ΕΡΓΟ

ΕΦΗΜΕΡΕΣ

03 Σεπτέμβριος, 2010

The Red Sun Pavillion

Το περίπτερο της Serpentine Gallery για το 2010 είναι.... Κόκκινο.

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

English version

Φέτος, το καλοκαιρινό περίπτερο της Serpentine Gallery ανατέθηκε στον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του αρχιτέκτονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Το περίπτερο του 2010 είναι το πρώτο και πιο φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα του είδους του καθώς είναι ταυτόχρονα δημόσιος χώρος, café και χώρος εκδηλώσεων.  Ο θεσμός των περιπτέρων της Serpentine Gallery είναι μια μεγάλη παράδοση στο Λονδίνο και το Hyde Park προσφέρει στους αρχιτέκτονες αφορμή και χώρο για πειραματισμό.

 

nouvel.2010.08.02.jpg

nouvel.2010.08.20.jpg

 

Το περίπτερο της Serpentine Gallery για το 2010 είναι.... Κόκκινο.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του Λονδίνου, ο αρχιτέκτονας ήθελε να προσφέρει στους κατοίκους της πρωτεύουσας μια νέα εμπειρία που δεν θα απομονώνει αλλά θα συμπληρώνει τις καθημερινές συνήθειες τους.

Στα πάρκα του Λονδίνου,  μπορείς να «απολαύσεις την γαλήνη, σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου, στην πόλη σου,  στο πάρκο σου», σχολιάζει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας. Αυτά τα μεγάλα κενά μέσα στην πόλη προσφέρουν χώρο για χαλάρωση, κοινωνική επαφή και ποικίλες δραστηριότητες. Κάποιοι περπατούν, κάποια τρέχουν, κάποιοι άλλοι κάθονται στο παγκάκι, κάποιοι άλλοι διαβάζουν στο γρασίδι, άλλοι σκέπτονται, μιλούν, παίζουν με τους φίλους τους....  

«Αναρωτιέται κανείς γιατί αστικά πάρκα, τόσο απλά, τέτοια μεγάλα κενά είναι τόσο σπάνια σε άλλες πόλεις.» Ο Jean Nouvel μέσω του περιπτέρου ήθελε να προσφέρει μια ακόμη καλοκαιρινή εμπειρία στους Λονδρέζους. Ήθελε να μπορούν να συμπεριλάβουν την περιήγηση στο περίπτερο στις καθημερινές τους καλοκαιρινές συνήθειες.

 

nouvel.2010.08.01.jpg

nouvel.2010.08.19.jpg

 

Καλοκαίρι, ήλιος, θερμότητα.

Το καλοκαίρι τα φυλλοβόλα δέντρα του Hyde Park είναι πιο πυκνά, πιο πράσινα. Τα χρώματα είναι πιο ζωντανά. Τα άνθη έχουν ήδη «ανοίξει» και τα  χρώματα στο πάρκο πληθαίνουν. Το πράσινο φυσικά είναι το κυρίαρχο χρώμα. Το καλοκαιρινό περίπτερο έπρεπε να συμπληρώνει την εικόνα, να είναι λαμπερό, να θυμίζει καλοκαίρι. Και το συμπληρωματικό χρώμα του πράσινου είναι το κόκκινο.

Το κόκκινο είναι η ζέστη του καλοκαιριού. Είναι ισχυρό, ζωντανό, διαπεραστικό. Προτρέπει, απαγορεύει, καθοδηγεί.
Κόκκινο είναι το αγγλικό  τριαντάφυλλο, τα κόκκινα διπλά λεωφορεία, οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, τα κόκκινα γραμματοκιβώτια... Ο Jean Nouvel ήθελε να αποτυπώσει στο περίπτερο τις συνήθειες των Λονδρέζων. Και τι χαρακτηρίζει καλύτερα το Λονδίνο, αν όχι το κόκκινο.

Το κόκκινο δεν έχει διάρκεια, η θερμοκρασία θα πέσει καθώς τελειώνει το καλοκαίρι. Η έντασή του εξαντλεί, νεκρώνει, τα τριαντάφυλλα χάνουν τα πέταλά τους. «Το  κόκκινο είναι ο ήλιος, ο ήλιος που φεύγει και φλέγεται καθώς εμφανίζεται την αυγή και εξαφανίζεται το σούρουπο. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, η κατάσταση αυτή του έρωτα που ποτέ δεν κρατάει, που είναι εύθραυστη...  Σαν την φλόγα, την προστατεύουμε, την παρατείνουμε.», περιγράφει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας.

 

nouvel.2010.08.21.jpg

nouvel.2010.08.04.jpg

 

Το περίπτερο παίζει με τον ήλιο.

Ένα παιχνίδι διαβαθμίσεων του κόκκινου, ένα παιχνίδι αντιθέσεων μεταξύ του κόκκινου του περιπτέρου και του πράσινου του πάρκου, μεταξύ των στοιχείων από ελαφριά υλικά και του συμπαγούς μετάλλου που συνθέτουν την κατασκευή. Το περίπτερο αποτελείται από τολμηρές γεωμετρικές φόρμες, μεγάλες ανασυρόμενες τέντες και επικλινείς ελεύθερους τοίχους ύψους 12μ. Ένα εντυπωσιακό σύστημα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Ένας ρευστός, ανοικτός χώρος με γυάλινες οροφές και υφασμάτινες οθόνες που παίζει με το φως και συχνά προκαλεί παραισθήσεις. Ο Jean Nouvel παίζει με τη διάθλαση του φωτός και την περίθλαση των γύρω εικόνων.

 

nouvel.2010.08.23.jpg 

nouvel.2010.08.18.jpg nouvel.2010.08.25.jpg

nouvel.2010.08.09.jpg nouvel.2010.08.10.jpg

nouvel.2010.08.11.jpg nouvel.2010.08.06.jpg

nouvel.2010.08.24.jpg nouvel.2010.08.27.jpg

 

 Το καλοκαιρινό περίπτερο της Serpentine Gallery για το τρέχον έτος 2010 είναι κόκκινο, κόκκινο για το καλοκαίρι, κόκκινο για τον ήλιο και θα «συμπληρώνει» το Hyde Park μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Μαρία Παπαδημητρίου, αρχιτέκτων μηχανικός

Εικόνες: παραχώρηση του Jean Nouvel Ateliers
Copyright εικόνων: Philippe Ruault  , John Offenbach

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2020. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO