ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

06 Οκτώβριος, 2014

h3_house

Μονοκατοικία στην Αθήνα.

English version

 

Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1000μ2 βρίσκεται εντός οικόπεδου επιφάνειας 7000μ2. Η κατοικία σχεδιάστηκε  ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα yachts. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία η οποία φαινομενικά περιβάλλεται από το νερό. Αυτό έχει επιτευχτεί με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισόγειου. Ως συνεχεία της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης.  Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακόλουθεί την λογική του folding δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλουν - αγκαλιάζουν τις  χρήσης της κατοικίας,  τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο που φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ "μαλακά" στο έδαφος , ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτήν την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται από το νερό.

Η σχέση με το νερό που βρίσκεται στις τεχνητές λίμνες που περιβάλλουν την κατοικία, δημιουργούν μια αίσθηση δροσισμού. Το νερό για της λίμνες και για την πισίνα προέρχεται από γεώτρηση, ενώ το νερό που απαιτείται για την άρδευση προέρχεται από μια δεξαμενή στην οποία ταμιεύονται όμβρια ύδατα που συλλέγονται μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης και συλλογής. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της κατοικίας επιτρέπει στον ήλιο να ζεσταίνει τους χώρους τους χειμερινούς μήνες και τον αποτρέπει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα εκτονώνει τον θερμό αέρα προς τα έξω. Η  χρήση γεωθερμικής ενέργειας  εξασφαλίζει  εξοικονόμηση ενέργειας ψύξης και θέρμανσης μέσω τον συστημάτων fan coil, ενώ τα δώματα είναι στρωμένα με σπιράλ που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην πίσω μεριά του οικοπέδου, θερμαίνουν το νερό της πισίνας.  Τέλος στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν φωτοβολταικά πάνελ για παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην  κατοικία χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά, ενώ στο εσωτερικό της σχεδιάστηκαν όλα τα έπιπλα σύμφωνα με της ανάγκες του ιδιοκτήτη. Ο σχεδιασμός είχε στόχο να δημιουργήσει ένα πολυτελές και εργονομικό περιβάλον με καθαρές γραμμές και μινιμαλιστική αισθητική. Στον περιβάλλοντα χώρο το γλυπτό του Γιάννη Ασπρά δημιουργεί μια διάθεση αφαιρετική.

Η αρχιτεκτονική, τα υλικά κατασκευής και οι τεχνολογίες εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας συνάδουν στη κατασκευή μιας ιδιαίτερα δυναμικής και σύγχρονης κατοικίας και παράλληλα φιλικής προς το περιβάλον.

 

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Παύλος Χατζηαγγελίδης / 314 architecture studio
Σύμβουλος μηχανικός: Φωτεινή Καραγιάννη
Κατασκευή: Μohamed Ahmed
Έτος κατασκευής: 2012

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital