ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

«ΜΟΒ αρχιτέκτονες»-Εξοχική Διπλοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής- Α ΒΡΑΒΕΙΟ 2004

07 Ιανουάριος, 2006

«ΜΟΒ αρχιτέκτονες»-Εξοχική Διπλοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής- Α ΒΡΑΒΕΙΟ 2004

Η εξοχική διπλοκατοικία βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη, μία παραθαλάσσια ημιαστική περιοχή, που έχει κυρίως δομηθεί χωρίς πολεοδομικό σχέδιο.

Εξοχική Διπλοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής- Α ΒΡΑΒΕΙΟ 2004


Ο Β. Μπασκόζος (ΑΠΘ 1979) και η Δ. Τσαγκαράκη (ΑΠΘ 1988) αποτελούν τους «ΜΟΒ αρχιτέκτονες». Το γραφείο τους μέχρι σήμερα έχει αναλάβει κτιριακά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας όπως: βιομηχανικά κτίρια, κτίρια γραφείων, δημόσια κτίρια, δημόσιους υπαίθριους χώρους, πολλές ιδιωτικές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών καθώς επίσης και εσωτερικούς χώρους.

«ΜΟΒ αρχιτέκτονες»

Οι μελέτες και τα έργα των ΜΟΒ αρχιτεκτόνων παρουσιάζονται συχνά στον τεχνικό και αρχιτεκτονικό τύπο και στις εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου.
 
  
 

Εξοχική Διπλοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής- Α ΒΡΑΒΕΙΟ 2004


Χρονολογία Μελέτης: 2001

Χρονολογία Κατασκευής: 2002 – 2003

Αρχιτέκτονες: ΜΟΒ αρχιτέκτονες, Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη

Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Μαρία Παγώνα

Στατική Μελέτη: Φορείς Οπλισμένου Σκυροδέματος: Π. Μαλαδράκης

Μεταλλικοί Φορείς: A . Κουζέλης

Η/Μ Μελέτη: EMG Π. Γουρδουπάρης – Δ. Μαρκόζης & Συνεργάτες

Υπεύθυνος Εργοταξίου: Μ. Καραπιπέρης

Φωτογραφίες: Ν. Δανιηλίδης

Περιγραφή  ( Concept )

Η εξοχική διπλοκατοικία βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη, μία παραθαλάσσια ημιαστική περιοχή, που έχει κυρίως δομηθεί χωρίς πολεοδομικό σχέδιο. Βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν αφενός μεν να δημιουργηθούν ευχάριστες εσωτερικές οπτικές ώστε να αποφευχθεί η άμεση επαφή με το κτισμένο περιβάλλον στο ισόγειο, αφετέρου δε να εξασφαλιστούν οι οπτικές φυγές προς τη θάλασσα και το φυσικό τοπίο στον πρώτο όροφο.
 

Η κατοικία σχεδιάστηκε στη λογική των συνεχών εναλλαγών μεταξύ κλειστών στεγασμένων και υπαιθρίων χώρων που δημιουργούν τόπους διαβίωσης με διαφορετικούς βαθμούς ιδιωτικότητας. Ενώ το ισόγειο σε συνδυασμό με τις φυτεύσεις είναι περίκλειστο, ο όροφος «ανοίγει» προς τη θάλασσα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι περιορισμένοι και σχηματίζουν δύο όγκους που συνδέονται με κλειστό διάδρομο στον Α' όροφο.
Η επιλογή των υλικών κατασκευής έγινε με γνώμονα την απαίτηση για ελάχιστη συντήρηση. Οι κτιριακοί όγκοι κατασκευάστηκαν από εμφανές σκυρόδεμα, τα δάπεδα είναι ξύλινα, ενώ άλλα στοιχεία όπως κλιμακοστάσιο, βεράντες κ.λ.π. είναι σιδηρές κατασκευές γαλβανιζέ.



 

Πηγή: http://www.heliarch.gr
Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital