ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ

Μοντέρνα Παράδοση

30 Δεκέμβριος, 2010

Μοντέρνα Παράδοση

Επέκταση του πανεπιστημίου St. Joseph στη Βηρυτό.

Του Αστέριου Αγκαθίδη


Ένα νέο εντυπωσιακό οικοδόμημα ανεγείρεται μέρα με την ημέρα, στην καρδιά της Βηρυτού, στην πάλε ποτέ πράσινη γραμμή του εμφυλίου πολέμου. Η επέκταση του πανεπιστημίου  St. Joseph περικλείει περίπου 53.000 τμ. δόμηση και σχεδιάστηκε από μια δυναμική ομάδα νέων Λιβανέζων αρχιτεκτόνων, των 109architectes + Youssef  Tohme. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στις 30.000.000 €. Η μελέτη του πολύπλοκου έργου ξεκίνησε το 2005, ενώ αναμένετε να αποπερατωθεί το 2011.

 

agkathidisstili.2010.12.01.jpg

agkathidisstili.2010.12.07.jpg agkathidisstili.2010.12.08.jpg



Βασική ιδέα του κτιρίου αποτελεί η κεντρική πλατεία γύρο από την οποία παρατάσσονται περιμετρικά οι όγκοι του νέου διδακτικού συγκροτήματος, πλαισιώνοντας παράλληλα με έντονες φυγές, τη θέα προς την πόλη. Ένας διάλογος μεταξύ μέσα και έξω, μεταξύ πόλης και κτιρίου, σκιάς και φωτός γίνεται έτσι δυνατός. Η κεντρική, αμφιθεατρική σκάλα, μεταφέρει τον επισκέπτη από την πλατεία στην βατή οροφή των κτιριακών όγκων, οπού και πάλι η θέα προς την πόλη παίζει πρωταρχικό ρόλο. Εκεί βρίσκετε και το αναψυκτήριο του συγκροτήματος. Οι διαφορετικοί κτιριακοί όγκοι ενώνονται με επιφάνειες - γέφυρες που επιτρέπουν παράλληλα τον περίπατο σε όλα τα δώματα των κτιρίων. Πέρα από διδακτικές αίθουσες, αμφιθέατρα και εργαστήρια, ο ένας κτιριακός όγκος θα στεγάσει το γυμναστήριο και το κολυμβητήριο του πανεπιστημίου.

 

agkathidisstili.2010.12.04.jpg



Ιδιαίτερο ενδιαφέρων παρουσιάζει η υλικότητα και οι όψεις του κτιρίου. Χρησιμοποιήθηκε ένα κιτρινωπό εμφανές μπετόν, ικανό να συνδιαλέγεται σε υφή και χρώμα, τόσο με τα παραδοσιακά όσο και τα μοντέρνα κτίρια τις Βηρυτού. Θυμίζει στην υφή του τον τυπικό πωρόλιθο που χρησιμοποιείται  συχνά στην περιοχή.  Το ίδιο συμβαίνει και με τα μοτίβα των ανοιγμάτων των όψεων. Ο γεωμετρικός διάκοσμος " Moucharabiyeh" χρησιμοποιείτε σε εναλλαγή με πρισματικά ανοίγματα-τρύπες, διασπώντας τον μεγάλο κτιριακό όγκο σε μικρότερες μονάδες. Παράλληλα φέρουν αναφορές των βομβαρδισμένων όψεων του εμφυλίου πολέμου, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό κατά μήκος της πράσινης γραμμής, όπου και βρίσκεται.

 

agkathidisstili.2010.12.03.jpg

agkathidisstili.2010.12.09.jpg agkathidisstili.2010.12.10.jpg



Το υδάτινο στοιχείο χρησιμοποιείτε ως πλαίσιο της κεντρικής πλατείας του συγκροτήματος. Αντικατοπτρίζει τους γειτνιάζοντες κτιριακούς όγκους, συμβάλλοντας παράλληλα στο μικρόκλιμα της  περιοχής. 

 

agkathidisstili.2010.12.02.jpg

agkathidisstili.2010.12.11.jpg agkathidisstili.2010.12.12.jpg



Στο σύνολό του, ένα λαμπρό παράδειγμα συγκερασμού παραδοσιακών και μοντέρνων μορφολογικών στοιχείων σε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό διάλογο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ως πρόταση και για το ελληνικό αστικό περιβάλλον που παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με τη Βηρυτό.

 

agkathidisstili.2010.12.05.jpg agkathidisstili.2010.12.06.jpg

 

Περί των αρχιτεκτόνων

Οι αρχιτεκτονική ομάδα του εν λόγο έργου αποτελείται από τα γραφεία 109architectes σε συνεργασία τον Youssef  Tohme. Όλοι τους νέοι Λιβανέζοι αρχιτέκτονες γύρο στα 40αντα. Οι 109architectes αποτελούνται από του βασικούς συνεταίρους  Ibrahim Berberi, Michel Georr, Youssef Mallat. Βασικό χαρακτηριστικό του νεαρού αρχιτεκτονικού γραφείου είναι η δημοκρατική δομή του. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη μη ιεραρχική εργασιακή σχέση καθώς και στον πειραματική αναζήτηση νέων αρχιτεκτονικών λύσεων.

Περισσότερες πληροφορίες: www.yousseftohme.com
                                             www.109architectes.com

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital