ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Σημείο-Γραμμή-Επίπεδο. Αντιστικτικές συσχετίσεις

13 Μάρτιος, 2015

Σημείο-Γραμμή-Επίπεδο. Αντιστικτικές συσχετίσεις

Βιομηχανικό κτίριο στην Κηφισιά Αττικής.

English version

 

Κεντρική ιδέα αποτέλεσε η διαμόρφωση του ισχυρού περιγράμματος της σύνθεσης που περιβάλλει και εσωκλείει τις πολύπλοκες λειτουργίες της βιομηχανίας, ορίζοντας συμβολικά την ταυτότητα του κτιρίου. Η σαφής, καθαρή γραμμή του περιβλήματος συσχετίζεται αντιστικτικά με τα επιμέρους κινητικά συνθετικά στοιχεία  τονίζοντας με ένταση τα βασικά δομικά μέλη της αρχιτεκτονικής σύνταξης.

Tα βασικά δομικά στοιχεία (Υποστύλωμα- Δοκός- Τοιχίο ή Σημείο-Γραμμή- Επίπεδο) αρθρώνονται μεταξύ τους διαμορφώνοντας ένα σύστημα χωρικής και αισθητικής σύνθεσης. Έτσι, το αρχιτεκτονικό lego της πρότασης είναι : Η οριζόντια πλάκα χωρίς δοκάρια, από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, το κατακόρυφο τοίχωμα, και ο ελεύθερος στύλος.

Μέσα στο καθαρό όριο της σύνθεσης, περιλαμβάνονται διαφορετικές αντιστικτικές σχέσεις, ενώ τονίζονται τα σημεία άρθρωσης, (δηλαδή τα σημεία «στροφής», οι γωνίες της σύνθεσης) ως σύνδεσμοι των επιμέρους στοιχείων του αρχιτεκτονικού συντακτικού:

-Σχέση κλειστού και ανοιχτού χώρου, που εκφράζεται με τον τονισμό των καθαρών, δυνατών επιφανειών- τοιχίων, σε σχέση με τα μεγάλα ανοίγματα που προβάλλουν το φέροντα οργανισμό (υποστύλωμα-δοκός) και διαμορφώνουν τον υπαίθριο και ημιυπαίθριο χώρο με σχέσεις διαφάνειας και θέας.
-Σχέση πλήρους και κενού, επιφανειακών, γραμμικών και σημειακών στοιχείων.
-Σχέση στατικών και κινητικών συνθετικών στοιχείων.

Επιπλέον, το κτίριο χωρίζεται σε βάση, κορμό και στέψη, καθώς διαχωρίζονται έτσι και οι βασικές λειτουργικές του ενότητες:

Στο ισόγειο η γραμμή παραγωγής, στους ενδιάμεσους ορόφους υποστηρικτικές λειτουργίες και βοηθητική γραμμή παραγωγής, στον τελευταίο όροφο γραφειακοί και διοικητικοί χώροι.

Κύριο υλικό κατασκευής του φέροντα οργανισμού, αλλά και πολλών στοιχείων του εξωτερικού ορίου του κτιρίου είναι το ανεπίχρηστο, άβαφο σκυρόδεμα, το οποίο αποτελεί όχι μόνο το βασικό δομικό- κατασκευαστικό στοιχείο αλλά και βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της αισθητικής της μορφής. Ενυπάρχει απο την πρώτη στιγμή της ιδέας ως στοιχείο της, και αντίστοιχα καθορίζει την ιδέα και αυτό.

 

 

Αρχιτέκτων: Σοφία Τσιράκη

Αρχιτεκτονικό γραφείο Αναστασίου Μπίρη και συνεργάτες
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Α. Συριόπουλος, Λ. Δήμα, Θ. Βελεγράκη, Ε. Αηδόνη, Σ. Ζουρνατζίδου, Γ. Αναγνωστάκης, Χ. Κουμάντου, Στ. Κουμούτσος, Μ. Χαμπάλογλου
Μελέτη: 2010, Κατασκευή: 2015

Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης, Σοφία Τσιράκη
Στατικά: Γεώργιος Λάμπρου
Κατασκευή:  Άκτωρ
Η/Μ: Παντελής Βαλιάνος (ΤΕΤΡΑΣ ΕΠΕ)

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital