ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Νέο τουριστικό θέρετρο στις Μπαχάμες

21 Απρίλιος, 2014

Νέο τουριστικό θέρετρο στις Μπαχάμες

Πρόκειται για ένα κτήριο κατοικιών επιφάνειας 16.000μ² το οποίο διαθέτει ιδιωτική πισίνα σε κάθε μπαλκόνι με θέα προς τη μαρίνα.

English version

Η παραλία Albany που βρίσκεται στη νότια ακτή του New Providence Island, μοιάζει με σύγχρονο παράδεισο ενώ η ευρύτερη περιοχή αποτελεί γνωστό θέρετρο για γκολφ. Η «Κυψέλη» θα είναι το υψηλότερο κτήριο της Albany, καθιστώντας το τοπόσημο για το θέρετρο και φάρο από τον ωκεανό.

 

 

Η πρόσοψη έχει ένα εξαγωνικό μοτίβο που πλαισιώνει με μοναδικό τρόπο τη φυσική ομορφιά του νησιού. Τα μπαλκόνια έχουν το απαιτούμενο βάθος, όχι μόνο για να προσφέρουν εξωτερικούς χώρους, αλλά επίσης για να ενσωματώνουν κουζίνες το καλοκαίρι και μια βυθισμένη πισίνα στο μπαλκόνι της κάθε μονάδας. Οι πισίνες αυτές έχουν μια διαφανή πλευρά προς την πλατεία, εξαλείφοντας το οπτικό φράγμα μεταξύ πισίνας και περιβάλλοντος. Οι λουόμενοι μπορούν να βυθίζονται πλήρως έχοντας θέα προς τη μαρίνα και τον ορίζοντα του ωκεανού.

Bjarke Ingels: «Ο σχεδιασμός μας καθοδηγείται από μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση των άφθονων φυσικών προτερημάτων της Albany στις Μπαχάμες: το τοπίο, τη θάλασσα και τον ήλιο. Η πρόσοψη που αρθρώνεται σε κυψελοειδή μορφή, υποστηρίζει λειτουργικά τις πισίνες κάνοντάς τις να βυθίζονται στο πάτωμα της βεράντας. Επίσης προσφέρει εκπληκτικές οπτικές φυγές ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την ιδιωτική ζωή της κάθε κατοικίας. Αντλώντας έμπνευση από την παραθαλάσσια τοποθεσία του, ο εξαγωνικός σχεδιασμός θυμίζει τις φυσικές γεωμετρίες που συναντά κανείς σε ορισμένους κοραλλιογενείς σχηματισμούς ή στις κηρήθρες».

 

Στο επίπεδο του ισογείου, το μοτίβο της πρόσοψης 'λιώνει' πάνω στο πεζοδρόμιο, δημιουργώντας μια διακριτική τοπογραφία στην πλατεία. Προς τις άκρες, διάφορα εξάγωνα μετατρέπονται σε πράσινα αναχώματα με φυτά, φοίνικες και ενσωματωμένα καθίσματα. Το κέντρο της πλατείας σχηματίζεται από μια ρηχή λιμνούλα η οποία τροφοδοτείται από συντριβάνια που είναι διάσπαρτα στο χώρο της πλατείας, και από ένα δίκτυο μικρών ρυακιών ανάμεσα στις εξαγωνικές επιστρώσεις.

Οι κατοικίες μέσα στο κτήριο προσφέρουν ποικιλία στην τυπολογία των κατόψεων ακολουθώντας το διαφορετικό τρόπο ζωής των κατοίκων. Ο χώρος υποδοχής του οικιστικού συγκροτήματος και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα ενεργοποιήσουν και τη δημόσια πλατεία. Ένας χώρος στάθμευσης για καροτσάκια του γκολφ και μονάδες αποθήκευσης είναι προσανατολισμένα προς το πάρκινγκ στα βόρεια, σε εγγύτητα με το γήπεδο γκολφ για το πρωτάθλημα της Albany.

Το κτήριο- κηρήθρα ("Honeycomb") φιλοδοξεί να γίνει το κόσμημα του σχεδίου της Albany για ένα ζωντανό περιβάλλον εργασίας και παιχνιδιού που όμοιό του δεν υπάρχει στις Μπαχάμες.

 


(Αριστερά) Οριοθέτηση του οικοπέδου στο χώρο της μαρίνας. Υπάρχει άμεση σύνδεση με την πλατεία, έναν από τους μεγαλύτερους και ζωτικότερους δημόσιους χώρους της Albany, που συσχετίζεται άμεσα με την αστική ζωή.
(Δεξιά) Ο κτηριακός όγκος περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους και μεγέθη διαμερισμάτων (από δύο δωμάτια έως και ρετιρέ) τα οποία χωροθετούνται καθ'ύψος.


(Αριστερά) Τα μπαλκόνια προστίθενται ως αντιστάθμισμα στη νότια πλευρά του κτηρίου παρέχοντας οπτικές φυγές, αλλά και σκίαση. Η διάταξη των διαχωριστικών τοίχων παραπέμπει σε μωσαϊκό και προσδίδει δυναμισμό στην όψη. (Δεξιά) Κάθε μονάδα κατοικίας έχει την προσωπική της πισίνα η οποία ενσωματώνεται στην πλάκα του μπαλκονιού. Προκειμένου να φιλοξενήσει τον όγκο της πισίνας, η πλάκα του εξώστη διπλώνει κάτω στο βαθύτερο σημείο της πισίνας. Αυτή η πτύχωση συμπίπτει κάθε φορά με το διαχωριστικό τοίχο του κάτω ορόφου, ο οποίος λειτουργεί ως δοκός προκειμένου να υποβαστάξει το πρόσθετο βάρος του νερού. Η επανάληψη αυτής της επιλογής δημιουργεί τη διάταξη κηρήθρας στην όψη.


(Αριστερά) Για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη στενή σχέση ανάμεσα στο κτήριο και την πλατεία, η εξαγωνική διάταξη της όψης γυρίζει οριζόντια και γίνεται το πεζοδρόμιο του χώρου της πλατείας. Το πλάτος της ταυτίζεται με τη διάσταση του κτηρίου, αφήνοντας γενναιόδωρο χώρο για τον πεζό περιμετρικά σε όλες τις πλευρές. Κάθε εξάγωνο έχει μια ελαφριά κλίση από το κέντρο προς τις ακμές. Έτσι δημιουργείται μια διακριτική τοπογραφία και καθίσταται δυνατή η αποστράγγιση. (Δεξιά) Όταν δεν απαιτείται χρήση του χώρου για εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, προτείνεται ενεργοποίηση της πλατείας μέσα από το στοιχείο του νερού. Όλα τα εξάγωνα έχουν μια ελαφριά κλίση δημιουργώντας μια διακριτική τοπογραφία που όμως δεν εμποδίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης της πλατείας. Κάποια από τα εξάγωνα έχουν ενσωματωμένα συντριβάνια στην κορυφή, από τα οποία ξεπηδά το νερό. Αυτό συλλέγεται στα μικροσκοπικά ρυάκια στις περιοχές ανάμεσα στα εξάγωνα και στη συνέχεια διοχετεύεται προς τη ρηχή λίμνη στο κέντρο της πλατείας.

 

Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονικό γραφείο: BIG
Συνεργάτες:  HKS architects (τοπικός αρχιτέκτονας), Michael Diggiss Architects (εκτελεστής αρχιτέκτονας)
Συνέταιροι επικεφαλής: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
Υπεύθυνος έργου: Sören Grünert
Ομάδα: Benzi Rodman, David Spittler, Jenny Shen, Karen Shiue, Lujac Desautel, Romea Muryn, Brian Foster
Πελάτης: Tavistock Group / New Valley LLC

Επιμέλεια - μετάφραση: Μαρία-Ελένη Βογιατζή

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO