ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Προβολη-Δρασεις

23 Μάρτιος, 2011

Ένα κοσμικό αρχιτεκτονικό συνέδριο.

Μια κλαδική σύναξη "red carpet" ολοκληρώθηκε.

Του Βασίλη Μιστριώτη


greekarchitects.gr © 2011

Στις 17 Μαρτίου υποδεχτήκαμε, με ενθουσιασμό και αγωνία για το μέλλον του κλάδου μας, το 11ο συνέδριο αρχιτεκτονικής. Χιλιάδες συνάδελφοι από όλη τη χώρα έδωσαν το παρόν ελπίζοντας - αρχικά- σε μια ουσιαστική εξελικτική διαδικασία για την ελληνική αρχιτεκτονική.  Σύνεδροι, φορείς και απλοί θεατές, στηρίξαμε αυτήν την προσπάθεια. Δύο  μέρες αργότερα, αποχωρήσαμε από τη "σύναξη" απογοητευμένοι από την κατώτερη, όπως αποδείχθηκε, των περιστάσεων συνεδριακή διαδικασία.

Ύστερα από πολύ καιρό ο ΣΑΔΑΣ προσπάθησε να επανέλθει με ένα πανελλήνιο αρχιτεκτονικό συνέδριο, που δυστυχώς κατέληξε σε αδιάφορη διαδικασία με ηθοποιούς  σε ρόλο συντονιστών και εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής να "απαγγέλουν" για ώρες τη μέρα των εγκαινίων... Ένα κοσμικό event υπό τον τίτλο επάγγελμα αρχιτέκτων.

Ένα πανελλήνιο αρχιτεκτονικό συνέδριο χωρίς θέμα (πραγματικά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να πραγματοποιείται ένα συνέδριο χωρίς κεντρικό θεματικό άξονα). Λαμπρές εξαιρέσεις οι ομιλίες "αθόρυβων" αρχιτεκτόνων που εξέφρασαν σκέψεις και τεκμηριωμένες απόψεις για την αρχιτεκτονική. Και με πραγματικό ενδιαφέρον ακούσαμε αρκετές ομιλίες συναδέλφων από την επαρχία, που εξέφρασαν την αγωνία τους για τα σοβαρά προβλήματα του επαγγέλματος στην περιφέρεια, προβλήματα που μάλλον αφήνουν αδιάφορους κάτι συνδικαλιστές του κλάδου... Η απογοήτευση ήταν εμφανής στους συνέδρους που για 3 ημέρες τίμησαν με την παρουσία τους τη διοργάνωση (αυτή πάλι όχι).

Το GreekArchitects.gr κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια και τελικά κατάφερε να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο πολλές από τις ομιλίες, ενώ βιντεοσκόπησε σημαντικό μέρος από τις υπόλοιπες με τη σκέψη ότι θα αποτελέσουν μια καλή αφορμή για διάλογο στο προσεχές διάστημα. Η προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, εξελήφθη ως επιχειρηματική ενέργεια γι' αυτό μάλλον και αναφέρθηκε από τα μικρόφωνα, την τελευταία  ημέρα, ότι το συνέδριο μετέδιδε ζωντανά κάποια  εταιρεία Greek Architects... και ποιός άραγε να λάβει τις ευχαριστίες για αυτό... Προφανώς η κοσμική περιφορά από αίθουσα σε αίθουσα δεν οξύνει τη μνήμη...

Δε χρειάζεται βέβαια, ωστόσο επισημαίνω ότι το GreekArchitects.gr (και όχι κάποια  εταιρεία...) μετέδωσε και βιντεοσκόπησε τις εκδηλώσεις απολύτως δωρεάν (αν και επρόκειτο περί αρκετά δαπανηρής διαδικασίας).

Μια ευκαιρία χαμένη εξ αλαζονείας. Ένας σκασμός λεφτά για να λέμε ότι καταφέραμε - μετά από 11 χρόνια - να πραγματοποιήσουμε ως αρχιτέκτονες ένα πανελλήνιο συνέδριο.

Κλείνω αυτόν τον πρόλογο (θα ακολουθήσουν εκτενή κείμενα προσεχώς) αφιερώνοντας από καρδιάς τη δυνατή (και επιτυχή) προσπάθεια του gratv για τη ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου στην άγνωστη κυρία (not formally dressed for the occasion) που μου προσέφερε ένα κατακόκκινο γαρίφαλο, αντί άλλης ευχαριστίας, για έναν καφέ που της έφερα... γιατί.. δεν είχε "καρτελάκι συνέδρου" και, ως εκ τούτου, δεν της έδιναν να πιεί καφέ (ντροπή...). Αργότερα συνειδητοποίησα ποια ήταν τελικά αυτή η Κυρία... και είναι πραγματικά τιμή μου η ολιγόλεπτη συζήτησή μας. Και χαρά μου βέβαια που είχα την τύχη να ακούω τα ελληνικά της. Άριστα, σε αντίθεση με κάποια άλλα ελληνικά του τελευταίου διημέρου.

Βασίλης Γ. Μιστριώτης, αρχιτέκτων
Διευθυντής Σύνταξης GreekArchitects.gr
 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital