ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχεδιάζοντας “πράσινα”

17 Μάιος, 2017

Σχεδιάζοντας “πράσινα”

της Χαράς Χαρατσάρη

Τα εγκαίνια της έκθεσης για το πρόγραμμα GREEN GOOD DESIGN πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 11 Μαΐου στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στη Πλάκα, όπου παρουσιάζονται προϊόντα, φωτογραφίες από αρχιτεκτονικά projects, καθώς και  βίντεο των βραβευμένων εταιρειών. Η έκθεση είναι περιοδεύουσα, με πρώτο σταθμό για φέτος στην Αθήνα έως τις 28-05-2017 και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι επόμενοί της σταθμοί θα είναι σε ακόμα μια πόλη της Ελλάδας, στο Παρίσι και στο Σικάγο.

 

ph45

 

Οι συμμετοχές για τον διαγωνισμό ήταν εκατοντάδες από μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, από εταιρίες σχεδιασμού αντικειμένων και κατασκευαστές από την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και την Αμερική. Αυτή τη χρονιά επελέγησαν 104 εταιρείες στις εξής κατηγορίες: Research/Technology, Green Corporate, Green Transportation, Green Product/Graphic Design, Green Urban Planning/Landscape Architecture και Green Architecture. Αναμεσά τους οι εταιρείες: GROHE, Tupperware, Rolf Spectacles, Adrian Smith + Gordon Gill, ASPECT Studios, WOHA Architects και πολλές άλλες. Η θεματολογία και η κλίμακα των βραβευμένων προτάσεων ποικίλει, από κτίρια σχολείων, προτάσεις για δημόσια πάρκα, περιβαλλονυτικά κέντρα, συγκροτήματα κοινωνικών κατοικιών, μικρής κλίμακας κατοικίες έως και σχεδιασμό αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

 

ph34

 

Όσον αφορά το ιστορικό του GOOD DESIGN ™, ιδρύθηκε στο Σικάγο το 1950 από τον Eero Saarinen, τους Charles & Ray Eames  και τον Edgar Kaufmann, Jr με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της καλύτερης κατανόησης και αποδοχής του μοντέρνου σχεδιασμού. Το 2017, επτά δεκαετίες αργότερα, το GREEN GOOD DESIGN, ως νέα έκδοση του προγράμματος, και κάτω από τη διοργάνωση του Chicago Athenaeum: Museum for Architecture and Design και του European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies, έχει ως στόχο να  προκαλέσει το ενδιαφέρον  και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία προωθώντας επαναστατικές προσεγγίσεις , με σχέδια νέας σκέψης για σχεδιασμό, από μια νέα γενιά  αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, πολεοδόμων, εταιρειών, κυβερνήσεων,  ιδιωτικών και δημοσίων φορέων.

 

ph35

 

Αυτή η νέα σχεδιαστική προσέγγιση επικεντρώνεται στην ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας. Επιπλέον, στόχος του GREEN GOOD DESIGN είναι να προσδώσει διεθνή αναγνώριση σε  ιδιώτες, εταιρείες, οργανισμούς, κυβερνήσεις, σε θεσμικά όργανα - μαζί με τους προϊόντα, τις υπηρεσίες, τα προγράμματα τους, τις εμπνευσμένες ιδέες και προτάσεις τους για ένα  πιο υγιή και  βιώσιμο κόσμο. Τέλος,  το GREEN GOOD DESIGN προσπαθεί να επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες, την αναδιάρθρωση της μεταποιητικής παραγωγής, να επηρεάσει το σχεδιασμό των πόλεων και των δημόσιων χώρων και να βοηθήσει στην συνειδητοποίηση  ότι καθημερινά  στο περιβάλλον που ζούμε περιορίζονται ο καθαρός αέρας,  το καθαρό χώμα  και καθαρό νερό.

 

ph36
Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO