ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΜΟΒ αρχιτέκτονες : Τέσσερις Κατοικίες στο Πόρτο-Ράφτη

29 Σεπτέμβριος, 2008

ΜΟΒ αρχιτέκτονες : Τέσσερις Κατοικίες στο Πόρτο-Ράφτη

Το συγκρότημα βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη και περιλαμβάνει τέσσερις αυτοτελείς, όμοιες κατοικίες που τοποθετούνται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο σε περικεντρική διάταξη γύρω από την πισίνα.

English version

Έργο : Τέσσερις Κατοικίες στο Πόρτο-Ράφτη
Αρχιτεκτονική Μελέτη : ΜΟΒ αρχιτέκτονες   Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη
Συνεργάτης Αρχιτέκτων : Ζωή Καλλιάνου
Στατική Μελέτη : Π. Μαλανδράκης
Η/Μ Μελέτη : EMG  Π. Γουρδουπάρης – Δ. Μαρκόζης
Εμβαδόν Οικοπέδου : 1.070 m2
Δομούμενο Εμβαδόν : 800 m2
Χρόνος Μελέτης: 2004
Φωτογραφίες : Ν. Δανιηλίδης

Το διαμπερές οικόπεδο επιτρέπει στις κατοικίες να έχουν ξεχωριστές εισόδους,  ανά δύο σε κάθε δρόμο. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η αυτονομία της κάθε κατοικίας, με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο (βεράντες, κήπο). Εντούτοις, έχει γίνει προσπάθεια το συγκρότημα να αποτελεί μια ενότητα. Η κατασκευή της πισίνας στο κέντρο του οικοπέδου ορίζει και τον κοινόχρηστο χώρο και παρέχει την δυνατότητα επικοινωνίας των ιδιοκτητών των κατοικιών. Η πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο είναι δυνατή και από τη μία οδό όπου και έχει προβλεφθεί δευτερεύουσα είσοδος στο συγκρότημα.

Η κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα: στο ισόγειο βρίσκεται το καθιστικό και η κουζίνα σε μια «open – space» χωροθέτηση για την αμφίπλευρη θέα τόσο στο δρόμο όσο και στην πισίνα. Επίσης τοποθετείται ένα μικρό wc και το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο . Σε αυτό βρίσκονται τα 2 υπνοδωμάτια, με ιματιοθήκη και μπάνιο.  Στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται το master-bedroom και ένα WC.

 

Η μορφολογική προσέγγιση έγινε με στόχο τη διατήρηση των λιτών γραμμών και των γεωμετρικών όγκων. Έτσι διαμορφώνονται δύο κτιριακοί όγκοι, ένας ψηλός και ένας δεύτερος πιο χαμηλός που χαρακτηρίζεται από το πλαϊνό τοιχείο-πέτασμα. Στόχος του η παρεμπόδιση του ανέμου και η οπτική «υποστήριξη» του εξώστη που αποτελεί συνέχεια του δώματος. Ο διαχωρισμός αυτός τονίζεται επιπλέον με τη λωρίδα από οριζόντια ξύλα μεταξύ των δύο όγκων, η οποία στη μία από τις δύο πλευρές ορίζει και την είσοδο κάθε κατοικίας. 

 

 

Οι πέργκολες είναι κατασκευασμένες από σύνθετη ξυλεία διατομής 240Χ100 χιλ. Ένα τμήμα της, σε επαφή με τους κτιριακούς όγκους, καλύπτεται από πέτσωμα ξυλείας διατομής 140Χ20 με διάκενο 10 χιλ. τόσο οριζόντια όσο και στις πλαϊνές πλευρές, έτσι ώστε να προστατεύονται τα υαλοστάσια του κτιρίου, να δημιουργείται σκιασμός και επιπλέον να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των χρηστών.

 

*Το συγκεκριμένο έργο συμμετέχει στο World Architecture Festival (WAF). Λεπτομέρειες δείτε ΕΔΩ

*Η συγκεκριμένη παρουσίαση ,εντάσσεται στην πρόταση – πρόσκληση του greekarchitects.gr , για την ανάδειξη σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου.
Λεπτομέρειες για την αποστολή προτάσεων δείτε ΕΔΩ.

Παλαιότερο αφιέρωμα στους ΜΟΒ αρχιτέκτονες (& συνέντευξη) >>

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital