ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Μπλε Πολυκατοικία. Χάριν ανακαίνισης...

19 Απρίλιος, 2011

Μπλε Πολυκατοικία. Χάριν ανακαίνισης...

Μια από τις παλαιότερες διατηρητέες πολυκατοικίες της Αθήνας που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της μοντέρνας Ελληνικής αρχιτεκτονικής.


Μόλις πριν λίγες ημέρες, χάριν ανακαίνισης σε διαμέρισμα του 4ου ορόφου, αντικαταστάθηκαν τα αυθεντικά ξύλινα κουφώματα (παράθυρα και παντζούρια) με αλουμινένια. Η μορφή του συνόλου των νέων κουφωμάτων προσβάλει βάναυσα την αρχιτεκτονική γραμμή του κτιρίου και παραβιάζει τον κανονισμό που διέπει όλες ανεξαιρέτως τις πολυκατοικίες - διατηρητέες και μη - σε ότι αφορά την ομοιομορφία των ανοιγμάτων τους. Ως πότε θα έχουμε την πολυτέλεια να θεωρούμε ψιλά γράμματα μια είδηση σαν αυτή, που αφορά την κληρονομιά όλων μας;

Λίγα λόγια για την Μπλε Πολυκατοικία:
Κατασκευάστηκε την περίοδο 1932-1933 για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνόπουλου από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο (1902 - 1982) και βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Αραχώβης & Θεμιστοκλέους, επί της πλατείας Εξαρχείων. Οφείλει το όνομά της στο αρχικό της βαθύ μπλε χρώμα που επιμελήθηκε ο γνωστός ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο κτίρια, με διαφορετικές εισόδους, που επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο μέσω του δώματος.Στην ταράτσα, με θέα τον Λυκαβηττό και τον Λόφο του Στρέφη, ο Παναγιωτάκος σχεδίαζε να δημιουργήσει κοινόχρηστη πισίνα και εντευκτήριο (που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν), μια ιδέα απολύτως πρωτοποριακή για την Αθήνα του 1933.

Ο Λε Κορμπιζιέ επισκεπτόμενος την Αθήνα είχε δει το κτίριο λίγο πριν αποπερατωθεί και είχε γράψει στην είσοδό του: «C' esttresbeau» («είναι πολύ ωραίο»).

Κατά καιρούς στο κτίριο διέμειναν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και της πολιτικής. Σήμερα το κτίριο κατοικείται σχεδόν στο σύνολό του αλλά χρειάζεται μια δραστική και συνολική ανακαίνιση ώστε να αναδειχθεί η καλλιτεχνική και ιστορική του αξία, καθώς και για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωσή του.

 

mplepolikatikia.2011.04.01.jpg mplepolikatikia.2011.04.02.jpg

 

του Δημήτρη Πολυχρονιάδη
Αρχιτέκτων Μηχ/κός, Σκηνογράφος


Σχετική αρθρογραφία:
Από τα Εξάρχεια στο αντάρτικο, άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα"
Το χρώμα έχει τη δική του ιστορία, άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία"
Μπλε Πολυκατοικία, ένα κτίριο-θρύλος, άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή"

Στείλτε μας την δική σας "Ελληνική ιστορία" στο info@greekarchitects.gr  (με την ένδειξη "Ελληνικές Ιστορίες")

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2018. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO