ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

26 Οκτώβριος, 2010

Διαδρομές στο τοπίο

Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί μια επέμβαση στο τοπίο και μια συνθήκη ένταξης σε αυτό.

Φοιτήτρια: Μαριάμ Καψάλη, Ιωάννα Ποτηριάδη
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μπ. Μπαμπάλου-Νουκάκη
Σύμβουλος καθηγητής : Κωνσταντίνος Μωραϊτης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π
Ημερομηνία εκπόνησης : 2009-2010

Δείτε ολόκληρη την εργασία σε pdf.

Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί μια επέμβαση στο τοπίο και μια συνθήκη ένταξης σε αυτό. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ίδια η κίνηση του ανθρώπινου σώματος ή ακόμα και του ανθρώπινου βλέμματος μέσα στον χώρο αποκτά μια αρχιτεκτονική διάσταση, αφού διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης του χώρου. Η κίνηση αυτή αφήνει τα ίχνη της πάνω στο χώρο, αποτελώντας ένα είδος ‘στοιχειώδους αρχιτεκτονικής'. Ενώ αντίστροφα, όλες σχεδόν οι αρχιτεκτονικές πράξεις αρθρώνονται πάνω σε μια κίνηση. Η παρατήρηση πως η κίνηση-διαδρομή είναι θεμελιώδες στοιχείο των περισσότερων τοπιακών επεμβάσεων, αποτέλεσε την αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα.

Η ανάγνωση του κειμένου του Δημήτρη Πικιώνη ‘Συναισθηματική Τοπογραφία', μας αποκάλυψε τη σημασία της κίνησης στο τοπίο, στη σκέψη και το έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα και αποτέλεσε το αρχικό κίνητρο για την μελέτη του έργου του.

Διερευνάται αρχικά η σημασία του όρου ‘τοπίο', με έμφαση σε αυτό που ονομάζεται ‘φυσικό τοπίο', και η έννοια της ένταξης του ανθρώπινου έργου σε αυτό, μέσα από θεωρητικές-φιλοσοφικές απόψεις.( Simmel, Heidegger, Norberg-Schulz). Έπειτα αναφερόμαστε στην έννοια της κίνησης -του σώματος και του βλέμματος- μέσα στο φυσικό τοπίο και γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορικής έκφρασής της. Στο επόμενο μέρος της διάλεξης γίνεται ειδική αναφορά σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, τις διαμορφώσεις γύρω από την Ακρόπολη και του Φιλοπάππου, του Δημήτρη Πικιώνη.

erevnitiki.100.2010.01.jpg

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2020. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital