ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

14 Ιούλιος, 2009

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ιδέα ότι ο κόσμος είναι τόσο μικρός επιβεβαιώνεται από την χρήση της τεχνολογίας στις επικοινωνίες αλλά και από την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και της οικονομίας.

Του Ζήση Κοτιώνη

Η χρήση των προγραμμάτων του Google Earth και πιο πρόσφατα του Live Maps επιτρέπει την επόπτευση και την πλοήγηση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το πρώτο πράγμα που αναζητούν οι χρήστες είναι το σπίτι τους και κατόπιν σιγά σιγά επεκτείνουν την πλοήγηση σε διάφορα τοπία ή πόλεις της γης. Το υλικό είναι τόσο εκτεταμένο ώστε σίγουρα αυτός ο νέος πλανητικός τουρισμός μέσα από το δωμάτιο του κάθε χρήστη δεν εξαντλείται καθόλου εύκολα. Η ιδέα της επόπτευσης του κόσμου και της εστίασης σε κάθε σημείο χωριστά είναι τόσο παλιά, όσο η ιδέα ότι ένα θεϊκό μάτι βρίσκεται κάπου ψηλά και βλέπει τα πάντα χωρίς εμπόδιο. Η ίδια μεταφυσική πλάνη διακατέχει τον χρήστη του Google Earth  ενώ το  Live Maps του δίνει ακόμα τη δυνατότητα να βλέπει την τρισδιάστατη όψη των κτηρίων και των πόλεων. Η ιδέα ότι ο κόσμος είναι τόσο μικρός  επιβεβαιώνεται από την χρήση της τεχνολογίας στις επικοινωνίες αλλά και από την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και της οικονομίας. Η γήινη σφαίρα δεν είναι πια ένα άθροισμα διαφορετικών τόπων αλλά ένα δυναμικό πεδίο πλοήγησης και στόχευσης εδώ ή εκεί, σε ένα αναπαραστατικό πεδίο εικονικής πληροφορίας.Αν σερφάροντας στον παγκόσμιο χάρτη πλησιάσει ο πλανητικός τουρίστας τον Περσικό Κόλπο και διατρέξει τις ακτές του, σίγουρα θα συναντήσει τα νέα τεχνητά νησιά στην παραλία του Ντουμπάι. Εκτός από τα φοινικόσχημα νησιά θα συναντήσει ένα άθροισμα τριακοσίων νησίδων που είναι υπό κατασκευήν και συγκροτούν την εικόνα του παγκόσμιου χάρτη με τις έξι ηπείρους. Πρόκειται για ένα σύνολο «παραδείσιων» συμπλεγμάτων ιδιωτικών κατοικιών που αγοράζονται ήδη από «επώνυμους» κάτοικους όλου του κόσμου.

Ο φλοιός της γης επανασχηματίζεται . Το πετρέλαιο που συνεχίζει ακόμα να αντλείται από τα έγκατά της μετασχηματίζεται σε εκτοξευόμενη έρημο: ειδικά εξοπλισμένα πλοία εκτοξεύουν τη γη της ερήμου και την μετατρέπουν σε νέους κόσμους νησιών. Οι πλανητικοί τουρίστες βεβαίως χωρίζονται σε τουρίστες δυο κατηγοριών: Σε εκείνους που σερφάρουν στον πλανήτη μέσα από το δωμάτιό τους και σε εκείνους που αγοράζουν και κατοικούν τις νέες ηπείρους του  World Island. Σε κάθε περίπτωση κυριαρχεί η φαντασίωση των ανθρώπων ότι ο κόσμος είναι μια μπάλα, που με την απουσία μιας υπέρτατης δύναμης θεϊκής, ο καθένας είναι σε θέση να την περιστρέφει στα χέρια του όπως −για να χρησιμοποιήσω την έκφραση ενός μεταπτυχιακού φοιτητή της αρχιτεκτονικής− ένα γατάκι στριφογυρίζει παίζοντας αμέριμνο μια μπάλα από μαλλί.

 Ίσως η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει άμεση επίδραση στις συμπεριφορές ευημερίας να ενισχύσει περαιτέρω τον δυνητικό πλανητικό τουρισμό καθώς τα τεχνητά νησιά και οι άλλοι υπό κατασκευήν παράδεισοι μοιάζει, προς όφελος του οικουμενικού περιβάλλοντος, να μπαίνουν σε κρίση.

Δρ. Ζήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO