά (στη βάση του).

 


 

Η τοποθέτηση του μοτέρ σε εξωτερικό χώρο, (στο δώμα ή παραπλεύρως) αποτελεί την ιδανικότερη  λύση, λαμβάνομένου υπόψη ότι τα συγκεκριμένα μοτέρ είναι πολύ φτηνότερα σε σχέση με εκείνα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν εσωτερικά και στη βάση του αποροφητήρα ενώ παράλληλα διαθέτουν μεγαλύτερη ιπποδύναμη και αποτελεσματικότητα. Επίσης, τοποθετώντας το μοτέρ εξωτερικά επιταχύνεται η μείωση της εσωτερικής ηχορύπανσης, αρκεί να ληφθούν οι απαραίτητοι κανόνες τόσο όσον αφορά τη θέση του (προς τα γειτονικά κτήρια) όσο και τη σωστή συσκευασία - κουτί που φιλοξενείται το μοτέρ και παράλληλα στεγανοποιείται.(1)

1. Κάθετη εξαγωγή
Αποτελεί την ιδανικότερη τεχνική λύση τοποθέτησης. Απαραίτητη θεωρείται η προϋπόθεση της πρόβλεψης κενού(2) στην πλάκα οροφής κατά την κατασκευή.

2. Οριζόντια εξαγωγή (την οποία και παρουσιάζουμε)
Προτείνεται για υπάρχουσες κατασκευές, λειτουργεί σωστά και αποφεύγονται αυθαίρετες πληγές στην πλάκα της οροφής. Επίσης, οι οριζόντιες σωλήνες εξαγωγής (3) είτε είναι εμφανείς (όπως το παράδειγμα που παρουσιάζουμε), είτε εσωτερικές στην περίπτωση κατασκευής ψευδοροφής.

Εσωτερικό μοτέρ (στη βάση)
Η τοποθέτηση εσωτερικού μοτέρ στη βάση του αποροφητήρα απαιτεί λιγότερες εργασίες (compact system) ενώ αποφεύγεται η "οπτική ρύπανση" του εξωτερικού κουτιού. Δεν έχει πραγματοποιηθεί από το μελετητή έρευνα και πειραματισμός

Φίλτρα άνθρακα
Τέλος και όσον αφορά τη λειτουργία απορρόφησης με φίλτρα άνθρακα, θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελεί την πιο σημαντική και εύκολη τεχνική λύση όσον αφορά τη μεταφορά των εκροών, αλλά η αναποτελεσματικότητα των φίλτρων και οι συχνές αλλαγές τους θέτουν πολλά ερωτήματα. Αποτελεί την πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση και ευχόμαστε η τεχνολογία στο μέλλον να ανταπεξέλθει. Η συγκεκριμένη λύση, θα μπορούσε να προταθεί σε εξοχικές κατοικίες για "λιτοδίαιτους"...

 


 

Μελέτη - Κατασκευή: Βασίλης Μιστριώτης

Σημειώσεις
1.
Το κουτί που φιλοξενείται το μοτέρ, θα πρέπει να στεγανοποιηθεί σωστά και να προβλεφθεί ο σωστός αερισμός του. (με μικρές παράπλευρες οπές αρκεί) επίσης, θεωρείται αναγκαία η τοποθέτηση φίλτρου ηχομόνωσης.
2.
Θα πρέπει να υπάρξει ακριβής υπολογισμός του κενού - αναμονής κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Εμπειρία: Ο υπογράφων, σε αρκετές κατασκευές  δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ορθά τις αναμονές - ανοίγματα στην πλάκα λόγο αποκλίσεων.
3.
Στην οριζόντια εξαγωγή (πλάγιες σωλήνες) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, το ύψος της επιτοίχιας δοκού. Στην συγκεκριμένη κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν εσωτερικά της πλάγιας οπτοπλινθοδομής  μικροί ελαστικοί σωλήνες ώστε οι να περάσουν κάτω από τη δοκό και εξέλθουν στο μοτέρ. (στο κουτί των ρολών) Προτείνεται γενικότερα η κατασκευή ψευδοροφής.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital