ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

STONE CREEK CAMP (Master house)

02 Φεβρουάριος, 2017

STONE CREEK CAMP (Master house)

Οι Wise Architects σχεδίασαν ένα συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων στο Bigfork της βορειοδυτικής Montana.

English version


CreekCamp.2011.09.01.jpg CreekCamp.2011.09.02.jpg

 

Οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους λαχταρούν να βρίσκονται σε ένα μέρος απομονωμένο, κοντά στη φύση ώστε να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την επιθυμία οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα μοναδικό μέρος όπου ο επισκέπτης-κάτοικος θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη φύση και ταυτόχρονα προστατευμένος.

Το κάθε ένα από τα κτίρια έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά σε γενικές γραμμές όλα διαθέτουν λιθοδομή με χρήση του τοπικού γρανίτη και φυτεμένα δώματα, στοιχεία που προσδίδουν ταυτόχρονα μια εξευγενισμένη οικειότητα και προσαρμοστικότητα στο φυσικό περιβάλλον τους. Το αποτέλεσμα είανι παράδοξο: παρά το μέγεθός τους οι κατασκευές αυτές φαίνονται να αναδύονται από την πέτρα, το ξύλο και το γρασίδι που τις περιβάλλει.

Η κύρια κατοικία είναι στρατηγικά τοποθετημένη στο χώρο, δίπλα σε ένα μονοπάτι που ξεκινά από την είσοδο του οικοπέδου και διατρέχει τον κεκλιμένο λόφο, γεγονός που επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν το μέρος σταδιακά. Το κτίριο προσφέρει ζεστούς χώρους, μερικοί θυμίζουν σπηλιές, καθώς και μεγάλες ηλιόλουστες βεράντες, ανοιχτές προς τη θέα του δάσους και της λίμνης. Τα μικρά παράθυρα και οι μεγάλου πάχους τοίχοι που βρίσκονται προς την πλαγιά έρχονται σε αντίθεση με τα μεγάλα ανοίγματα και τους πιο λεπτούς τοίχους που βρίσκονται προς τη λίμνη. Ο κάτοικος μπορεί να επιλέξει να βρίσκεται είτε σε εξωτερικό χώρο ενώ βρίσκεται εσωτερικά με τη χρήση πτυσσόμενων τοίχων είτε να κινείται σε εξωτερικούς πιο ‘'πολιτισμένους'' χώρους. Αντίστοιχα, στο κάθε υπνοδωμάτιο βρίσκονται κινούμενα παραπετάσματα που προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς τη φύση, κι έτσι υπάρχει η δυνατότητα ύπνου στην ύπαιθρο με την ασφάλεια του κτιρίου.

Η κατοικία αυτή αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα ανθρώπινου δημιουργήματος με χρήση τοπικών υλικών και υλικών του περιβάλλοντος της κατασκευής σε σημείο που να εναρμονίζεται και να γίνεται ένα με τη φύση. Μένοντας εκεί ο άνθρωπος αισθάνεται ότι θα μπορούσε να βρίσκεται για πάντα εκεί, όπως ακριβώς και η λίμνη.

 

CreekCamp.2011.09.03.jpg CreekCamp.2011.09.04.jpg CreekCamp.2011.09.05.jpg
CreekCamp.2011.09.06.jpg CreekCamp.2011.09.07.jpg
CreekCamp.2011.09.08.jpg CreekCamp.2011.09.09.jpg
CreekCamp.2011.09.10.jpg CreekCamp.2011.09.11.jpg CreekCamp.2011.09.12.jpg

 

Αρχιτεκτονική μελέτη : Arthur Andersson, Chris Wise, Christopher Sanders, Becky Joey
Κατασκευή : Bigfork Builders, Martel Construction
Τοποθεσία Bigfork, Montana

Κατασκευή : 2008
Έκταση 3,520 SF

Φωτογράφος Art Gray
Υλικά Quantum Windows, Cordwood Wall: dougkas fir + larch, Waterworks sink, blackened steel.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital