ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Εξετάζοντας τη σχέση εξωαστικού και αστικού τοπίου

30 Νοέμβριος, 2016

Εξετάζοντας τη σχέση εξωαστικού και αστικού τοπίου

Το τέταρτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "πολιτισμικό τοπίο", που επιμελείται και παρουσιάζει ο καθηγητής Κώστας Μωραΐτης. Cry

Του Κωνσταντίνου Μωραΐτη

Πρόκειται μάλλον για την περισσότερο ενδιαφέρουσα εκπομπή αυτής της σειράς, μέχρι τώρα, όχι μόνο γιατί ο ομιλητής αποφάσισε να φορέσει επιτέλους ένα πουκάμισο ευχάριστου χρώματος, αλλά γιατί επιπλέον επιμένει σε δυο σημαντικές απόψεις.
Σύμφωνα με την πρώτη από τις απόψεις αυτές μπορούμε, σε κάθε ιστορική περίοδο της νεότερης δυτικής ιστορίας, να συσχετίσουμε τη θεώρηση και τις παρεμβάσεις του εξωαστικού τοπίου με τις απόψεις για το τοπίο των πόλεων.
Σύμφωνα με τη δεύτερη οι θεωρήσεις και οι παρεμβάσεις αυτές διαθέτουν πολιτικό πρόσημο.

Η εκπομπή τονίζει κατ΄ αρχάς την ευρύτητα του όρου «τοπίο», συνδέοντάς τον τόσο με τους εκτός πόλης τόπους, όσο και με τον τόπο της πόλης.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην αναγεννησιακή αφετηρία του τοπιακού σχεδιασμού στο αγροτικό, έξω από τις αναγεννησιακές πόλεις περιβάλλον, συσχετίζοντάς τον με τις αστικές αναπλάσεις της περιόδου και την επιθυμία συγκρότησης της ιδανικής πόλης.
Ακολουθεί η αναφορά στην Γαλλία της εποχής του Baroque και στις πολεοδομικές και πολιτικές υποδείξεις της κηποτεχνίας της περιόδου.
Τέλος η εκπομπή καταλήγει να τονίσει την κοινή ιδεολογική αφετηρία των νεοκλασσικών υποδειγμάτων που χαρακτηρίζουν τον φυσικότροπο σχεδιασμό της αγγλικής αρχιτεκτονικής τοπίου του 18ου αιώνα και των νεοκλασσικών κτηριοδομικών προτύπων της εποχής.

Καλή σας ακρόαση
Κωνσταντίνος Μωραΐτης

 

Οι χρήστες πατώντας την ένδειξη H.D στον player  ενεργοποιήούν την υψηλή ποιότητα προβολής.
Η εκπομπή προβάλλεται και αρχειοθετείται στο GRATV (εκπομπές / πολιτισμικό τοπίο)
και στις "Μόνιμες Στήλες" του greekarchitects.gr © 2011

 

Κώστας Μωραΐτης

Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ. Πολυτεχνείου.
Απόφοιτος Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Μεταπτυχιακό δίπλωμα Αισθητικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon-Sorbonne. Μεταπτυχιακό δίπλωμα Ελληνικού Μεσογειακού Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών (Ε.Μ.Κ.Α.Ι.Σ.) της Παντείου Ανωτάτης Σχολής, κλάδος Οικονομικών Σπουδών.

Ως μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας "Αλαλητός" παλαιότερα (1978 - 1987) και της αρχιτεκτονικής ομάδας "΄Αρσις" στη συνέχεια (από το 1987 έως σήμερα), ασχολείται με τον σχεδιασμό δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και υπαίθριων χώρων. Έχει βραβευθεί σε μεγάλο αριθμό από Πανελλήνιους και Παγκύπριους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Επίσης σε δυο Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς - για το Κέντρο Εναλλακτικής Ιατρικής στην Αλόννησο και (στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας) για τον σχεδιασμό της επέκτασης της πόλης Lviv στην Ουκρανία.

Διδάσκει σε προπτυχιακόεπίπεδο μαθήματα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και σε μεταπτυχιακό επίπεδο το μάθημα της «Ιστορίας και Θεωρίας του Τοπίου». Προέρχεται από την περιοχή του κτηριακού σχεδιασμού και του αστικού σχεδιασμού, αλλά διατηρεί, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, μια εντονότατη «εξώγαμη» σχέση με τα θέματα της θεωρίας και του σχεδιασμού του τοπίου. Μήπως όμως κτηριακός σχεδιασμός, αστικός σχεδιασμός και τοπιακός σχεδιασμός δικαιούνται να αντιμετωπίζονται σε επιστημονική συνέχεια και σε συνέχεια εφαρμογής.

 

Λίγα Λόγια για την νέα μας σειρά >>>

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital