ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

01 Δεκέμβριος, 2010

Kappatos Rooms 2010

Η αρχιτεκτονική παράμετρος της Ομαδικής Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Kappatos Rooms 2010 (έως 19 Δεκεμβρίου)

Τόπος: Ξενοδοχείο St. George Lycabettus, Δωμάτιο 515, Κολωνάκι, Αθήνα
Συμμετοχή: Extrude Architects (Δημήτρης Γιουζέπας, Παναγιώτης Γούλιαρης, Γιάννης Τσάρας, Πέννυ Χωραφά)
www.extrude.gr
Επιμελητής: Κωνσταντίνος Πατέστος

Ακολουθεί κείμενο του κύριου Κωνσταντίνου Πατέστου:

Η ομάδα Extrude Architects (Δημήτρης Γιουζέπας, Παναγιώτης Γούλιαρης, Γιάννης Τσάρας, Πέννυ Χωραφά) δημιουργήθηκε το 2005, ως συνέχεια της φιλίας και συνεργασίας που αναπτύχθηκαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων τού Α.Π.Θ.


Το έργο τους χαρακτηρίζεται από τη δημιουργική σύζευξη διαχρονικών στοιχείων τού Μοντέρνου Κινήματος με αντίστοιχα της σύγχρονης σχεδιαστικής αναζήτησης.
Μορφολογική "καθαρότητα" και σαφής ογκοπλαστική διάρθρωση αποτελούν τις κεντρικές συνθετικές προθέσεις αυτών των ήδη σημαντικών νεαρών αρχιτεκτόνων για την επιτυχή υπέρβαση της γνωστής, απαράδεκτης κατάστασης που εύγλωττα αποκαλούν "οικοδομική μόλυνση του τοπίου".
Ως εκ τούτου, μέσα από το σχεδιαστικό και ερευνητικό-θεωρητικό έργο τους δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα, εν αντιθέσει προς τις επιταγές τού καιρού, για τον τρόπο ένταξης της αρχιτεκτονικής, που αναδεικνύει ωστόσο την ταυτότητά της, στο φυσικό της περιβάλλον.

 
Στα αρχιτεκτονικά έργα που παρουσιάζονται στην Έκθεση, η ανανεωμένη και επικαιροποιημένη μοντερνιστική μορφοπλασία, έχει αποκρυσταλλωθεί στην επεξεργασία του αποκαλούμενου "αρχιτεκτονικού παρτί", με διαφορετικό, κάθε φορά, τρόπο.
Επί παραδείγματι: Στη Διπλοκατοικία στον Κουβαρά Αττικής (2008) οι δύο όροφοι αποτελούν "ανεξάρτητα" επάλληλα ορθογώνια παραλληλεπίπεδα, το ανώτερο των οποίων έχει μετατοπιστεί σε σχέση με τον κεντρικό κατακόρυφο άξονα τού κτιρίου. Εδώ η συνθετική αναζήτηση αφορά την ογκοπλασία και, συνεπικουρούμενη από τη δημιουργία "πλαισίου" στην όψη κάθε ορόφου, συνδυάζει επιτυχώς μοντερνιστικό (καθαρό γεωμετρικό στερεό) και σύγχρονο (μετατόπιση) αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο.
Αντιθέτως, στη μελέτη για την Πολυκατοικία στην οδό Σμύρνης (Άνω Γλυφάδα, 2010) η μορφοπλαστική έκφραση δεν επιτυγχάνεται τόσο μέσω της επεξεργασίας τού "ογκομετρικού", αλλά εστιάζεται περισσότερο στη δημιουργία κατακορύφων επιπέδων (διαφορετικών, πλην αρμονικώς συνδεδεμένων μεταξύ τους, υλικών), θέλοντας, ίσως, να επαναπροτείνει, ως δημιουργική μετεγγραφή, την πολυσύνθετη αναζήτηση μιας σημαντικής εκδοχής τού Μοντερνισμού, δηλαδή του λεγομένου "νεοπλαστικισμού".
Πιστεύω ότι αυτοί οι δύο συνθετικοί χειρισμοί χαρακτηρίζουν, τρόπον τινά, τη σχεδιαστική αναζήτηση της ομάδας Extrude Architects, και οδηγούν σε μία αρχιτεκτονική η οποία, αποφεύγοντας επιδέξια τις επιταγές τού, προσφάτως επανακάμψαντα στα lifestyle πολιτιστικά ένθετα, ψυχρού "μινιμαλισμού", είναι ταυτοχρόνως και απέριττη και μετρημένα εκφραστική.


Καθηγητής-Αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Γ. Πατέστος, Ph.D. IUAV

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO