ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ελαστικοί χώροι

28 Απρίλιος, 2011

Ελαστικοί χώροι

Mορφογενετικό εργαστήριο στη Βηρυτό.

Του Αστέριου Αγκαθίδη


Αποπερατώθηκε πριν λίγες μέρες το μορφογενετικό εργαστήριο "ελαστικοί χώροι", στο αμερικανικό  πανεπιστήμιο του Λιβάνου (LAU), σε συνεργασία με τη Γερμανίδα designer Gabi Schillig. Σε πέντε μόνο μέρες οι 37 τεταρτοετείς φοιτητές κλήθηκαν να αναλύσουν έργα διαφόρων καλλιτεχνών ή σχεδιαστών όπως Elena Manferdini,  Ernesto Neto, Petra Blaisse και άλλων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με χρίση μαλακών υλικών και χωρικών κατασκευών. Στη συνέχεια κλήθηκαν να τα μεταφράσουν σε χωρικά "μη αντικείμενα", ικανά να διαδράσουν με το θεατή επισκέπτη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι εν λόγο καλλιτέχνες και στο πως αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην αρχιτεκτονική συνθετική διαδικασία. Μεθοδολογία που συχνά παραμερίζεται στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση, ιδιαίτερα με τη χρίση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιούνται στο χώρο της ύφανσης και της μόδας, ικανά να επιτρέψουν τη δημιουργία μεταβαλλόμενων χωρικών ποιοτήτων. Η συνεχής τροποποίηση τους προέρχεται από τη διάδρασή τους με το ανθρώπινο σώμα, προσδίδοντας στο χρήστη και δημιουργό τους την ένα προς ένα εμπειρία ευέλικτων χωρικών σκευασμάτων.

Οι εν λόγο φυσικές κατασκευές, σε αντίθεση με αντίστοιχες ψηφιακά σχεδιασμένες και κατασκευασμένες, εμπεριέχουν την πληροφορία της δύναμης της βαρύτητας, που συνεχώς επιδρά πάνω τους, καθώς και το τυχαίο περιστατικό του ανθρώπινου λάθους, που επίσης επιδρά κατά κανόνα. Χωρίς να στερούνται συστηματικότητα, τα παραγόμενα "μη αντικείμενα", γεννούν μορφή, χώρο κατασκευή και γεωμετρία, που εύκολα μπορούν να τροφοδοτήσουν το σχεδιασμό κτιρίων ή και αντικειμένων και να διαβαστούν σε πολλαπλές κλίμακες. Ακολουθούν μερικά από τα σκευάσματα καθώς και εικόνες από την έκθεση που έλαβε χώρα στο LAU.

 


agkathidis.2011.04.01.jpg agkathidis.2011.04.02.jpg
agkathidis.2011.04.03.jpg agkathidis.2011.04.04.jpg
agkathidis.2011.04.05.jpg agkathidis.2011.04.06.jpgΠερισσότερες πληροφορίες: http://arch532.blogspot.com/

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital