ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

> 2009

ICO. Εναπόθεση αρχιτεκτονικών κατασκευών φιλοξενίας στο τοπίο

04 Νοέμβριος, 2011

ICO. Εναπόθεση αρχιτεκτονικών κατασκευών φιλοξενίας στο τοπίο

Σκοπός της διπλωματικής εργασίας, είναι η εναπόθεση-«δωροθέτηση» κατασκευών φιλοξενίας ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να «ξαναανακαλυφτεί» το τοπίο, από προοπτικές ανθρώπινων κατασκευών ή τοπικών θέσεων που έχουν παρακμάσει ή παραβλεφθεί οι χρήσεις τους.

Διπλωματική Εργασία Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
Σεπτέμβριος 2005

Επιμέλεια: Νικόλαος  Πλατσάς
Επιβλέπων καθηγητής: Ζήσης Κοτιώνης


 

Οι συγκεκριμένες τοποθεσίες  καθορίζονται ως «τοπιακά σκουπίδια». Ο ρόλος της κάθε κατασκευής είναι να καταδείξει τις υποβόσκουσες αρετές του κάθε τόπου. Το παραπάνω πετυχαίνεται αναστρέφοντας την σχέση εκθέτη-εκθέματος και πλέον το έκθεμα παρουσιάζει τον εκθέτη , δηλαδή το τοπίο αναδεικνύει τη  κατασκευή που αρθρώνει τις αρετές του.

Η εναπόθεση των κατασκευών δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα εφόσον «αφήνονται» να «πλεύσουν» ή να «χυθούν» στο τοπίο χωρίς να θεμελιώνονται. Η διάρκεια τους καθορίζεται από δευτερογενείς παράγοντες όπως καιρικά φαινόμενα ή ανθρώπινες παρεμβάσεις. 

Το υλικά που χρησιμοποιούνται είναι παλέτες και τσιμεντόλιθοι  που συλλέγονται από το «περιθώριο» μεταξύ του αστικού τοπίου και της υπαίθρου όπου στοιβάζονται μεγάλες ποσότητες πεταμένου οικοδομικού υλικού (μπάζων). Με τη σύνθεση τσιμεντόλιθων και παλετών επιχειρείται  ο σχεδιασμός ενός κατασκευαστικού συστήματος το οποίο θα συγκροτεί  χωρικά μοντέλα με κολώνες και χωρίσματα και το οποίο θα αποτελέσει  αρχέτυπο για την δημιουργία παραγώγων. Η επιλογή των υλικών έγινε με αφορμή την σχεδόν «αθέατη» υφή τους, εφόσον κατά κανόνα, είναι τα δύο πιο δημοφιλή οικοδομικά υλικά σε υπαίθριες κατασκευές στις οποίες δεν υπάρχει πρόθεση καλλωπισμού(γεωργικές αποθήκες, μαντριά, περιφράξεις κτλ).

Η παραπάνω κατασκευαστική μέθοδος θα ορίζεται με την ονομασία «ICO» ακολουθώντας το παράδειγμα των ιστορικών ξενοδοχείων με την εμπορική επωνυμία «ΞΕΝΙΑ», που αποτέλεσαν το πρώτο ελληνικό παράδειγμα κτηρίων «κυνηγών θεάσεων» και συνδύασαν άρρηκτα την ονομασία τους με την  εικόνα και τη χρήση τους. Η ονομασία «ICO» προκύπτει από το ιδεόγραμμα των  κατόψεων των τριών βασικών τύπων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διπλωματικές Εργασίες
Το greekarchitects.gr εγκαινιάζει μια νέα θεματική ενότητα, στην οποία θα παρουσιάζονται πτυχιακές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital