ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(136) Δημαρχείο στη Νέα Σμύρνη

04 Δεκέμβριος, 2010

(136) Δημαρχείο στη Νέα Σμύρνη

Πρόταση για το νέο κτίριο δημαρχείου στην περιοχή άλσους Νέας Σμύρνης.


Φοιτητές : Αθανασιάδης Αλέξιος, Νικολαϊδης Παναγιώτης, Χούσος Γεώργιος
Επιβλέπων Καθηγητής: Σταύρος Γυφτόπουλος
Σύμβουλοι : Ελευθέριος Παντελέων, Ευάγγελος Ευαγγελινός
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Ημερομηνία Παρουσίασης: Ιούλιος 2009

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η διπλωματική εργασία προτείνει τη δημιουργία του νέου Δημαρχείου της Νέας Σμύρνης. Η σύλληψη της ιδέας ταυτίζεται με την πρόθεση της  δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου σε υπάρχον ιδιόκτητο οικόπεδο απέναντι από το σημερινό δημαρχείο της πόλης. Το οικόπεδο με έκταση 1494 τ.μ είναι γωνιακό, γειτνιάζει με το άλσος της Νέας Σμύρνης και βρίσκεται μεταξύ της κεντρικής πλατείας του δήμου και του Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής (καμπαναριό).

 

diplomtiki.113.2010.11.01.jpg 

 

Αφετηρία των συνθετικών μας επιλογών αποτέλεσε η επεξεργασία  εννοιών όπως ο δημόσιος χώρος, η διαφάνεια, η υλικότητα, η επίκληση στην ιστορία και η κλίμακα του δομημένου χώρου. Έννοιες, και εν τέλει αξίες, οι οποίες προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του χώρου στο σπουδαιότερο κτίριο μιας πόλης. Στόχος ενός τέτοιου κτιρίου δεν αποτελεί μόνο η άρτια εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και η δημιουργία ενό ς κελύφους "πομπού", ο οποίος θα προσκαλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και  να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες της πόλης.

 

 diplomtiki.113.2010.11.02.jpg 

diplomtiki.113.2010.11.03.jpg

 

φωτο 2,3Μελετώντας το δημόσιο χώρο αποτυπώσαμε τις ροές του αστικού πληθυσμού στο "οιονεί", αδόμητο, οικόπεδο γεγονός που μας οδήγησε στο καθορισμό του πλήρους και του κενού ως στοιχεία δομικά που άλλοτε λαμβάνουν κτιριακή υπόσταση και άλλοτε διαφάνεια ως ανοιχτός δημόσιος χώρος. Η δημιουργία δυο κτιριακών όγκων εντάθηκε με την συμβολική αποκόλληση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου από τον κύριο κτιριακό όγκο, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Επιπλέον, η χειρονομία της αναδίπλωσης του δημόσιου χώρου, ενοποιεί τους δυο κτιριακούς όγκους, καταργεί τη διαφοροποίηση εδάφους - κτιρίου, δημιουργεί δυο θύλακες λειτουργιών  (κατακόρυφη επικοινωνία - αίθουσα δημοτικού συμβουλίου) και συνδέει την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, ως στοιχείο της σύγχρονης πόλης, με το καμπαναριό, ως σύμβολο μνήμης, σε μια ιστορική συνέχεια. Η χειρονομία αυτή αποσκοπεί σε μια προσπάθεια ένταξης του δημόσιου αυτού κτιρίου στο δίκτυο ροών της πόλης.

 

diplomtiki.113.2010.11.04.jpg 

 

Ο κύριος κτιριακός όγκος αγκαλιάζει - στο θύλακα κατακόρυφης επικοινωνίας - σε θηλιά, την αναδίπλωση και αποκτά διαφάνεια μέσω των υλικών ενώ ακουμπά και αναρτάται σε δυο μπετονένιους όγκους που λειτουργούν σαν φόντο στο πυκνοδομημένο αστικό μέτωπο. Ο θύλακας στην κορυφή του οικοπέδου  περικλείει την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και αποτελεί, ως χώρο λήψης αποφάσεων, το ισχυρό σημείο αναφοράς της πόλης. Η ανύψωση του θύλακα αυτού, δημιουργεί την είσοδο που οδηγεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο υπόγειο του δημαρχείου, ανάγοντας το σε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της πόλης. Τέλος, σε μια συνέχεια του αστικού άλσους που ενοποιεί τον περίπατο πρασίνου της πόλης, η φύτευση  εισχωρεί σαν "χτένι" στον ελεύθερο δημόσιο χώρο.

Η οργάνωση των χώρων γίνεται με γνώμονα αφενός τη λειτουργικότητα και αφετέρου την ιεραρχία. Κάθε όροφος παραλαμβάνει ένα ή παραπάνω τμήματα με διαρρύθμιση γραφείων, ανοιχτή, δίχως πολλούς κλειστούς χώρους ώστε να ευνοείται η επικοινωνία και η κίνηση. Οι χώροι κύριας χρήσης (γραφεία) τοποθετούνται στον κύριο κτιριακό όγκο (μεταλλική κατασκευή) ενώ οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες κτλ) στους δύο μπετονένιους όγκους (συμβατική κατασκευή).

 

 diplomtiki.113.2010.11.05.jpg

diplomtiki.113.2010.11.06.jpg

 

Η μεγάλη διαφάνεια του κύριου μεταλλικού όγκου, δεδομένου του ωραρίου λειτουργίας του κτιρίου, αντιμετωπίζεται με κατάλληλη χρήση μεταλλικών πλαισίων  (σταθερών και κινητών) με ξύλινες περσίδες σύμφωνα με το προσανατολισμό του κτιρίου.

 

diplomtiki.113.2010.11.07.jpg

 

Το νέο κτίριο Δημαρχείου προσπαθεί, τελικά, να αποκρυσταλλώσει μια ξεκάθαρη διαλεκτική σχέση μεταξύ πολιτείας και πολίτη, μεταξύ δημοσίου κτιρίου  και πόλης που μοιάζει να έχει χαθεί, οικοδομώντας πάνω στη συζυγία "λειτουργικότητα - έκφραση αξιών".

 

diplomtiki.113.2010.11.08.jpg

diplomtiki.113.2010.11.09.jpg

diplomtiki.113.2010.11.10.jpg


Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO