ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σπίτι. Μια περιπλάνηση

01 Ιανουάριος, 2014

Σπίτι. Μια περιπλάνηση

Εικαστική έκθεση και παρουσίαση του βιβλίου της Άρτεμης Αλκαλάη. (15 Ιανουαρίου 2014)

Την παρουσίαση του βιβλίου της ζωγράφου Άρτεμις Αλκαλάη με τίτλο «Σπίτι: Μια περιπλάνηση» θα γίνει από τον αρχαιολόγο - συγγραφέα Χρήστο Μπουλώτη. Η παρουσίαση του βιβλίου θα συνοδευτεί από έκθεση επιλεγμένων έργων της καλλιτέχνιδας.

Πρωταγωνιστές στο φωτογραφικό έργο της Αλκαλάη είναι τα "σπίτια" που εγκαταλείπουν την εστία τους, το εσωτερικό του εργαστηρίου του καλλιτέχνη, για να γίνουν ανέστιοι πλάνητες που περιηγούνται στον αστικό ιστό, στήνοντας έτσι μια αφήγηση που πλέκεται γύρω από τόπους (το νεκροταφείο, την εκκλησία, τα ερείπια) και πρόσωπα (τον μετανάστη, τον τοξικομανή, τα παιδιά) που συναντούν στην πορεία τους. Η Αλκαλάη εκτοπίζει το εντός του οίκου στο εκτός της πόλης και μετατρέπει την οικειότητα του σπιτιού-καταφυγίου σε μια ανοίκεια επιθυμία για διασπορά. Θέτει τα σπίτια αυτά σε μια διαρκή μετάβαση από το αστικό κέντρο στο φυσικό τοπίο, από τη γαλήνη της εξοχής και της θάλασσας στην αναταραχή των σύγχρονων αθηναϊκών δρόμων, επινοώντας μια ευκαιρία για εξερεύνηση, επαφή και επικοινωνία. Το σπίτι καθίσταται έτσι μια μεταφορά της σχέσης του αντικειμένου-έργου τέχνης με τον χώρο που το περιβάλλει και της στενής και αδιάκοπης αλληλεπίδρασης μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο.

«Για την Άρτεμις το σπίτι είναι ένας ανήσυχος καμβάς πάνω στον οποίο η ταυτότητα συναντά την ιστορία, μετά αποτολμά να προχωρήσει, ριψοκινδυνεύοντας προς το άγνωστο.» (Laura Dodson)

Τόπος : ΠΥΡΝΑ. (Κοκκιναρά 43, Κηφισιά)
Ημερομηνία : 15 Ιανουαρίου 2014

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO