ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ

Disconnect

25 Φεβρουάριος, 2011

Disconnect

Μεταβαλλόμενη επιφάνεια. Πειραματική εγκατάσταση στην Φρανκφούρτη.

Του Αστέριου Αγκαθίδη


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εγκατάσταση ομάδας των νέων αρχιτεκτόνων Αλέξανδρου Τσολάκη, Bastian Wibranek και Sebastian Kriegsmann, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην γκαλερί Diamantenboerse, στην Φρανκφούρτη.

Μια υφασμάτινη επιφάνεια 100τμ. απλωμένη λίγο ψηλότερα από το ύψος του δαπέδου, διαθέσιμη στο κοινό προς παραμόρφωση, διάδραση, εναλλαγή. Λειτουργεί ως δυναμική τοπολογία, που συνεχώς γεννά καινούριες χωρικές ποιότητες και μορφολογίες. Ως ένα τεράστιο ελαστικό σεντόνι, διαχωρίζει το χώρο σε πάνω και κάτω, μέσα και έξω, επιδίδοντας διαφορετικές δυνατότητες διάδρασης στους επισκέπτες/χρήστες.

 

agkathidis.2011.02.03.jpg agkathidis.2011.02.04.jpgΠαρόλο που χωρικά αποσυνδέει την αίθουσα στα δύο, επιτρέπει τη δημιουργία νέων τρόπων επικοινωνίας μεταξύ του πάνω και του κάτω επιπέδου, επανασυνδέοντας τα, μεσώ των χρηστών. Η ημιδιαφανής υλικότητα του υφάσματος επαναδιαπραγματεύεται τις συνθήκες όρασης μεταξύ των δύο επιπέδων. Έτσι οι χρήστες εκτίθενται σε διαφορετικές χωρικές και υλικές συνθήκες που επιστρατεύουν όλες τις αισθήσεις. Παιχνίδια φωτός και σκιάς ενισχύονται από δεσμίδες laser, που παραμορφώνονται από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τοπολογίες. Το ανθρώπινο σώμα και η κινήσεις του, κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς κυριολεκτικά ενορχηστρώνουν την υφασμάτινη επιφάνεια.

Η σύνεση, λειτουργεί ως μορφογενετικό εργαλείο, ικανό να παράξει μεταβαλλόμενες μορφές-δομές, παραπέμποντας σε αρχιτεκτονικές προτάσεις  εν δυνάμει. Επιρροές και αναφορές στο έργο του καλλιτέχνη, Ernesto Neto είναι έντονες.

 

agkathidis.2011.02.01.jpg

 agkathidis.2011.02.02.jpg 
agkathidis.2011.02.05.jpg

agkathidis.2011.02.06.jpg agkathidis.2011.02.07.jpg

 Δείτε το άρθρο και στην αγγλική έκδοση, συγκεκριμένα ΕΔΩ

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital