ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

King's Cross new Facade

28 Ιούλιος, 2011

King's Cross new Facade

Η πρόσοψη του σιδηροδρομικού σταθμού «King's Cross Station» αλλάζει.

Του Κώστα Πολυχρονιάδη


Η πρόσοψη του σιδηροδρομικού σταθμού «King's Cross Station», που διαδραματίζει κομβικό σημείο για την καθημερινή ζωή του Λονδίνου, αλλάζει. Πρόκειται να γίνουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής της στα πλαίσια ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του σταθμού.

Σήμερα η επιβλητική Βικτοριανή πρόσοψη χάνεται πίσω από έναν προθάλαμο με αναφορές στη δεκαετία του '70 και την τότε Λονδρέζικη κουλτούρα. Ο προθάλαμος αυτός θα αφαιρεθεί και έτσι θα αποκαλυφθεί σε όλο της το εύρος, για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 150 χρόνια, η Βικτοριανή πρόσοψη του σταθμού. Η πρόσοψη θα επαναπροσδιοριστεί ως η κύρια είσοδος του σταθμού και θα κατασκευαστεί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη ένα νέο γυάλινο στέγαστρο. Από την κύρια είσοδο οι επιβάτες θα έχουν πρόσβαση στις 13 πλατφόρμες του σταθμού μέσω υπερυψωμένης πεζογέφυρας.

 

polixroniadis.2011.08.02.jpg

 

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013 και μετά την ολοκλήρωσή τους θα έχει δημιουργηθεί ένας ανοιχτός χώρος έκτασης 7.000μ², μεγαλύτερος από τη Leicester Square. Η εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου έχει δαπανήσει περίπου 500 εκατομμύρια αγγλικές λίρες για τις κατά καιρούς βελτιώσεις στο σταθμού με γνώμονα την ευκολότερη και ταχύτερη χρήση του από τα 30 εκατομμύρια επιβατών που τον χρησιμοποιούν το χρόνο.

Οι αρχιτέκτονες Alan Stanton και Paul Williams στη μελέτη τους έχουν προτείνει την επίστρωση της πλατείας με γρανίτη θέλοντας να αναπαραστήσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και να σηματοδοτήσουν τις οδεύσεις από και προς το κτίριο.

 

polixroniadis.2011.08.01.jpg

 

Βασισμένο σε άρθρο των Ross Lydall και Martin Bentham της London Evening Standard

του Κώστα Πολυχρονιάδη

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital