ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Υπόθεση Λουμπαρδιάρη Φιλοπάππου

15 Ιανουάριος, 2011

Υπόθεση Λουμπαρδιάρη Φιλοπάππου

Με αφορμή τη δράση της ομάδας Φιλοπάππου για το καφενείο στου Λουμπαρδιάρη, έργο του Δ. Πικιώνη. (& μια προσωπική μαρτυρία)

Του Βασίλη Μιστριώτη


Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί το αναπαυτήριο (καφενείο) στου Λουμπαρδιάρη, μέρος του «έργου ζωής» του Δημήτρη Πικιώνη που πραγματοποίησε στους πρόποδες της Ακρόπολης. Το γενικό έργο του Δημήτρη Πικιώνη εκτίθεται αυτή την περίοδο στην Αθήνα. (έως 13/03/2011)

Το καφενείο που σχεδίασε το 1954 και θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ώς προστατευόμενο μνημείο από την UΝΕSCΟ, τα τελευταία χρόνια ερημώνει και καταστρέφεται, είτε γιατί κάποιο υπουργείο (ή φορέας) αδιαφορεί, είτε γιατί κάποιος «κοντινός γείτονας» διευκολύνει - ίσως κάποιους και πώς άραγε.. - την υπάρχουσα κατάσταση.

 


πηγή: http://filopappou.wordpress.com/

 

Αν και αρχικός του σχεδιασμός έχει υποστεί αλλοιώσεις σε σχέση με τη λιτή αρχική μελέτη του Πικιώνη, (κυρίως με αυθαίρετες προσθήκες) το βασικότερο πρόβλημα σήμερα αποτελεί η φθορά που υφίσταται από την εγκατάλειψη.

Η Στέλλα Μαρκαντωνάτου, χημικός μηχανικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοπάππου δήλωσε σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα: «Από το 2005, όταν το καφενείο έκλεισε οριστικά, έχουμε ζητήσει με αναρίθμητα διαβήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τη συντήρηση του μνημείου, αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο. Τα ξύλινα δοκάρια έχουν φουσκώσει από την υγρασία και κινδυνεύουν από το σαράκι, τα πέτρινα τμήματα έχουν φθαρεί, ενώ οι προσκεκλημένοι των βαπτίσεων και των γάμων που τελούνται στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη χρησιμοποιούν το καφενείο ως... αφοδευτήριο, με αποτέλεσμα να αναδίδεται μια αφόρητη δυσοσμία»

Μια εξωφρενική μαρτυρία - Τρίτη 18 Ιανουαρίου.
Το τηλεοπτικό συνεργείο του περιοδικού μας, στο πλαίσιο της σειράς των εκπομπών «οικολογείν» με το Γιάννη Σχίζα που προβάλλεται στο GRATV, ανηφόρισε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου προς τον λόφο του Φιλοπάππου για να πραγματοποιήσει την βιντεοσκόπηση ενός νέου επεισοδίου της σειράς. Έκπληκτοι, στον πεζόδρομο του Λουμπαρδιάρη μια νεαρή κυρία (φύλακας) με ένα τσιγάρο στο χέρι μας σταματά λέγοντάς μας ότι απαγορεύεται η επαγγελματική βιντεοσκόπηση και κάθε είδους εικονοληψία με τρίποδα!! (βάση στήριξης κάμερας). Στην αρχή μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αστειεύεται ... όμως σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το εννοεί.

«Θα πρέπει να πάρετε άδεια από την αρμόδια αρχή ..λίγο πιο κάτω είναι τα γραφεία ... και το τσιγάρο ολοένα και «έσταζε»... Με ύφος αυστηρό συνέχισε «υπάρχει διάταγμα για τους αρχαιολογικούς χώρους» αφήνοντάς μας να εννοηθεί  ότι ίσως απαιτείται και κάποιο βίντεοπαράβολο...

Την ώρα λοιπόν που το έργο του Δημήτρη Πικιώνη σιγολιώνει από τις ζάντες των πολυτελών τζιπ που εκτελούν τα «γαμο-βαφτίσια» τους στο εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη και το καφενείο έχει καταντήσει κάδος απορριμμάτων, κάποιο υπουργείο - προφανώς το Πολιτισμού - αντί να επιδοτεί κάθε είδους προβολή των ελληνικών μνημείων, απαιτεί άδεια!!

 


πηγή: http://filopappou.wordpress.com/

 

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, στις 12.00, η ομάδα Φιλοπάππου προσκαλεί τους Αθηναίους με σακούλες, γάντια, αλλά και φαγητό, να καθαρίσουν το καφενείο στου Λουμπαρδιάρη αλλά κυρίως για να υπενθυμίσουν - συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή.

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2020. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital