ΕΡΓΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

05 Αύγουστος, 2016

_εγγενής απλότητα

2o βραβείο στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα της Κύπρου.

 

Η ύφανση παλαιού και νέου και η ένταξη σε αυτόν τον πολυδύναμο τόπο, επιχειρείται μέσω της πρωτογενούς απλότητας που χαρακτηρίζει την πρόταση. Χωρίς διάθεση μιμητισμού και τάσεις ενοποίησης με τα πέτρινα κτίσματα, οι μορφές των προτεινόμενων κτιρίων έχουν διακριτό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο σε σχέση με τα υπάρχοντα. Οι χαράξεις υπακούουν αυτές του τόπου. Τα ραδινά δομικά στοιχεία "ακουμπούν" το έδαφος χωρίς να το ισοπεδώνουν. Επίλυση των λειτουργικών αναγκών και εξαιρετικές ποιότητες χώρων επιτυγχάνονται με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση. Σε αυτήν την πρόταση, παλαιό και νέο συνομιλεί μέσω της εγγενούς απλότητας.

 

 

Διαχωρισμός  Σχολής - Ξενώνα

Ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την πρόταση για τις εγκαταστάσεις του Κυπριακού κολλεγίου Τέχνης είναι ο διαχωρισμός των λειτουργιών της Σχολής και των χώρων διαμονής (ξενώνες) στα δύο οικόπεδα προς μελέτη. Όλοι οι χώροι που σχετίζονται με την προτεινόμενη σχολή καλών τεχνών (διοίκηση- κέντρο εικαστικής εκπαίδευσης- εργαστήρια επισκεπτών καλλιτεχνών-χώροι έκθεσης)  χωροθετούνται στο ανατολικό οικόπεδο το οποίο στεγάζει μέχρι σήμερα τις εγκαταστάσεις της σχολής και έχει ιδιαίτερο δημόσιο χαρακτήρα καθώς συνορεύει νότια με την πλατεία.

Παράλληλα στο γήπεδο δυτικά, όπου ήδη λειτουργούν τα υπάρχοντα κτήρια σαν ξενώνες, προτείνεται και η δημιουργία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν και τους νέους ξενώνες που απαιτούνται για τη λειτουργία της σχολής.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε κατά το σχεδιασμό της πρότασης στη σχέση σχολής-πλατείας, αφού η νέα σχολή θα αποτελεί και έναν πυρήνα πολιτισμού για την κοινότητα της Λέμπας, καθώς και στη σύνδεση μεταξύ των ξενώνων με τη σχολή και το ευρύτερο χωριό.

 

Σχολή

 

 

Διάγραμμα  Κεντρικής  Ιδέας  Σχολής

 


(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

 


Κάτοψη Ισογείου Σχολής
(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

 

 

 

 

Ξενώνας

Στο δυτικό οικόπεδο προτείνονται οι ξενώνες του Κυπριακού κολλεγίου τέχνης. Ένα οικόπεδο γραμμικό με έντονη κατωφέρεια προς την νοτιοδυτική πλευρά του. Στο βορειοανατολικό τμήμα του συνορεύει με το δημόσιο δρόμο, δυτικά με μεσοτοιχία διαφορετικής ιδιοκτησίας, ενώ στο νότιο τμήμα του διακρίνεται πρανές χώματος με ιδιαίτερη κλίση.

Προσεγγίζοντας συνθετικά το οικόπεδο, τέθηκαν 3 στόχοι.

- Η εξισορρόπηση μεταξύ της εξωστρέφειας, που οφείλουν να έχουν οι δημόσιοι (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία) και υπαίθριοι χώροι ενός τέτοιου συγκροτήματος, με την ιδιωτικότητα που απαιτείται να έχει κάθε χώρος κατοίκησης ξεχωριστά.
- Η διάκριση των 2 ενοτήτων φιλοξενίας (καθηγητές μαθητές - επισκέπτες καλλιτέχνες) και η οργάνωση τους σε 2 εν δυνάμει αυτόνομες ενότητες.
- Η επίτευξη των παραπάνω στόχων εκφρασμένη με την εγγενή απλότητα που χαρακτηρίζει και τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις της σχολής, όχι μόνο σε επίπεδο μορφής αλλά στην ίδια λογική της επίλυσης των κτηριολογικών αναγκών με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στον τόπο.
Κεντρική ιδέα ξενώνα
Τέσσερις απλές και γεωμετρικά διαυγείς χειρονομίες διαμορφώνουν την κεντρική ιδέα και συγκροτούν την πρόταση για τους ξενώνες φιλοξενίας.

 

 

Διάγραμμα Κεντρικής Ιδέας Ξενώνα

 


(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

 

 


Κάτοψη Στάθμης +99,60 Ξενώνα
(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

 

 

 

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Πυλιώτης Αλκιβιάδης, Φώκιαλης Ευάγγελος
Αρχιτεκτονική ομάδα: Ξηρόκωστας Μιχαήλ, Πανόπουλος Θεόδωρος
Υπεύθυνος Μελέτης: Πυλιώτης Κωνσταντίνος (Π4 architecture)
Σύμβουλος Αρχιτέκτων: Παπαϊωάννου Τάσης
Σύμβουλος Η/Μ: Σουρίλας Κωνσταντίνος (KNS engineering consultants)

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO